ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Προέχει η πρωτογενής πρόληψη

Σε αλλαγή του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Δραστηριότητα με θέμα την πρόληψη της χρήσης και εξάρτησης απ' τα ναρκωτικά σε σχολείο
Δραστηριότητα με θέμα την πρόληψη της χρήσης και εξάρτησης απ' τα ναρκωτικά σε σχολείο
Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών εξέφρασε αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη χτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Κώστα Μπάλλα.

Ταυτόχρονα, το ΕΣΥΝ υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει τα κοινωνικά κινήματα που παλεύουν ενάντια στις αιτίες που προκαλούν και αναπαράγουν την εξάρτηση ως τρόπο ζωής. Επίσης, το ΕΣΥΝ τόνισε την ανάγκη της πρόληψης - ιδιαίτερα της πρωτογενούς - ενταγμένης σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα συνοδεύεται και από προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Το ΕΣΥΝ πήρε αυτή την πρωτοβουλία μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανάμεσα στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης η τοποθέτηση του Κ. Μπάλλα στη Διακομματική Επιτροπή, κατά την οποία - σύμφωνα με την εκτίμηση των εργαζομένων - αλλάζει ουσιαστικά ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης, πριν αυτά προλάβουν να αναπτυχθούν έστω με τους σχεδιασμούς τους οποίους δημιούργησαν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διαφαίνεται η πρόθεση τα Κέντρα Πρόληψης να μετατραπούν σε συμβουλευτικούς σταθμούς και σε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης των μονάδων υποκατάστασης.

Ο Κ. Μπάλλας στη χτεσινή συνάντηση με το ΕΣΥΝ υποστήριξε πως δεν ισχύουν αυτές οι αιτιάσεις, ωστόσο όμως δεν απάλειψε τους φόβους γιατί οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν γνωστές, καθώς περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης υπογραμμίζουν ότι το έργο της πρόληψης είναι σύνθετο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και ότι «προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου λειτουργίας των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης, το οποίο θα ευνοεί τις συνεργατικές σχέσεις ενθαρρύνοντας παράλληλα την αυτονομία και την αυτενέργεια όσων συμμετέχουν σ' αυτά».

Συζήτηση και στην ΚΕΔΚΕ

Ζητήματα που αφορούν σε παρεμβάσεις του ΟΚΑΝΑ στο έργο των Κέντρων Πρόληψης θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, ο Κ. Μπάλλας με έγγραφό του απαγορεύει στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης να δημοσιοποιούν τις απόψεις για γενικότερα ζητήματα και να περιορίζονται αυστηρά στο επιστημονικό έργο. Επίσης, επιχειρείται παρέμβαση και στις προγραμματικές συμβάσεις βάσει των οποίων δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Πρόληψης.

Συνελήφθη ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας

Συνελήφθη χτες από τις ελληνικές αρχές και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που διαβιβάστηκε από τη Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ. Ο Τζ. Ασλάμ πέρυσι τον Αύγουστο είχε καταγγείλει τις 28 απαγωγές συμπατριωτών του από μυστικές υπηρεσίες.

Σε συνέντευξη που δόθηκε έξω από το αστυνομικό μέγαρο, μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας τόνισαν πως η σύλληψή του αποτελεί εκδικητική πράξη της κυβέρνησης, ενώ τη χαρακτήρισαν προκλητική ενέργεια. Σημειώνεται ότι ο Τζ. Ασλάμ αθωώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη από ελληνικό δικαστήριο, όπου αντιμετώπιζε κατηγορία για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Στη συνέντευξη έγινε λόγος για ποινικοποίηση της δράσης των Πακιστανών στην Ελλάδα, ενώ ανακοινώθηκε πως το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια. Τέλος, τονίστηκε ότι διώκεται επειδή κατήγγειλε τις απαγωγές των ομοεθνών του από μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τ. Ασλάμ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και κατέθεσε αίτημα, προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο Εφετών.

«Ιερές μπίζνες»

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ενέκρινε χτες Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μια τεραστίων διαστάσεων ιδιωτική τουριστική επένδυση σε έκταση της Μονής Τοπλού Λασιθίου, υπογράφοντας έτσι τη «θανατική καταδίκη» μιας ακόμη προστατευόμενης περιοχής, συνολικής έκτασης 25.000 στρεμμάτων!

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί από το 1998, όταν κλείστηκε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος «Παναγιά Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού και της εταιρείας «LOYALWARD Ltd» με έδρα το Λονδίνο. Με βάση τη συμφωνία, παραχωρήθηκε από τη Μονή στην ιδιωτική εταιρεία για 40 χρόνια (με δυνατότητα παραχώρησης για άλλα 40 χρόνια) η έκταση των 25.000 στρεμμάτων. Μια έκταση, η οποία, λόγω του φυσικού της κάλλους, περιλήφθηκε στο πρόγραμμα προστασίας «Νατούρα 2000», ενώ γειτονεύει με το μοναδικό φοινικόδασος Βάι και με αρχαιολογικούς χώρους.

Με βάση την Περιβαλλοντική Μελέτη που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα κατασκευαστούν έξι τουριστικά χωριά συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών. Τρία γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Ενα σύγχρονο αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Συνεδριακό Κέντρο με αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων δυναμικότητας 1.200 συνέδρων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφάσεις υπέρ μεγαλοεργολάβων

Προς όφελος των μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων αποδεικνύεται ότι γίνεται η περιβόητη «ανάπλαση» του Βοτανικού. Ετσι, εκτός από το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» να κατασκευάσει μια σειρά από κτίρια για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι ο δήμος θα αποδεχτεί ως «δωρεά» το οικόπεδο πρώην ιδιοκτησίας ΕΤΜΑ ΑΕ, το οποίο, όμως, στο μεταξύ, αγοράστηκε από τη «Βωβός ΑΕ» και η οποία ως... αντάλλαγμα θα μπορεί να χτίσει στο συγκεκριμένο χώρο. Ετσι, η διοίκηση, αποδεχόμενη αυτή τη δήθεν «δωρεά», στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να μπορέσει στη συνέχεια η εταιρεία να κατασκευάσει μεγαθήρια με συντελεστή δόμησης 1,6 σε συνολική έκταση 43 στρεμμάτων! Σε περίπτωση που ο δήμος δεν αποδεχόταν την αγορά αυτή, ο συντελεστής δόμησης θα ήταν 0,8.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», καταψήφισε το σύνολο των θεμάτων που αφορούσαν τη λεγόμενη ανάπλαση του Βοτανικού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η λογική που αναπτύσσεται για την προώθηση της ανάπλασης, δεν κάνει άλλο από το να ενισχύει την εμπορευματοποίηση». Και πρόσθεσε πως, στην προκειμένη περίπτωση, «δεν πρόκειται για γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά για μεγάλα εμπορικά κέντρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ