Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική δοκιμή ηλεκτρονικού πολέμου

Αρχίζει αύριο στην Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοέμβρη, η μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «SPARTAN HAMMER» («Σπαρτιατική Σφύρα») με τη συμμετοχή προσωπικού 1.000 ατόμων. Πρόκειται για γενική δοκιμή των ΝΑΤΟικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «έχει σαν σκοπό να ελέγξει και να προωθήσει τις δυνατότητες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν σχέση με τη διακλαδική ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠ, σε πραγματικό χρόνο».

Η δοκιμή γίνεται με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από δώδεκα ΝΑΤΟικές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Πολωνία), 16 ΝΑΤΟικοί φορείς, 36 μαχητικά αεροσκάφη, 9 πολεμικά πλοία, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και πολλαπλά μέσα επικοινωνιών. Τα μέσα της δοκιμής θα αναπτυχθούν κυρίως στην περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ τα συμμετέχοντα αεροσκάφη θα επιχειρούν από ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά αεροδρόμια.

Σκοπός της δοκιμής, όπως αναφέρεται, είναι «να δοκιμαστεί η ικανότητα των χωρών του ΝΑΤΟ, στη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση δεδομένων ηλεκτρονικών εκπομπών οπλικών συστημάτων (πχ εκπομπές ραντάρ) με σκοπό την υποστήριξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου». Επίσης «από τη δοκιμή θα εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία έχουν σαν σκοπό τη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ να έχουν άμεση και επίκαιρη κοινή εικόνα του πεδίου της μάχης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ