ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» η κυβέρνηση

Φόρμουλα συμβιβασμού, που να της επιτρέπει και να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και να μην «αδειάσει» εξόφθαλμα την κυπριακή κυβέρνηση, αναζητεί εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση, μετά και το ναυάγιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας.

Ολα δείχνουν ότι η «έκθεση προόδου» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, δε θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον άλλο μήνα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και όλες οι πιέσεις ασκούνται προς την πλευρά της Λευκωσίας ώστε να μη δημιουργήσει «κρίση» στις ευρωτουρκικές σχέσεις... Προκειμένου να μην υπάρξει πάγωμα ή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ορισμένες φιλικές προς την Αγκυρα κυβερνήσεις (διάβαζε Βρετανία) έχουν επεξεργαστεί διάφορους ανώδυνους για την Τουρκία συμβιβασμούς, όπως την αναστολή ορισμένων μόνο «κεφαλαίων» που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση. Ετσι, η Τουρκία θα συνεχίζει ανενόχλητη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξακολουθώντας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση, όχι όμως και η ελληνική, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση της.

«Η Ελλάδα, ειλικρινά, απεύχεται την πιθανότητα εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει και "ενταξιακός αυτοματισμός"», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές ακροβασίες. Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης λέγοντας: «Δε θα ήθελα να μπω τη στιγμή αυτή σε μια σεναριολογία για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν αυτές οι επιπτώσεις, ποιες ακριβώς θα είναι, κλπ.».

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, για άρση του αδιεξόδου σχετικά με το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες συνεχίζονται». Κληθείσα να σχολιάσει τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ερκι Τουομιόγια, χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η Εμα Ούντγουιν τόνισε πως «η φινλανδική προεδρία προσπαθεί να βρει μία διέξοδο, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα του εμπορικού κανονισμού», επισημαίνοντας παράλληλα πως το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί, κατά βάση, θέμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο ντ' Αλέμα, κάλεσε την ΕΕ να «κρατήσει μια πόρτα ανοιχτή» στην Τουρκία. «Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ μιας μεγάλης ισλαμικής χώρας συνιστά τη στρατηγική απάντηση στο θέμα της σύγκρουσης των πολιτισμών, όπως η ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν η απάντηση στο τέλος του κομμουνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντ' Αλέμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να σταματήσει να τα βάζει με το στρατό της Τουρκίας και να αποδεχτεί γι' αυτόν πως έχει έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσει, δεδομένης της δύσκολης γεωγραφικής θέσης της χώρας, φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕ, στην οποία η Αγκυρα ελπίζει να ενταχθεί, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον τουρκικό στρατό ότι επεμβαίνει στην πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα επαναλάβει τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο στρατός είναι ο στόχος τους (της ΕΕ). Γιατί τα βάζουν με το στρατό; Κάθε χώρα έχει τις δικές της πραγματικότητες», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
ΣΥΝεργός στην «αιχμαλωσία της ΤΑ απ' το δικομματισμό»

Σήμερα και αύριο η ΚΠΕ του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Στην καθ' όλα βολική εκτίμηση για την καιροσκοπική τακτική που ακολούθησε στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, ότι αυτές είχαν παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα, κατέληξε κατά πλειοψηφία η ΠΓ του ΣΥΝ στην εισήγησή της προς την ΚΠΕ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο για να εξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πάντως, σύμφωνα με την εισήγηση, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά για τον ΣΥΝ και μάλιστα υπό ορισμένες προϋποθέσεις εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Κατά τα λοιπά επικρίνεται ο δικομματισμός γιατί «επιδόθηκε στην κομματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων». Επιπλέον, η ΝΔ εγκαλείται για «αποτυχημένη» (;) νεοφιλελεύθερη πολιτική και το ΠΑΣΟΚ για «αδυναμία» (;) άσκησης ουσιαστικής αντιπολίτευσης!

Εξω από το χορό πια η ΠΓ του ΣΥΝ κάνει λόγο για «προσπάθεια αιχμαλωσίας της Αυτοδιοίκησης από τον δικομματισμό», αυτόν δηλαδή με τον οποίο συνεργάστηκε για την από κοινού διεκδίκηση δεκάδων δήμων και νομαρχιών. Κόντρα σ' αυτή την πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΝ «παραμέρισε λογικές συσχετισμών, συνεργασιών και αθροίσεων που δεν είχαν καμία σχέση με γνήσιες κοινωνικές διεργασίες»! Ωστόσο, αποτιμώντας καλύτερα αυτές τις συνεργασίες και για να προσγειώσει προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, η ΠΓ «διόρθωσε» την αρχική γραμμή περί «διαμόρφωσης ενός νέου αυτοδιοικητικού ρεύματος» και κάνει λόγο σήμερα για το «ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό ρεύμα».

Η πλειοψηφία της ΠΓ θεώρησε σκόπιμο να επαναφέρει στην εισήγηση αποσπάσματα προηγούμενων αποφάσεων της ΚΠΕ που κατά τη γνώμη της επιβεβαιώνουν την τακτική που χάραξε, σε μια επίδειξη πυγμής προς τους ανανεωτές, οι οποίοι δε συμφώνησαν με την εισήγηση και αναμένεται να την καταψηφίσουν στην ΚΠΕ.

Αλλωστε, η ΠΓ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν μεταξύ άλλων εξέλιπαν «αρνητικές συμπεριφορές μελών, φαινόμενα αντικομματικής στάσης και ειδικότερα απαξίωσης των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων από μέλη του κόμματος, ακόμη και με θέση στα καθοδηγητικά του όργανα, χάριν προσωπικών επιλογών», κλπ.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση

Ανοιχτές αιχμές για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος ύψους 30,3 εκατ. ευρώ, αφήνει η κυβέρνηση με τροπολογία - των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης - που αφορά το «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας», που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, βάσει των ελέγχων που έγιναν για τη διαχείριση δημοσίων κονδυλίων από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, «η διαχείριση των πόρων του ιδρύματος από το διοικητικό του όργανο, διαχείριση κατά κυριολεξία δημοσίου χρήματος, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν άμεμπτη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Χαρακτηριστικά, παρατίθενται οι καταγγελίες που προκύπτουν από σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και διαπιστώσεις εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με την τροπολογία προτείνεται στο εξής το ίδρυμα να λειτουργεί με βάση το νόμο που διέπει τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής και προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετούνται τα μέλη του ΔΣ. Συγκεκριμένα, προτείνεται: Το ΔΣ συγκροτείται από: πέντε μέλη που επιλέγονται μεταξύ διπλάσιου αριθμού προσώπων που προτείνονται από το σωματείο «Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», εφόσον έχει τουλάχιστον 300 μέλη και συνεισφέρει στον ετήσιο προϋπολογισμό του Ιδρύματος κατά το ένα δέκατο των δαπανών του, τέσσερα μέλη που προέρχονται από τον επιστημονικό χώρο και προτείνονται από το γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ένα μέλος που διορίζεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Θέρμης. Την εποπτεία και τον έλεγχο του συγκεκριμένου ΝΠΙΔ ασκούν ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Ανάπτυξης μέσω του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας.

Ελεύθερη Ελληνίδα που είχε απαχθεί στο Ιράκ

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, «την περασμένη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης, απήχθη από αγνώστους η Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί της Καρδιάς", κα Ελένη Σωτηρίου».

Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, χτες το βράδυ «η περιπέτειά της είχε αίσια έκβαση. Η κα Σωτηρίου βρίσκεται σώα και υγιής στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη. Το Υπουργείο Εξωτερικών, τις 5 αυτές μέρες, προέβη σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, που απαιτούσε η ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευαισθησία της κατάστασης. Στο επιτυχές αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε και η υπεύθυνη στάση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ