Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Ανοιξε για τα καλά τις ορέξεις των ξένων

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΤΕ εκδήλωσε και η αιγυπτιακή «Orascom», η οποία - εκτός των άλλων - συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» με ποσοστό 50%

Τις «ορέξεις» ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων έχει «ανοίξει» για τα καλά η κυβέρνηση, με την απόφασή της να προχωρήσει στην ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ως νέος «μνηστήρας» για τον ΟΤΕ, εμφανίζεται η αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Orascom», η οποία, διά στόματος του εκπροσώπου της, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία «αποκρατικοποίησης», όταν υπάρξει επίσημος διαγωνισμός. Ο ίδιος ανέφερε ότι για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί «η ελληνική αγορά έχει στρατηγικό χαρακτήρα», ενώ επισήμανε με νόημα ότι «η βάση του μετοχικού μας κεφαλαίου βρίσκεται στην Ιταλία». Η επισήμανση αυτή, στην ουσία, είναι απάντηση στις φήμες ότι η κυβέρνηση προτιμά ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό φορέα.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όταν ρωτήθηκαν χτες από δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον της «Orascom», περιορίστηκαν στην απάντηση «όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί στους "συμβούλους"».

Σημειώνεται ότι η «Orascom» συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ) με ποσοστό 50%, μέσω της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας «Telecomunicazioni SpA».

Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός «συμβούλου» για την «αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ» θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, που έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό εταίρο» για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία «Vimpel - Communications» για την πώληση του μεριδίου (90%) που κατέχει ο Οργανισμός στην «ArmenTel», τον κύριο πάροχο τηλεφωνίας της Αρμενίας.

Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνηθείσα καθαρή τιμή πώλησης για το 90% της «ArmenTel» ανέρχεται σε 342 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 420 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού δανεισμού, των φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2006, καθώς υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ στην εν λόγω διαδικασία είναι η επενδυτική τράπεζα HSBC Bank PLC.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία «Vimpelcom» αναφέρει ότι θα καταβάλει 341,9 εκατ. ευρώ για το ποσοστό και θα αναλάβει χρέη και υποχρεώσεις ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ