ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κομμένη η συζήτηση για τα λαϊκά αιτήματα

Καμία παρέκκλιση από τη λιτότητα και του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη

Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση κάθε δίκαιο οικονομικό αίτημα των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας και της μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αρνούμενο να συζητήσει «οποιοδήποτε θέμα εισοδηματικής πολιτικής πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις», οι οποίες δεν αναμένεται να γίνουν μετά από 3-4 μήνες (Γενάρης -Φλεβάρης 2007). Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην περεκκλίνει ούτε κατά κεραία από τα προγράμματα λιτότητας. Αυτή η τακτική τους έχει να κάνει και με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κλείσει από τώρα κάθε συζήτηση γύρω από οικονομικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από την ΕΕ.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δε θα απέχουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που αφορούν σε όλα τα κράτη - μέλη θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο προϋπολογισμός έτους 2007 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 του Νοέμβρη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (περιλαμβάνει νέα κλίμακα, νέους φορολογικούς συντελεστές αλλά και αναπροσαρμογές στις φοροεκπτώσεις, που θα «πιάσει» τα εισοδήματα του 2007), θα ανακοινωθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα

Ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα. Η πολιτική συνεχών ανατιμήσεων στα επιτόκια του ευρώ που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - εκτός από τη ραγδαία επιβάρυνση των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων - επιβαρύνει και την εξυπηρέτηση του επίσης υπέρογκου κρατικού χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, κάθε αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με ακόμη 70 εκατ. ευρώ. Οι ευρωτραπεζίτες προαναγγέλλουν και μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 2006. Θα πρόκειται για την έκτη στη σειρά ισόποση αύξηση. Μετά και από αυτό η σωρευτική αύξηση θα φτάσει αισίως τις 1,5 μονάδες με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφώνεται σε 3,50% από 2% που ήταν το Δεκέμβρη του 2005.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Ανοιξε για τα καλά τις ορέξεις των ξένων

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΤΕ εκδήλωσε και η αιγυπτιακή «Orascom», η οποία - εκτός των άλλων - συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» με ποσοστό 50%

Τις «ορέξεις» ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων έχει «ανοίξει» για τα καλά η κυβέρνηση, με την απόφασή της να προχωρήσει στην ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ως νέος «μνηστήρας» για τον ΟΤΕ, εμφανίζεται η αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Orascom», η οποία, διά στόματος του εκπροσώπου της, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία «αποκρατικοποίησης», όταν υπάρξει επίσημος διαγωνισμός. Ο ίδιος ανέφερε ότι για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί «η ελληνική αγορά έχει στρατηγικό χαρακτήρα», ενώ επισήμανε με νόημα ότι «η βάση του μετοχικού μας κεφαλαίου βρίσκεται στην Ιταλία». Η επισήμανση αυτή, στην ουσία, είναι απάντηση στις φήμες ότι η κυβέρνηση προτιμά ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό φορέα.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όταν ρωτήθηκαν χτες από δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον της «Orascom», περιορίστηκαν στην απάντηση «όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί στους "συμβούλους"».

Σημειώνεται ότι η «Orascom» συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ) με ποσοστό 50%, μέσω της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας «Telecomunicazioni SpA».

Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός «συμβούλου» για την «αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ» θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, που έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό εταίρο» για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία «Vimpel - Communications» για την πώληση του μεριδίου (90%) που κατέχει ο Οργανισμός στην «ArmenTel», τον κύριο πάροχο τηλεφωνίας της Αρμενίας.

Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνηθείσα καθαρή τιμή πώλησης για το 90% της «ArmenTel» ανέρχεται σε 342 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 420 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού δανεισμού, των φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2006, καθώς υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ στην εν λόγω διαδικασία είναι η επενδυτική τράπεζα HSBC Bank PLC.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία «Vimpelcom» αναφέρει ότι θα καταβάλει 341,9 εκατ. ευρώ για το ποσοστό και θα αναλάβει χρέη και υποχρεώσεις ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Αύξηση κερδών 158%

«Μπουμ» στα κέρδη τους συνεχίζουν να εμφανίζουν και στο 9μηνο του 2006 οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο την πολιτική λιτότητας που στέλνει τα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ τους για κάποιο δάνειο. Σε αυτόν τον κανόνα εντάσσεται και η «Τράπεζα Κύπρου», η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών που έφτασε στο 158%. Η μάζα των συνολικών κερδών τους σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλα κράτη διογκώθηκε στα 226 εκατ. ευρώ από 87 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2005. Σύμφωνα με τον ισολογισμός τους τα κέρδη τους στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 43% και αποτελούν το 20% των συνολικών κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αυξήθηκε κατά 6,3% το οκτάμηνο

Αύξηση 16,3% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας το μήνα Αύγουστο, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2006, ως προς την αντίστοιχη περίοδο 2005, η οικοδομική δραστηριότητα (οικοδομικός όγκος με βάση τον αριθμό των αδειών που έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες) στο σύνολο της χώρας σημείωσε αύξηση 6,3%.

Από τα ίδια τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι η επενδυτική άνθηση στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζεται και το 2006, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων που αφορούν στα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω της πρώτης φάσης ανόδου των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων - ακολουθούν και νέες αυξήσεις το 2007 και 2008 - αλλά και η εμφανής κερδοσκοπία στις πωλήσεις νέων, αλλά και παλαιών κατοικιών, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το μήνα Αύγουστο του 2006, εκδόθηκαν 4.720 οικοδομικές άδειες (ποσοστό μεταβολής ως προς το 2005 16,7%), οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.369 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 5.232,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου (αύξηση 16,3% ως προς το 2005). Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η περιφέρεια της Αττικής (με ποσοστό αύξησης του οικοδομικού όγκου κατά 438%, που οφείλεται κυρίως στο ότι για πρώτη φορά οι πολεοδομίες του Λεκανοπεδίου, ήταν ανοιχτές και το μήνα Αύγουστο) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αύξησης η Δ. Ελλάδα με 31,4% και η Ηπειρος με 18,6%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση.

Ανακαλούνται HONDA και YAMAHA

Ανακαλούνται 140 οχήματα HONDA CIVIC 5D και 245 HONDA CIVIC 4D παραγωγής 2006 για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση της μονάδας ελέγχου ηλεκτρονικής υποβοήθησης τιμονιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3483.599.

Επίσης, ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση στο φίλτρο αέρα και τις βίδες στήριξής του, δίκυκλα YAMAHA μοντέλο YSF R6 '06.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ