Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»...

Περί τα 200 εκατομμύρια πρόσφυγες και ένα κόστος που προσεγγίζει τα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ θα δημιουργήσει τις επόμενες δεκαετίες στον πλανήτη το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», αν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη μείωση των ρύπων που το προκαλούν. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που εκπόνησε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης ο οικονομολόγος Ν. Στερν, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το θέμα, βέβαια, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Γνωστό είναι, επίσης, ότι τα οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση του «φαινομένου του θερμοκηπίου», όπως απέδειξε και η Σύνοδος του ΟΗΕ στο Ρίο και το Πρωτόκολλο του Κιότο, σκοντάφτουν ακριβώς στην αντίδραση των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών και των πολυεθνικών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί αρνούνται να πάρουν μέτρα ευθείας μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως: Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό βέβαια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε χώρας και τη χρήση βιοκαυσίμων. Βελτίωση των διαθέσιμων τεχνικών, ώστε να εκπέμπονται λιγότερα αέρια ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Ουσιαστική προστασία των δασών, που μπορούν να δεσμεύσουν τα επικίνδυνα αέρια, κ.ά. Το μόνο «μέτρο» που προώθησαν ήταν το «εμπόριο ρύπων», το οποίο δίκαια θεωρείται ως η απάτη του αιώνα, αφού αντί να μειώνει τη ρύπανση, λειτουργεί ήδη ως «δεξαμενή» υπερκερδών για χρηματιστηριακές και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός και θεριεύουν οι πολυεθνικές, ο πλανήτης μας θα κινδυνεύει με φτώχεια, προσφυγιά ή ακόμη και με τον απόλυτο όλεθρο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ