Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ανήσυχη ηρεμία

ΝΤΑΚΑ.- «Ανήσυχη ηρεμία» επικρατούσε χτες στο Μπανγκλαντές, όπου το πολιτικό αδιέξοδο για το ποιος πρέπει να ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Γενάρη, προκάλεσε άγριες οδομαχίες με τουλάχιστον 25 νεκρούς τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος της χώρας, Ιατζουντίν Αχμεντ, που ανέλαβε τα ηνία - αλλά η ηγεσία του αμφισβητείται από την αντιπολίτευση - καθαίρεσε ή μετέταξε 27 στελέχη του κρατικού μηχανισμού χτες, κατά την πρώτη μέρα άσκησης των καθηκόντων του. Η αντιπολίτευση απαιτεί από τον πρόεδρο να αποδείξει την «ουδετερότητά» του, και, σε μια έμπρακτη απάντηση, ο Αχμεντ ανακοίνωσε την καθαίρεση του γενικού διευθυντή της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και ενός κορυφαίου αστυνομικού αξιωματούχου.

Η Λέγκα Αουάμι, το κόμμα που ηγείται του συνασπισμού 14 κομμάτων της αντιπολίτευσης, απαίτησε από τον πρόεδρο να δείξει ότι δε θα ευνοήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία και το Εθνικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP), η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Αναλυτές λένε ότι οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν το ξέσπασμα νέων ταραχών όπως αυτές του Σαββατοκύριακου, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανη μια πραξικοπηματική παρέμβαση του στρατού (τα 15 από τα 25 χρόνια της ύπαρξής του, το Μπανγκλαντές τα πέρασε υπό δικτατορίες). Την «ανησυχία» του για τα τεκταινόμενα στη χώρα εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις εξέδιδαν σωρηδόν προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Μπανγκλαντές διακηρύσσει την ουδετερότητά του στη σύγκρουση, καλεί να δοθεί μάχη εναντίον των φυλετικών εξάρσεων, των κομμάτων του κεφαλαίου - όπως χαρακτηρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας της χώρας - και της αντιλαϊκής κυβέρνησης του BNP. Πάντως, το ΚΚΜ μένει εκτός της συμμαχίας της Λέγκας Αουάμι, και προωθεί, εκτός του σχεδίου μεταρρύθμισης 31 σημείων του εκλογικού νόμου που προτείνει η Λέγκα, ένα σχέδιο μεταρρύθμισης 53 σημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ