Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
Με συνδετικό κρίκο τις πληρωμές των Ταμείων

Με συνδετικό κρίκο τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΚΑΒ φαίνεται ότι θα δομηθεί η διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στους σχεδιασμούς για την επέκταση της επείγουσας Ιατρικής, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΚΑΒ για την απονομή βραβείων τιμής και μνήμης.

Το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ (δημοσιοποιήθηκε στις 24.1.2008) προβλέπει ότι στην ΠΦΥ περιλαμβάνεται η «επείγουσα μεταφορά ασθενών μέσω του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ή άλλων μέσων μεταφοράς ασθενών». Επίσης, προβλέπει ότι οι φορείς παροχής των υπηρεσιών ΠΦΥ και επείγουσας ιατρικής θα πληρώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας.

Χτες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για το Κέντρο Υγείας Βύρωνα υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ είναι σε πρωτόλεια μορφή, αλλά ότι αυτό θα αποτελέσει το «νέο ΕΣΥ». Λίγο αργότερα, μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΚΑΒ είπε ότι ετοιμάζεται νέο οργανόγραμμα για το Κέντρο. Στα πλαίσια αυτά θα γίνουν προσλήψεις 250 νέων διασωστών και θα προωθηθεί η διαδικασία ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων. Ειδικότερα για τις αεροδιακομιδές - που αποτελεί ζωτικό τομέα του ΕΚΑΒ - ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για απόκτηση εναέριων μέσων που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ και το πτητικό τους έργο θα το έχει η Πολεμική Αεροπορία.

Για την ολοκληρωμένη και συμμετρική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ χρειάζονται - όπως έλεγαν γιατροί και εργαζόμενοι - τουλάχιστον άλλοι 80 γιατροί και 500 εργαζόμενοι. Στελέχη που συμμετέχουν στο σχεδιασμό του νέου οργανογράμματος επέμεναν στις πληρωμές των Ταμείων προς το ΕΚΑΒ, με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, αγνοώντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν - με βάση παλιότερες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ένα τίμημα στο ΕΚΑΒ για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Εντούτοις, όμως, και αυτές οι πληρωμές δεν έλυσαν ποτέ το πρόβλημα του ΕΚΑΒ να έχει και «δικά του έσοδα», όπως έλεγαν οι εμπνευστές εκείνων των ρυθμίσεων.

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ», αν στους παρόχους των υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής θα συμπεριληφθούν και ιδιωτικοί φορείς, στελέχη που επεξεργάζονται το οργανόγραμμα του ΕΚΑΒ διαβεβαίωναν ότι αυτό - όσον αφορά το ΕΚΑΒ - δε θα γίνει.

Πανελλαδική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία της 13ης Φλεβάρη 2008, προτάσσοντας τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Στα πλαίσια αυτά διεκδικεί και την πλήρη πανελλαδική ανάπτυξη της επείγουσας ιατρικής με υποδομές και στελέχωση, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ