Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι φταίει;

Η ΝΕΑΡΗ Ρουμάνα μετανάστρια στην Κρήτη, «δεν είχε άλλη επιλογή». Επρεπε, πάση θυσία, να πάει στο χωράφι. Για το μεροκάματο. Κι ας ήταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της κι αντιμετώπιζε προβλήματα. Ο γιατρός την είχε προειδοποιήσει: Μην κουράζεσαι, χρειάζεται ανάπαυση. Αλλά, πώς να μην πάει στη δουλειά; Θα χάσει το μεροκάματο. Και χωρίς αυτό η οικογένεια θα πεινάσει.

ΠΗΡΕ, λοιπόν, το ρίσκο και, αψηφώντας την ιατρική συμβουλή, πήγε στη δουλειά. Και το κακό δεν άργησε να γίνει: Απέβαλε στην τουαλέτα του σπιτιού της. Στο νοσοκομείο, όπου, λόγω της αιμορραγίας, μεταφέρθηκε, η ιατρική διάγνωση ήταν: Αποβολή, λόγω υπερκόπωσης. Το μωρό της, που με τόση χαρά περίμενε να φέρει στον κόσμο, χάθηκε.

Η ΕΙΔΗΣΗ πέρασε, μάλλον, στα «ψιλά» των ΜΜΕ. Πού να χωρέσει, άλλωστε, κάτι μεγαλύτερο; Εδώ και πολύ καιρό, ο χώρος των εφημερίδων και ο χρόνος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχουν καταληφθεί από τη «Ζαχοπουλιάδα», την «Πασχαλιάδα» και την «Αρχιεπισκοπιάδα».

ΥΣΤΕΡΑ, όπως θα έλεγε και ο Αδωνις, «γιατί τα ΜΜΕ ν' ασχοληθούν περισσότερο με μια Ρουμάνα μετανάστρια;» Κάποιοι θα μοιρολογήσουν: «Οπου φτωχός και η μοίρα του». Και άλλοι, με φιλοσοφική διάθεση, θ' αποφανθούν: «Χάσαμε την ανθρωπιά μας».

ΟΜΩΣ, μ' αυτά, το ερώτημα «τι φταίει» δεν απαντιέται. Και όσο κι αν φαίνεται κοινότοπο και ακούγεται «παλαιοκομμουνιστικό», η απάντηση είναι μία: Φταίει ο καπιταλισμός. Αυτός εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να ρισκάρει ακόμα και την υγεία και τη ζωή του, προκειμένου να εξασφαλίζει το μεροκάματο. Αυτός αδιαφορεί πλήρως για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αυτός μετατρέπει τον μετανάστη σε είλωτα. Αυτός φταίει και πρέπει να τιμωρηθεί...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ