ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΩΝ
Τώρα καταλαμβάνουμε τους δρόμους!
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 9 Νοέμβρη. Οργανώνουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο. Νέα συλλαλητήρια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού
  • Εκλέγουν τα νέα τους 5μελή και 15μελή
  • Διακόπτουν τις καταλήψεις, συνεχίζουν με μπλόκα στους δρόμους και συναυλίες. Νέες καταλήψεις το Γενάρη

«Είμαστε ήδη νικητές! και συνεχίζουμε... Τώρα είναι καιρός για εκπλήξεις. Είναι καιρός να φτιάξουμε τα ωραιότερα πανό, να γράψουμε τα ωραιότερα συνθήματα, να τραγουδήσουμε τους ωραιότερους στίχους σε όλο το λαό, σε όλο τον κόσμο. Τώρα καταλαμβάνουμε τους δρόμους»!

Αυτό είναι το στίγμα της απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μαθητών, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, για να εκτιμήσει τις έως τώρα μαθητικές κινητοποιήσεις και να αποφασίσει για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των μαθητών. Μαθητές από εκατοντάδες σχολεία της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής, αλλά και από: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ηράκλειο Κρήτης, Δωδεκάνησα, Νησιά Ιονίου, Πρέβεζα, Βόλο, Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις, συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν αγωνιστική πείρα και να ορίσουν τους επόμενους σταθμούς στη δράση τους.

Τα επόμενα βήματά τους

Πρώτος σταθμός, λοιπόν, θα είναι τα συλλαλητήρια την Πέμπτη 9 Νοέμβρη. Αμέσως μετά, οργανώνουν τις μαθητικές γιορτές και τη συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουν με μπλόκα στους δρόμους, συναυλίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, δίνουν ραντεβού ξανά στους δρόμους τις μέρες που θα συζητιέται ο προϋπολογισμός, ορίζουν νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις 25 Νοέμβρη και υπόσχονται: «Θα μας ξαναβρούν με καταλήψεις στα σχολεία αν το Γενάρη τολμήσουν να συζητήσουν για την κατάργηση του άρθρου 16».

Το κλίμα ήταν υπέρ της διακοπής των καταλήψεων στην παρούσα φάση, όπως εξήγησαν οι μαθητές «όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί θέλουμε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για το Γενάρη»!

Από τη συνέντευξη του Συντονιστικού το Σάββατο στην Γκράβα
Από τη συνέντευξη του Συντονιστικού το Σάββατο στην Γκράβα
Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να απαντήσουν και στην προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων τους από πολλά ΜΜΕ, που προσπάθησαν και εκεί, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση στα υποτιθέμενα «έκτροπα». Καταδίκασαν μονολεκτικά τους όποιους «βανδαλισμούς» και επανέφεραν τη συζήτηση στον αγώνα τους. «Εμείς, που μας παρουσιάζουν οι μεγαλοκαναλάρχες ως βάνδαλους, ληστές, βιαστές, θα μιλήσουμε με όλο τον κόσμο, με τους γονείς μας, με όλους τους εργαζόμενους και θα βροντοφωνάξουμε: Είμαστε αγωνιστές. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει», σημειώνουν στην απόφασή τους οι μαθητές.

«Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους»

Η θετική εμπειρία των γενικών συνελεύσεων στα σχολεία, όπου οι μαθητές αποφασίζουν συλλογικά και δημοκρατικά για τη δράση τους, αποφασίστηκε να συνεχιστεί με επιμονή, κόντρα στις όποιες προσπάθειες τρομοκράτησης από διευθυντές και καθηγητές. «Αν δε σέβονται τα δικαιώματά μας, ξέρουμε το δρόμο. Παίρνουμε μόνοι μας χρόνο και συνεδριάζουμε. Ετσι θα συνεδριάσουμε φέτος για να εκλέξουμε τα 5μελή και 15μελή, με ζωντανή συζήτηση για τα προβλήματα του σχολείου, για τις εξελίξεις στην Παιδεία, για τον αγώνα μας», σημειώνουν στην απόφασή τους που βάζουν στόχο να εκλεγούν όλα τα μαθητικά όργανα μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικά μάλιστα για την επέτειο τονίζουν:

«Αρκετά με τις γιορτές - κονσέρβες και τα μνημόσυνα. Εμείς θα αναλάβουμε να ζωντανέψουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα βήματα των αγωνιστών του Νοέμβρη, από κάθε σχολική γιορτή θα στείλουμε ξανά το μήνυμα: ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Οργανώνουμε με δική μας ευθύνη τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουμε στην πορεία στις 17 Νοέμβρη».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συντονισμένα αγωνιστικά βήματα

«Θα κρατήσουμε ψηλούς τους τόνους, κάθε βδομάδα, κάθε μέρα, με κάθε τρόπο», υπόσχονται και οι φοιτητές, που με νέα δυναμική μπαίνουν στις γενικές συνελεύσεις και πιο μαζικά εκφράζουν αγωνιστικές τους διαθέσεις. Χτες, εκπρόσωποι από 11 φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας που συντονίζουν τη δράση τους, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και παρουσίασαν το πολιτικό πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και τους επόμενους σταθμούς της δράσης τους.

Η πολύμορφη δράση των φοιτητών ξεκίνησε από χτες ακόμα, με τους φοιτητές της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Πολυτεχνείου να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας απαιτώντας κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τους φοιτητές του Παντείου να χτίζουν την πόρτα του γραφείου Διασύνδεσης του πανεπιστημίου απαιτώντας «έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές», και τους φοιτητές του Γεωπονικού να κάνουν μαζική εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους γύρω από το ίδρυμα.

Θυμίζουμε ότι ήδη 18 φοιτητικοί σύλλογοι κι ένας σπουδαστικός έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 9/11, ενώ για σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες δεκάδες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους τόσο των φοιτητών όσο και των σπουδαστών.

«Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Παλεύουμε μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους γονείς, με όλο το λαό για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά τη ζωή», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων: Πανεπιστημίου Πειραιά, Παντείου, Φυσικού, Βιολογικού, Χημικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονικού, ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου, Τοπογράφων Πολυτεχνείου και Τμήματος Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ).

Με ξεκάθαρη εναντίωση στην πολιτική ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στους στημένους διαλόγους, με απαίτηση για δωρεάν ενιαίες προπτυχιακές σπουδές, για δουλιά με δικαιώματα για όλους, με στόχο να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο και να μη συζητηθεί ούτε ως ενδεχόμενο η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι παραπάνω φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζουν τη δράση τους και καλούν σε κοινό βηματισμό όλους τους συλλόγους.

Οπως τονίζουν, συντονίζονται «με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, τόσο κατά τόπους, όσο και Πανελλαδικά, με εκλεγμένους - ορισμένους αντιπροσώπους από τις ίδιες τις Γενικές Συνελεύσεις που θα λογοδοτούν σε αυτές. Ανοιχτές σε όλους συντονιστικές επιτροπές σε κάθε σύλλογο που θα απαρτίζονται από εκλεγμένους - ορισμένους αντιπροσώπους από τις Γενικές Συνελεύσεις με ευθύνη να οργανώνουν την υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων». Σ' αυτή τη βάση καλούν σε Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού των συλλόγων την Παρασκευή 10/11 στην Αθήνα και οργανώνουν:

  • «Κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις και άλλες πρωτοβουλίες.
  • Συσκέψεις των φοιτητικών συλλόγων με εργατικά σωματεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς για συντονισμό της δράσης μας ως απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική».
Δεν κρύβεται η ... «Αυγή»

Η «Κυριακάτικη Αυγή» επιχειρεί να ταυτίσει την ΠΚΣ (που μπαίνει δυναμικά στις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις προτείνοντας κινητοποιήσεις) με τη ΔΑΠ (που μπαίνει στις συνελεύσεις για να εξασφαλίσει ότι δε θα παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις) και τον Θ. Βερέμη (ο οποίος επιμένει να ψηφιστεί τώρα ο νόμος - πλαίσιο)... Το ενοποιητικό στοιχείο των ΠΚΣ, ΔΑΠ και Βερέμη κατά την «Αυγή» είναι ότι και οι τρεις «βιάζονται». Βέβαια, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η «βιασύνη» για την ένταση των αγωνιστικών διεργασιών, ώστε οι φοιτητές να απαντήσουν και να αποτρέψουν την ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου - πλαισίου... και άλλο πράγμα η «βιασύνη» για να περάσει ο νόμος.

Πού στοχεύει, λοιπόν, η παραπάνω λαθροχειρία; Στην αποκλιμάκωση των όποιων αγώνων ξεκίνησαν ή είναι στα σκαριά. Στον ίδιο στόχο που είχε και το ΠΑΣΟΚ όταν έδωσε πάτημα στην κυβέρνηση να μεταθέσει για το Γενάρη (περίοδος εξεταστικής) τη συζήτηση για το άρθρο 16, στον ίδιο στόχο που έχει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ όταν εξαγγέλλουν νέους κοινωνικούς διαλόγους συναίνεσης... Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν κοινούς στόχους. Απλά το επισημαίνουμε για άλλη μια φορά.

Συνδικαλιστική σύσκεψη με θέμα την Παιδεία συγκαλεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, αύριο Τετάρτη 8 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της. Η σύσκεψη έχει ως στόχο την έναρξη μιας ανάλογης συζήτησης στα Διοικητικά Συμβούλια και ευρύτερα στα σωματεία.

Στην πρόσκλησή της προς τα σωματεία - μέλη της επισημαίνει ότι σε μια περίοδο όπου τα μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν τον αγώνα των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών στηρίζοντας την κατεύθυνση του μεγάλου κεφαλαίου, «οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες - επαγγελματίες και έμποροι είμαστε υποχρεωμένοι να συμπαραταχτούμε με το λαϊκό κίνημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση που προωθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ».

Οι μαζικοί φορείς του 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας (παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Κυψέλης, Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών - Πατησίων, Επιτροπές Ειρήνης, Δημοκρατική Συσπείρωση) από κοινού με το συντονιστικό των μαθητών των σχολείων της περιοχής, πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 6.30μ.μ. πικετοφορία για τα ζητήματα της Παιδείας, με αφετηρία την πλατεία Αμερικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ