Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινός παρονομαστής η εμπορευματοποίηση

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφήνει εκτός λειτουργίας 150 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενοικιάζει από ιδιωτικό νοσοκομείο κρεβάτια ΜΕΘ
Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφήνει εκτός λειτουργίας 150 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενοικιάζει από ιδιωτικό νοσοκομείο κρεβάτια ΜΕΘ
Σε επαναπροσδιορισμό της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας προχώρησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, εγκρίνοντας το νέο σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τους άξονες για τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Αν και πρόκειται για επαναδιατύπωση επιλογών για τις προμήθειες που είχαν εγκριθεί ακριβώς πριν από ένα χρόνο επί υπουργίας του Νικήτα Κακλαμάνη, εντούτοις ο νυν υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε με βαρύγδουπες εκφράσεις να συγκαλύψει ότι βασικά οι επιλογές αυτές υπηρετούν ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, που ζημιώνει οικονομικά τα λαϊκά στρώματα και προσφέρει υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Βασική ιδέα του συστήματος προμηθειών θα είναι ένας κεντρικός φορέας, η ακριβής μορφή του οποίου θα προσδιοριστεί με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε ένα μήνα. Πάντως, οποιαδήποτε μορφή ή οποιοιδήποτε φορείς και αν επιστρατευτούν για το σκοπό των προμηθειών, θα υπηρετούν τις λειτουργίες της αγοράς και όχι τα ίδια τα νοσοκομεία. Εντούτοις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για «ένα άλμα προς τα εμπρός» και μια «βαθύτατη μεταρρυθμιστική τομή», που «διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφάλειας και διαφάνειας για τις προμήθειες των νοσοκομείων».

Στην ίδια ρότα και για την ΠΦΥ

Από τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκύπτει ότι έγινε συζήτηση και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), χωρίς να διαφαίνονται κάποιες άλλες παρεμβάσεις από εκείνες της ένταξης μονάδων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και τη διεύρυνση των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου Υγείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την πρόληψη. Είναι, εξάλλου, αποκαλυπτικό πως όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα φτιάξει νέα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε διά της τεθλασμένης: Με αναφορές στα Κέντρα Υγείας Βύρωνα και Καλυβίων που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και όταν απ' το 1983 έχει προσδιοριστεί ότι οι «πραγματικές ανάγκες» της χώρας για νέα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ξεπερνούν τα 200.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός δεν έκανε ούτε μία αναφορά στις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού που ξεπερνούν τις 25.000 σε οργανικές θέσεις και το 2006 δεν εγκρίθηκε ούτε μία πρόσληψη! Με αφορμή την προώθηση της κάρτας αναπηρίας -που συζητήθηκε και στην Κυβερνητική Επιτροπή - ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις ότι το «Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται με πολύ σεβασμό σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης», όταν υπάρχουν μόνο 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης και αυτές μόνο στο Λεκανοπέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πεπατημένη των υποσχέσεων (2009-10-27 00:00:00.0)
Με συνδετικό κρίκο τις πληρωμές των Ταμείων (2008-02-08 00:00:00.0)
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης με όχημα τους δήμους (2007-12-11 00:00:00.0)
Κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία (2006-09-19 00:00:00.0)
Παλιές και νέες υποσχέσεις (2006-05-11 00:00:00.0)
Εφαρμογή σε πιλοτική βάση (1997-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ