Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» η κυβέρνηση

Φόρμουλα συμβιβασμού, που να της επιτρέπει και να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και να μην «αδειάσει» εξόφθαλμα την κυπριακή κυβέρνηση, αναζητεί εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση, μετά και το ναυάγιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας.

Ολα δείχνουν ότι η «έκθεση προόδου» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, δε θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον άλλο μήνα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και όλες οι πιέσεις ασκούνται προς την πλευρά της Λευκωσίας ώστε να μη δημιουργήσει «κρίση» στις ευρωτουρκικές σχέσεις... Προκειμένου να μην υπάρξει πάγωμα ή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ορισμένες φιλικές προς την Αγκυρα κυβερνήσεις (διάβαζε Βρετανία) έχουν επεξεργαστεί διάφορους ανώδυνους για την Τουρκία συμβιβασμούς, όπως την αναστολή ορισμένων μόνο «κεφαλαίων» που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση. Ετσι, η Τουρκία θα συνεχίζει ανενόχλητη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξακολουθώντας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση, όχι όμως και η ελληνική, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση της.

«Η Ελλάδα, ειλικρινά, απεύχεται την πιθανότητα εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει και "ενταξιακός αυτοματισμός"», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές ακροβασίες. Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης λέγοντας: «Δε θα ήθελα να μπω τη στιγμή αυτή σε μια σεναριολογία για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν αυτές οι επιπτώσεις, ποιες ακριβώς θα είναι, κλπ.».

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, για άρση του αδιεξόδου σχετικά με το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες συνεχίζονται». Κληθείσα να σχολιάσει τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ερκι Τουομιόγια, χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η Εμα Ούντγουιν τόνισε πως «η φινλανδική προεδρία προσπαθεί να βρει μία διέξοδο, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα του εμπορικού κανονισμού», επισημαίνοντας παράλληλα πως το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί, κατά βάση, θέμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο ντ' Αλέμα, κάλεσε την ΕΕ να «κρατήσει μια πόρτα ανοιχτή» στην Τουρκία. «Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ μιας μεγάλης ισλαμικής χώρας συνιστά τη στρατηγική απάντηση στο θέμα της σύγκρουσης των πολιτισμών, όπως η ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν η απάντηση στο τέλος του κομμουνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντ' Αλέμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να σταματήσει να τα βάζει με το στρατό της Τουρκίας και να αποδεχτεί γι' αυτόν πως έχει έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσει, δεδομένης της δύσκολης γεωγραφικής θέσης της χώρας, φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕ, στην οποία η Αγκυρα ελπίζει να ενταχθεί, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον τουρκικό στρατό ότι επεμβαίνει στην πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα επαναλάβει τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο στρατός είναι ο στόχος τους (της ΕΕ). Γιατί τα βάζουν με το στρατό; Κάθε χώρα έχει τις δικές της πραγματικότητες», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σύμφωνα με τις εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ