Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συντονισμός της δράσης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και τον αντικομμουνισμό

Βήμα έκφρασης αλληλεγγύης στη διωκόμενη Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας αποτέλεσε η σημαντική Συνάντηση

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προηγούμενη βδομάδα, έξω από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που διοργάνωσε η ΚΝΕ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προηγούμενη βδομάδα, έξω από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που διοργάνωσε η ΚΝΕ
H 5η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσέχικης Δημοκρατίας από τις 27 έως τις 29 Οκτώβρη 2006 με την παρουσία 15 ΚΝ Νεολαιών από: Αυστρία (KJO), Βέλγιο(COMAC), Μ. Βρετανία (YCLBr), Κύπρο (ΕΔΟΝ), Γερμανία (SDAJ), Ελλάδα (KNE), Ιταλία (Giovanni Communisti), Ολλανδία (CJB), Νορβηγία (NKU), Πολωνία (CYP), Πορτογαλία (JCP), Ρωσία RΚSΜ(b), Ισπανία (UJCE), Σουηδία (RKU) και Τσέχικη Δημοκρατία (KSM). H Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ο αγώνας της ευρωπαϊκής νεολαίας απέναντι στις επιθέσεις ενάντια στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα - αγωνιστική επίθεση ενάντια στον αντικομμουνισμό για μια αξιοπρεπή ζωή και ένα σοσιαλιστικό μέλλον για τη νεολαία» και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάλυση της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των νέων ανθρώπων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για το συντονισμό των προσπαθειών και την ανταλλαγή της πείρας, της δουλιάς και των αγώνων των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών».

Ολόπλευρη η επίθεση στα δικαιώματα των νέων

Στη διακήρυξη επισημαίνεται σχετικά με την επίθεση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στα δικαιώματα των νέων:

«Σήμερα στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη πολύμορφες σοβαρές επιθέσεις στοχεύοντας την εργατική τάξη και την πλειοψηφία της νεολαίας. Εχουν βάλει στο στόχαστρο μια σειρά από κατακτήσεις μακρών και δύσκολων κοινωνικών αγώνων για δουλιά, ειρήνη, μόρφωση, κοινωνική προστασία, υγεία, πολιτισμό. Αυτή η διαδικασία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πηγάζοντας από τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα και το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και κάνουν συνεχείς προσπάθειες γι' αυτό, μέσα από την ιδιωτικοποίηση, τις επιθέσεις και την περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι γι' αυτούς ανάγκη να εξαφανίσουν τους κομμουνιστές, γιατί αυτοί είναι που αποκαλύπτουν τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού και είναι οι μόνοι που έχουν τη διέξοδο από αυτόν, το σοσιαλισμό.

Γι' αυτό οι φιλελεύθερες δυνάμεις, μαζί με τις σοσιαλδημοκρατικές, χρησιμοποιούν καταπιεστικά μέτρα, για να εξοντώσουν τους κομμουνιστές και τις οργανώσεις τους, για να διαστρεβλώσουν τις ιδέες και τους σκοπούς τους, να τους αποκλείσουν από τις εκλογικές διαδικασίες, να ελέγξουν τα μέλη και τα οικονομικά τους. Η πλατιά ευρωπαϊκή αντικομμουνιστική καμπάνια βρίσκει την έκφρασή της στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με την ποινικοποίηση των οργανώσεων, των δραστηριοτήτων τους, τις απαγορεύσεις, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια των μελών τους, την εγκαθίδρυση αντικομμουνιστικών ινστιτούτων, μνημείων και μουσείων, απαγορεύοντας τα κομμουνιστικά σύμβολα κ.ά.

Αυτές οι αντιδημοκρατικές επιχειρήσεις στοχεύουν να χτυπήσουν το κομμουνιστικό κίνημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική τρομοκρατία μέσα από συνθήκες όπως αυτές της Σέγκεν και ντιρεκτίβες της ΕΕ, κι επιδιώκοντας να ποινικοποιήσουν και να θέσουν εκτός νόμου τους κομμουνιστές και τη δράση τους, συγκρίνοντάς τη μάλιστα με τα αποτρόπαια εγκλήματα του ναζιστοφασισμού.

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο με τίτλο "Η ανάγκη για διεθνή καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων", που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη θεσμοθέτηση του αντικομμουνισμού ήταν εκφράσεις μιας εξαιρετικά επικίνδυνης και αντιδραστικής εξέλιξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ιδεολογικό και πολιτικό κυνήγι μαγισσών όπως ασκείται από τις αντικομμουνιστικές αποφάσεις δε στοχεύουν μόνο τους κομμουνιστές. Αφορούν το σύνολο των λαών, γιατί σηματοδοτούν ξεκάθαρες επιθέσεις ενάντια στα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και την προστασία τους, και αποτελούν προώθηση της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, χτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και πολύ περισσότερο συγκεκριμένα την ταξική πάλη. Χτυπούν συθέμελα κι εναντιώνονται στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες».

«Οχι» στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Η διακήρυξη συνεχίζει για τα ζητήματα της ιστορίας: «Υπογραμμίζουμε, επίσης, τη σημασία να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις προσπάθειες να διαστρεβλωθεί και να ξαναγραφτεί η Ιστορία, να ξεχαστούν οι λαϊκοί αγώνες και κατακτήσεις που αποτελούν ήττες του καπιταλισμού. Με τους λαούς στην επίθεση οι εκπρόσωποι της κομμουνιστικής ιδεολογίας είχαν μια ανεκτίμητη συνεισφορά και μέτρησαν αμέτρητες θυσίες στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπρόσθετα, αυτές οι δυνάμεις κινητοποίησαν και αγωνίστηκαν για την επίτευξη πολλών εργατικών, συλλογικών, συνδικαλιστικών, ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλες αυτές τις δεκαετίες, δικαιώματα που τώρα δέχονται επίθεση στο όνομα του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία", των "ανοικτών αγορών", του ανταγωνισμού, της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου».

Να μην περάσει η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας

Αναφορικά με την πρόσφατη απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας, οι Οργανώσεις των νέων κομμουνιστών της Ευρώπης σημειώνουν:

«Μόνο λίγες μέρες πριν τη Συνάντηση, την οποία φιλοξένησε η ΚΕΝ Τσεχίας (KSM), κοινοποιήθηκε σ' αυτήν την Οργάνωση η απαγόρευσή της από το υπουργείο Εσωτερικών της Τσέχικης Δημοκρατίας, ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, η οποία υποκριτικά ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο κύριος λόγος που τελικά επίσημα στοιχειοθετεί τη διακηρυγμένη διάλυση της KSM είναι ο ισχυρισμός ότι η ΚSΜ αναφέρει στο Πρόγραμμά της την αναγκαιότητα της αντικατάστασης των ιδιωτικών μέσων παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία. Ετσι, ο λόγος της απαγόρευσης αυτής της οργάνωσης νεολαίας είναι η πεποίθησή τους ότι αυτοί οι νέοι μπορούν να χτίσουν μια διαφορετική κοινωνία, όχι βασισμένη στις καπιταλιστικές αρχές.

Η επίθεση στην KSM είναι μια απαράδεκτη μορφή πολιτικής και ιδεολογικής ενσωμάτωσης, η οποία στοχεύοντας τους κομμουνιστές προσπαθεί, για μια ακόμα φορά, να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία και κάθε κοινωνική δράση που απαιτεί να κάνει πράξη τα όνειρα της νεολαίας όλου του κόσμου.

Ξέρουν ότι οι κομμουνιστές έχουν τη διέξοδο και αυτός είναι ο λόγος τού γιατί έχουν αυτούς στο στόχαστρο μιας γενικευμένης επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Στην πραγματικότητα, η επίκληση των κομμουνιστικών και προοδευτικών ιδεωδών ανησυχούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, γιατί οι νέοι της Ευρώπης γνωρίζουν μέσα από αυτήν την πολιτική τα καπιταλιστικά εγκλήματα.

Εμείς οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης καλούμε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές, προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις νεολαίας της Ευρώπης να προωθήσουμε την πάλη ενάντια στα αντιδημοκρατικά μέτρα στις χώρες τους και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μια σειρά από δραστηριότητες που αφυπνίζουν τη συνείδηση της νεολαίας, για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις αμέσως, να διαδραματίσουμε σοβαρό ρόλο έτσι ώστε να εκφραστεί η αντίθεση κι όχι η σιωπή του νεολαιίστικου κινήματος. Είναι σημαντικό οι κομμουνιστικές οργανώσεις νεολαίας στις μέρες μας, στο κρίσιμο πεδίο μάχης των ιδεών, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στις αίθουσες των σχολείων και των Πανεπιστημίων να απαντήσουν στην αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, προωθώντας επιθετικά την ιδεολογία μας το Μαρξισμό - Λενινισμό, την επιστημονική αλήθεια για την εξέλιξη της κοινωνίας και για την προσφορά του σοσιαλισμού όλα αυτά τα χρόνια.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την ΚΕΝ Τσεχίας, με τους κομμουνιστές και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις της Τσέχικης Δημοκρατίας στον αγώνα για την υπεράσπιση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Απαιτούμε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και άμεσα βήματα στην ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών της τσέχικης νεολαίας και ελεύθερη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας.

Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί!

"Οχι" στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας

"Οχι" στον αντικομμουνισμό!»

  • Ανακοινώσεις συμπαράστασης στην ΚΕΝ Τσεχίας απέστειλαν στη Συνάντηση και η Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας, η Ενωση ΚΝ Γιουγκοσλαβίας, η Σοσιαλιστική Ενωση Σλοβακίας και η Ενωση ΚΝ Γεωργίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση 4ksm.kke.gr, ενώ και στην ίδια την Τσεχία υπογράφουν πάνω από 7.000 άνθρωποι από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και ζητούν την άρση της απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ