ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινός παρονομαστής η εμπορευματοποίηση

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφήνει εκτός λειτουργίας 150 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενοικιάζει από ιδιωτικό νοσοκομείο κρεβάτια ΜΕΘ
Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφήνει εκτός λειτουργίας 150 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενοικιάζει από ιδιωτικό νοσοκομείο κρεβάτια ΜΕΘ
Σε επαναπροσδιορισμό της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας προχώρησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, εγκρίνοντας το νέο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τους άξονες για τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Αν και πρόκειται για επαναδιατύπωση επιλογών για τις προμήθειες που είχαν εγκριθεί ακριβώς πριν από ένα χρόνο επί υπουργίας του Νικήτα Κακλαμάνη, εντούτοις ο νυν υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε με βαρύγδουπες εκφράσεις να συγκαλύψει ότι βασικά οι επιλογές αυτές υπηρετούν ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, που ζημιώνει οικονομικά τα λαϊκά στρώματα και προσφέρει υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Βασική ιδέα του συστήματος προμηθειών θα είναι ένας κεντρικός φορέας, η ακριβής μορφή του οποίου θα προσδιοριστεί με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε ένα μήνα. Πάντως, οποιαδήποτε μορφή ή οποιοιδήποτε φορείς και αν επιστρατευτούν για το σκοπό των προμηθειών, θα υπηρετούν τις λειτουργίες της αγοράς και όχι τα ίδια τα νοσοκομεία. Εντούτοις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για «ένα άλμα προς τα εμπρός» και μια «βαθύτατη μεταρρυθμιστική τομή», που «διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφάλειας και διαφάνειας για τις προμήθειες των νοσοκομείων».

Στην ίδια ρότα και για την ΠΦΥ

Από τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκύπτει ότι έγινε συζήτηση και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), χωρίς να διαφαίνονται κάποιες άλλες παρεμβάσεις από εκείνες της ένταξης μονάδων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και τη διεύρυνση των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Υγείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την πρόληψη. Είναι, εξάλλου, αποκαλυπτικό πως όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα φτιάξει νέα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε διά της τεθλασμένης: Με αναφορές στα Κέντρα Υγείας Βύρωνα και Καλυβίων που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και όταν απ' το 1983 έχει προσδιοριστεί ότι οι «πραγματικές ανάγκες» της χώρας για νέα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ξεπερνούν τα 200.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός δεν έκανε ούτε μία αναφορά στις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού που ξεπερνούν τις 25.000 σε οργανικές θέσεις και το 2006 δεν εγκρίθηκε ούτε μία πρόσληψη! Με αφορμή την προώθηση της κάρτας αναπηρίας -που συζητήθηκε και στην Κυβερνητική Επιτροπή - ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις ότι το «Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται με πολύ σεβασμό σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης», όταν υπάρχουν μόνο 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης και αυτές μόνο στο Λεκανοπέδιο.

Ωρολογιακή βόμβα...

Μπορεί ορισμένοι να ισχυριστούν ότι η τυπική απαγόρευση της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας αμιάντου (δεκαετίες μετά τον εντοπισμό των κινδύνων που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία) «σφράγισε» την πηγή του προβλήματος. Οτι οι εκατοντάδες χιλιάδες που αναμένεται να εκδηλώσουν ασθένειες μέσα στα επόμενα 50 χρόνια είναι το τελευταίο «κόστος» που φορτώνεται στις πλάτες του λαού από την ασύδοτη χρήση της καρκινογόνου ουσίας.

Κι όμως. Ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν απροσδιόριστα τα θύματα του αμιάντου είναι τεράστιος. Γιατί παραμένει ζητούμενο η σωστή διαχείριση (απομάκρυνση, εγκλωβισμός, κτλ.) των χιλιάδων τόνων του ορυκτού που, ως πρώτη ή δευτερεύουσα ύλη, έχει χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν 3.500 τεχνικές εφαρμογές και καταναλωτικά προϊόντα, αποτελώντας «ωρολογιακή βόμβα» για τη ζωή και υγεία εκατοντάδων χιλιάδων αθώων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν επιστήμονες, αν οι εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος δε γίνουν με σωστό τρόπο, μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που συνεπάγεται η απλή παρουσία αμιάντου. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και τη δημιουργία ενός ειδικά διαπιστευμένου κρατικού φορέα, με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που στόχο θα έχει τη διαχείριση του προβλήματος με αφετηρία και ζητούμενο την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, όχι την εμπορία υπηρεσιών Υγείας.

Για να αντιληφθεί μάλιστα κανείς πόσο επικίνδυνη είναι η «έκθεση» των εργαζομένων πρώτα απ' όλα στην πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, που υποτάσσει τις υπηρεσίες Υγείας στην επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, αρκεί να θυμηθεί την πρόσφατη εμπειρία των εργαζομένων του Θριασίου: Πριν ένα περίπου χρόνο ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε αφαίρεση του αμίαντου από το Θριάσιο Νοσοκομείο χωρίς καν (!) να απομακρυνθούν οι εκατοντάδες ασθενείς και εργαζόμενοι από μέσα. Και να σκεφτεί κανείς πως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει ότι μόνη ασφαλής έκθεση στον αμίαντο είναι η μη έκθεση...


Α. Μ.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Μαζικό διάβημα θα πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους τραπεζοϋπαλλήλους, στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών για την ανατροπή του ωραρίου και το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους υπογράφοντας και το σχετικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Εκτελεστική Γραμματεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΑΡΦΟΥΡ»: Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ», στην Αθήνα. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του σωματείου (Σωκράτους 51, 5ος όροφος, Ομόνοια). Από 8 έως 11 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, έχοντας απαραίτητα μαζί τους την ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας. Την Κυριακή 12 Νοέμβρη οι εκλογές θα διεξάγονται από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης για εκχώρηση υπηρεσιών σίτισης σε ιδιώτες.

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ: Να κηρυχτεί παράνομη και αντισυνταγματική η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών θα εισηγηθεί η σύμβουλος επικρατείας Π. Καρλή στη μεθαυριανή Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου θα συζητηθεί σχετική προσφυγή της ΠΝΟ. Η σύμβουλος θα υποστηρίξει ότι η σχετική νομοθεσία είναι αντισυνταγματική, όταν δεν επιβάλλεται για λόγους όπως ο πόλεμος, η θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Παροπλίστηκε από τις 28 Οκτώβρη το καράβι κλειστού τύπου «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» της γραμμής Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας (συμπλήρωσε 35 χρόνια λειτουργίας). Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των 17 ναυτεργατών που δούλευαν στο καράβι, καθώς τα δυο νέα πλοία ανοιχτού τύπου, που αναμένεται να καλύψουν τη γραμμή, εμφανίζονται επανδρωμένα με προσωπικό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδραστική η «αλλαγή τοπίου» στην Υγεία

Σε σχόλιό του σχετικά με τη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή για την Υγεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το τοπίο στο χώρο της Υγείας αλλάζει, αλλά όχι προς ριζοσπαστική κατεύθυνση, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, αλλά προς αντιδραστική, εφόσον το δικαίωμα στην Υγεία μετατρέπεται διαρκώς σε "εμπόρευμα", από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες.

Ο ισχυρισμός του υπουργού, ότι θα επιφέρει επιτέλους διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων, αποτελεί αποπροσανατολισμό. Καμία εξυγίανση δεν μπορεί να υπάρξει στο χώρο της Υγείας όσο αυτός λυμαίνεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους κάθε είδους επιχειρηματίες. Οσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην Υγεία που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος και τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε κερδοσκοπικούς μηχανισμούς.

Επίσης, αποτελεί εμπαιγμό πως στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη μετατροπή των ανεπαρκέστατων ιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας. Οι εργαζόμενοι, που παράγουν τον πλούτο, έχουν δικαίωμα σε σύγχρονη και αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια και σε δωρεάν φάρμακο. Απαραίτητος όρος για να την κατακτήσουν αποτελεί η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ