Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Προέχει η πρωτογενής πρόληψη

Σε αλλαγή του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Δραστηριότητα με θέμα την πρόληψη της χρήσης και εξάρτησης απ' τα ναρκωτικά σε σχολείο
Δραστηριότητα με θέμα την πρόληψη της χρήσης και εξάρτησης απ' τα ναρκωτικά σε σχολείο
Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών εξέφρασε αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη χτεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Κώστα Μπάλλα.

Ταυτόχρονα, το ΕΣΥΝ υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει τα κοινωνικά κινήματα που παλεύουν ενάντια στις αιτίες που προκαλούν και αναπαράγουν την εξάρτηση ως τρόπο ζωής. Επίσης, το ΕΣΥΝ τόνισε την ανάγκη της πρόληψης - ιδιαίτερα της πρωτογενούς - ενταγμένης σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα συνοδεύεται και από προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Το ΕΣΥΝ πήρε αυτή την πρωτοβουλία μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανάμεσα στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης η τοποθέτηση του Κ. Μπάλλα στη Διακομματική Επιτροπή, κατά την οποία - σύμφωνα με την εκτίμηση των εργαζομένων - αλλάζει ουσιαστικά ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης, πριν αυτά προλάβουν να αναπτυχθούν έστω με τους σχεδιασμούς τους οποίους δημιούργησαν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διαφαίνεται η πρόθεση τα Κέντρα Πρόληψης να μετατραπούν σε συμβουλευτικούς σταθμούς και σε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης των μονάδων υποκατάστασης.

Ο Κ. Μπάλλας στη χτεσινή συνάντηση με το ΕΣΥΝ υποστήριξε πως δεν ισχύουν αυτές οι αιτιάσεις, ωστόσο όμως δεν απάλειψε τους φόβους γιατί οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν γνωστές, καθώς περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης υπογραμμίζουν ότι το έργο της πρόληψης είναι σύνθετο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και ότι «προκύπτει η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου λειτουργίας των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης, το οποίο θα ευνοεί τις συνεργατικές σχέσεις ενθαρρύνοντας παράλληλα την αυτονομία και την αυτενέργεια όσων συμμετέχουν σ' αυτά».

Συζήτηση και στην ΚΕΔΚΕ

Ζητήματα που αφορούν σε παρεμβάσεις του ΟΚΑΝΑ στο έργο των Κέντρων Πρόληψης θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, ο Κ. Μπάλλας με έγγραφό του απαγορεύει στους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης να δημοσιοποιούν τις απόψεις για γενικότερα ζητήματα και να περιορίζονται αυστηρά στο επιστημονικό έργο. Επίσης, επιχειρείται παρέμβαση και στις προγραμματικές συμβάσεις βάσει των οποίων δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ