ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική δοκιμή ηλεκτρονικού πολέμου

Αρχίζει αύριο στην Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοέμβρη, η μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «SPARTAN HAMMER» («Σπαρτιατική Σφύρα») με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων. Πρόκειται για γενική δοκιμή των ΝΑΤΟικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «έχει σαν σκοπό να ελέγξει και να προωθήσει τις δυνατότητες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν σχέση με τη διακλαδική ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠ, σε πραγματικό χρόνο».

Η δοκιμή γίνεται με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από δώδεκα ΝΑΤΟικές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία), 16 ΝΑΤΟικοί φορείς, 36 μαχητικά αεροσκάφη, 9 πολεμικά πλοία, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και πολλαπλά μέσα επικοινωνιών. Τα μέσα της δοκιμής θα αναπτυχθούν κυρίως στην περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα επιχειρούν από ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά αεροδρόμια.

Σκοπός της δοκιμής, όπως αναφέρεται, είναι «να δοκιμαστεί η ικανότητα των χωρών του ΝΑΤΟ, στη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση δεδομένων ηλεκτρονικών εκπομπών οπλικών συστημάτων (πχ εκπομπές ραντάρ) με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου». Επίσης «από τη δοκιμή θα εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν σαν σκοπό τη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ να έχουν άμεση και επίκαιρη κοινή εικόνα του πεδίου της μάχης».

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές

Αύριο η δίκη του Δ. Αγκαβανάκη, για το αντιπολεμικό πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη

Ο Δ. Αγκαβανάκης
Ο Δ. Αγκαβανάκης
Την κυβέρνηση της ΝΔ, που σαν άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον αντεργατικό αντιλαϊκό κατήφορο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την αυριανή δίκη του στελέχους του ΠΑΜΕ, Δ. Αγκαβανάκη, στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7 και ώρα 9 π.μ.). Η κατηγορία είναι ότι συμμετείχε στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από τις ταξικές δυνάμεις, στις 15 Φλεβάρη 2003, μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ. Μια δίωξη που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από τη ΝΔ.

«Ο Δ. Αγκαβανάκης - τονίζεται στην ανακοίνωση - όπως και εκατοντάδες άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, στις 15 Φλεβάρη 2003, πρωτοστάτησαν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ. Είμαστε υπερήφανοι που όλη η ανθρωπότητα είδε την Ακρόπολη στολισμένη με το ΣΤΟΠ στον πόλεμο. Είμαστε υπερήφανοι που τα στελέχη του ταξικού κινήματος είναι στην πρωτοπορία, όχι μόνο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης και των κοινωνικών αγώνων».

Το ΠΑΜΕ καταλήγει προειδοποιώντας τη ΝΔ και την κυβέρνησή της ότι «όχι μόνο θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της, αλλά αυτού του είδους οι διώξεις, όπως και στο παρελθόν, δε μας τρομοκρατούν αλλά μας ατσαλώνουν, μας δυναμώνουν, μας κάνουν πιο πεισματάρηδες στο δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στους πολέμους των καπιταλιστών, ενάντια στους καθημερινούς ταξικούς πολέμους, ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης».

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Νέα ψηφίσματα συμπαράστασης προστίθενται καθημερινά από συνδικαλιστικούς και άλλους μαζικούς φορείς, που απαιτούν την παύση της δίωξης.

Μεταξύ αυτών το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που έχει πάρει απόφαση να παραστεί στη δίκη εκφράζοντας την αλληλεγγύη όλου του εκπαιδευτικού κόσμου. Ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης εκφράζουν την ομόθυμη συμπαράστασή τους και σημειώνουν ότι η δίωξη έχει πολιτικό χαρακτήρα. Ενώ το Εργατικό Κέντρο Αρτας σημειώνει ότι «η νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και τρομοκράτησης» και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου ότι «η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός της αστικής τάξης δε θα περάσουν». Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής.

Σέρνουν σε δίκη τον Αγάπιο Σαχίνη

Τον κατηγορούν ότι έθεσε εκτός λειτουργίας μια χαφιεδοκάμερα

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σέρνεται για να δικαστεί στις 7 του Δεκέμβρη ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, επειδή το 2003, στο πλαίσιο κινητοποίησης, έβγαλε εκτός λειτουργίας μια από τις χαφιεδοκάμερες που στήθηκαν στην πόλη για την παρακολούθηση του λαού ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Το θέμα αποκάλυψε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αγάπιος Σαχίνης, κάνοντας μνεία σε παλαιότερη ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του ΔΣ, όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία δίωξής του με την κλήση του σε απολογία. Οπως ανέφερε ο Α. Σαχίνης, πρόκειται για δίωξη ενταγμένη στην κατεύθυνση ποινικοποίησης κάθε προσπάθειας αντίστασης του λαού. Θύμισε πως η κινητοποίηση της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» είχε γίνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του 2003 και ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιχειρούσε να φακελώσει τη δράση του λαού της Θεσσαλονίκης τοποθετώντας χαφιεδοκάμερες σε 26 σημεία της πόλης.

Με αυτή τη δίωξη ουσιαστικά ποινικοποιείται η αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια παρακολούθησης κάθε δράσης του λαϊκού κινήματος. Η δίωξη συνιστά ευθεία απειλή προς όσους αγωνίζονται για να μην περάσει ο εκσυγχρονισμός του φακελώματος, προς όσους διεκδικούν και δεν υποτάσσονται, προς εκείνους που επιμένουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις του λαού. Ο λαός της Θεσσαλονίκης και οι φορείς της πόλης, οι οποίοι εξακολουθούν να παρακολουθούνται από το ηλεκτρονικό δίκτυο παρακολούθησης που στήθηκε με πρόσχημα τον έλεγχο της κυκλοφορίας, καλούνται απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο Λουξεμβούργο

Ολοκληρώνει σήμερα, Τετάρτη, τη διήμερη επίσκεψή της στο Λουξεμβούργο, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Λουξεμβούργου, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις με μέλη και φίλους του ΚΚ Λουξεμβούργου καθώς και συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης στην Ευρώπη και στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πόσο κοστίζουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις;

Αίτηση κατάθεσης Εγγράφων ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας καθώς και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, υπέβαλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Νίκος Γκατζής, με θέμα το κόστος των στρατιωτικών αποστολών εξωτερικού. Συγκεκριμένα: «Καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας σε όλες τις διεθνείς αποστολές στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο, ΛΔ Κονγκό) κατ' έτος και μέχρι σήμερα».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σε Μόσχα και Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης

Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι το αντικείμενο του διήμερου ταξιδιού που θα πραγματοποιήσουν σε Μόσχα και Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στεφάνου. Με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή ακόμα και μέσα στο μήνα της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να συναντηθεί με τους ομόλογούς του υπουργούς.

Αξιοσημείωτο είναι όσον αφορά στην εξέλιξη του θέματος ότι - όπως φαίνεται - έχει καταλήξει το σχήμα της ρωσικής κοινοπραξίας που θα ελέγχει το 51% του αγωγού. Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, που επικαλείται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της «Transneft», η εταιρεία θα έχει το 33% της ρωσικής κοινοπραξίας και άλλο τόσο περίπου θα έχουν η κρατική πετρελαϊκή «Rosneft» και η «Gasprom Neft», θυγατρική της «Gazprom». Το υπόλοιπο 49%, όπως είπε ο ίδιος, θα κατανεμηθεί ανάμεσα στις ελληνικές και τις βουλγαρικές κοινοπραξίες. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα υπογραφεί συμφωνία μέσα στο Νοέμβρη ο Δ. Σιούφας απάντησε χτες: «Μακάρι να γίνει, αλλά δεν μπορώ να το πω αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ