ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Τριβές για το χρόνο απόσχισης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σταθερή παραμένει η (όχι επί της ουσίας...) «αντιπαράθεση» ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ για το χρόνο καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο, Φρανκ Ουίσνερ, επέμενε χτες στο Βελιγράδι στο γνωστό «χρονοδιάγραμμα» περί λύσης πριν το τέλος του 2006 με το «επιχείρημα» πως μία καθυστέρηση «δε θα προσφέρει πλεονεκτήματα σε καμία πλευρά»... γιατί «θα μπορούσε να προκαλέσει χάος». Πρόσθεσε δε πως «δε θα είχε νόημα» μία καθυστέρηση στον καθορισμό του καθεστώτος εάν οι σερβικές αρχές δε συμφωνήσουν σύντομα σε μία ημερομηνία διεξαγωγής γενικών εκλογών (που δεν αποκλείονται για το επόμενο δίμηνο...).

Από την άλλη, ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της ΕΕ επανέλαβε και χτες στη Μαδρίτη πως ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο (Μάρτι Αχτισαάρι) θα πρέπει να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο έως ότου γίνουν οι σερβικές εκλογές. Παράλληλα, ο απεσταλμένος της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λέχνε, διέψευσε χτες στην Πρίστινα ρεπορτάζ της κοσσοβάρικης εφημερίδας «Εσπρέσο», σύμφωνα με το οποίο ο Αχτισαάρι θα προτείνει κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία δίνοντας εντούτοις στο προτεκτοράτο εξουσίες ανεξάρτητου κράτους (π.χ. ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς πλην ΟΗΕ και ΝΑΤΟ) και παρατείνοντας την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων τάχα για την προστασία των μειονοτήτων...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.- Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ιγκόρ Ιβανόφ, προχωρούσαν σε διφορούμενες δηλώσεις, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και οι διαπραγματεύσεις παραμένουν προτιμότερες», χωρίς να αποκλείει, όμως, την παροχή στήριξης σε «ελαφρές» κυρώσεις.

ΚΑΪΡΟ.- Δικαστήριο καταδίκασε σε ετήσια κάθειρξη τον Ταλάατ Σααντάτ, ανιψιό του δολοφονημένου Προέδρου Ανουάρ Σααντάτ (1981), κρίνοντάς τον ένοχο για δυσφήμιση του στρατού επειδή κατηγόρησε αξιωματικούς ότι «έστησαν» τη δολοφονία του θείου του. Ο Σααντάτ χάνει τη βουλευτική του θέση από όπου ασκούσε σκληρή κριτική στον νυν Πρόεδρο.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Γκανσού της Κίνας χθες το απόγευμα, μετέδωσε το Νέα Κίνα. Διασώστες επιχειρούσαν να τους φθάσουν.

  • Συμφωνία με την Airbus για την αγορά 150 γιγαντιαίων αεροσκαφών A320 υπέγραψε χθες η Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΜΑΝΙΛΑ.- Τους τουλάχιστον 10 έφθασαν οι νεκροί από τον τυφώνα Σιμαρόν, ενώ χιλιάδες είναι άστεγοι και έχουν καταφύγει σε ειδικά στρατόπεδα προσφύγων στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Μια «μυστηριώδης» ασθένεια σε απομακρυσμένη περιοχή του Νεπάλ έχει κοστίσει τη ζωή 36 ανθρώπων, μετέδωσε χθες το BBC. Ιατροί προσπαθούν να εξακριβώσουν τι είδους ασθένεια είναι, ώστε να παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους προσβεβλημένους από αυτήν. Σημειώνεται ότι πέρυσι πάνω από 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Τον πνιγμό τουλάχιστον 60 ανθρώπων προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πέφτουν το τελευταίο τετραήμερο στις ανατολικές περιοχές της Αιθιοπίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.- Στην ενοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αντιτίθενται κατηγορηματικά οι Σερβοβόσνιοι, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός τους, Μίλραντ Ντόντικ, λέγοντας ότι εάν έχει να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας θα επιλέξει τη δεύτερη...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Λισαβόνας, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν σχεδιαστεί για τις 7 και 9 Νοέμβρη, με την απαίτηση την επέκτασης της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους που λήγει στα τέλη του χρόνου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Πάνω από το ένα τρίτο των Ρουμάνων, δηλαδή το 36,3%, πιστεύει ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει μετά την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, την 1η Γενάρη του 2007, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η «Ενωση για την Ελευθερία της Εκφρασης» το χρονικό διάστημα από 19-23 Οκτώβρη.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ανήσυχη ηρεμία

ΝΤΑΚΑ.- «Ανήσυχη ηρεμία» επικρατούσε χτες στο Μπανγκλαντές, όπου το πολιτικό αδιέξοδο για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Γενάρη, προκάλεσε άγριες οδομαχίες με τουλάχιστον 25 νεκρούς τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος της χώρας, Ιατζουντίν Αχμεντ, που ανέλαβε τα ηνία - αλλά η ηγεσία του αμφισβητείται από την αντιπολίτευση - καθαίρεσε ή μετέταξε 27 στελέχη του κρατικού μηχανισμού χτες, κατά την πρώτη μέρα άσκησης των καθηκόντων του. Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον πρόεδρο να αποδείξει την «ουδετερότητά» του, και, σε μια έμπρακτη απάντηση, ο Αχμεντ ανακοίνωσε την καθαίρεση του γενικού διευθυντή της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και ενός κορυφαίου αστυνομικού αξιωματούχου.

Η Λέγκα Αουάμι, το κόμμα που ηγείται του συνασπισμού 14 κομμάτων της αντιπολίτευσης, απαίτησε από τον πρόεδρο να δείξει ότι δε θα ευνοήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία και το Εθνικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP), η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Αναλυτές λένε ότι οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν το ξέσπασμα νέων ταραχών όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανη μια πραξικοπηματική παρέμβαση του στρατού (τα 15 από τα 25 χρόνια της ύπαρξής του, το Μπανγκλαντές τα πέρασε υπό δικτατορίες). Την «ανησυχία» του για τα τεκταινόμενα στη χώρα εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις εξέδιδαν σωρηδόν προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Μπανγκλαντές διακηρύσσει την ουδετερότητά του στη σύγκρουση, καλεί να δοθεί μάχη εναντίον των φυλετικών εξάρσεων, των κομμάτων του κεφαλαίου - όπως χαρακτηρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας της χώρας - και της αντιλαϊκής κυβέρνησης του BNP. Πάντως, το ΚΚΜ μένει εκτός της συμμαχίας της Λέγκας Αουάμι, και προωθεί, εκτός του σχεδίου μεταρρύθμισης 31 σημείων του εκλογικού νόμου που προτείνει η Λέγκα, ένα σχέδιο μεταρρύθμισης 53 σημείων.

ΓΑΛΛΙΑ
Συλλήψεις ανηλίκων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Για «ενέδρα και εμπρησμό που προκάλεσε ακρωτηριασμό ή μόνιμη αναπηρία», κατηγορούνται οι 5 συλληφθέντες, μετά από επιχείρηση υπό τις τηλεοπτικές κάμερες, της αστυνομίας, χθες, σε 3 γνωστές φτωχοσυνοικίες της Μασσαλίας. Οι συλληφθέντες, μεταξύ 15 - 17 χρόνων, απειλούνται με ισόβια κάθειρξη, αν τελικά η 26χρονη φοιτήτρια που βρέθηκε σε πυρπολημένο λεωφορείο το περασμένο Σάββατο το βράδυ, και νοσηλεύεται με 62% του σώματός της καμένο, δεν κερδίσει τη μάχη...

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 45 που προβλέπει διαφορετική μεταχείριση των ανηλίκων, «καθώς οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από παλαιότερα».

Ερευνα, όμως, διεξάγεται και για τον τραυματισμό 16χρονου σε επεισόδια έξω από το γκέτο του προαστίου Κλισύ σου Μπουά, το Σάββατο, από λαστιχένια σφαίρα αστυνομικού.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οργή για τη σφαγή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Κλιμακώνεται η ένταση στο Πακιστάν, όπου, χθες, ο λεγόμενος «πρόεδρος» της χώρας, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι οι 82 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση σε ιεροδιδασκαλείο στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου, στη Χαρ, στην περιοχή Μπατζαούρ, ήταν όλοι «εκπαιδευόμενοι εξτρεμιστές». Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι οι νεκροί είναι στο σύνολό τους μαθητές, ενώ κάτοικοι αμφισβητούσαν την επίσημη εκδοχή πως την επιχείρηση έκαναν ελικόπτερα του στρατού του Πακιστάν, δηλώνοντας πεπεισμένοι ότι τη σφαγή έκαναν μη-επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και ότι τα ελικόπτερα «απλώς έφθασαν αργότερα κι έριξαν μερικές ρουκέτες σε μια πλαγιά». Η «κυβέρνηση» του Πακιστάν επιχείρησε να διαψεύσει ότι έκανε την επιχείρηση «υπό διεθνή πίεση» και ότι επρόκειτο για αμερικανική επιχείρηση. Πάντως, η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τη ΝΑ Ασία, Νίκολας Μπερνς στο Πακιστάν «αναβλήθηκε» λόγω «πιεστικών υποχρεώσεων».

Στη Χαρ, πάντως, διαδήλωσαν χθες τουλάχιστον 15.000 μέλη φυλών, ενώ οι αρχές είχαν αποκλείσει την περιοχή Μπατζαούρ και επέβαλαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Καράτσι και αλλού.

ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Συμφωνία για επανάληψη συνομιλιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο συμφώνησαν χτες σε «άτυπη» συνάντηση στη σινική πρωτεύουσα οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κίνας Βου Νταουέι, ΛΔ Κορέας Κιμ Κίε Γκουάν και ΗΠΑ Κρίστοφερ Χιλ. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων του Πεκίνου συμφωνήθηκε να έχει βάση το κοινό ανακοινωθέν της 19ης Σεπτέμβρη 2005 στο οποίο η ΛΔ Κορέας δεχόταν να τερματίσει υπό προϋποθέσεις το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι συνομιλίες του Πεκίνου (μεταξύ Κίνας - Ρωσίας - ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας - Ν. Κορέας - Ιαπωνίας) αναμένεται να επαναληφθούν το διάστημα μεταξύ Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Η εξέλιξη, που δρομολογήθηκε και ανακοινώθηκε από το σινικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίστηκε μεταξύ άλλων και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους ο οποίος αφού εξέφρασε θετικά σχόλια για τη διπλωματική πρωτοβουλία του Πεκίνου προέβλεψε πως «μένει να γίνει πολλή δουλειά» για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων. Δεν παρέλειψε να «διευκρινίσει» πως οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ και πως γι' αυτό το σκοπό θα στείλουν στην περιοχή «ειδικούς» για να το διαβεβαιώσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ