ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικό «Καλαντάρι»

Ενα «Καλαντάρι» τραγουδιών είναι ο καρπός της νέας, γόνιμης συνεργασίας του Παντελή Θαλασσινού με τον στιχουργό Ηλία Κατσούλη. Ο λόγος για το νέο δίσκο του ταλαντούχου τραγουδοποιού (από τη «ΜΒΙ»), ένα αφιέρωμα στους μήνες μέσα από το λόγο του Ηλία Κατσούλη και τη μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Τραγούδια «αρκετά αυτοβιογραφικά, με δόσεις "ανάλαφρης" μελαγχολίας, νοσταλγίας, με σημάδια μνήμης θολά ή ανεξίτηλα, αλλά και με αισιοδοξία», όπως τα χαρακτηρίζει ο στιχουργός. Οπως εξήγησε στη χτεσινή παρουσίαση του δίσκου ο Π. Θαλασσινός, μεσολάβησαν τρία χρόνια από τη σύνθεση μέχρι την έκδοση του δίσκου. Ευχή του «Το Καλαντάρι» να γίνει «πλατινένιο σε 10-20 χρόνια, γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη αξία από το να γίνει μέσα σε μία μέρα...». Χαρακτηριστικό της καταξίωσης που έχει ο τραγουδοποιός σε όσους αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι είναι ότι ο δίσκος του «Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά» έγινε χρυσός και ο δίσκος του «Από την Τήλο ως τη Θράκη» διπλά πλατινένιος.

Παράλληλα με το δίσκο κυκλοφορεί και ομώνυμο βιβλίο (εκδόσεις IANOΣ), με τους στίχους των τραγουδιών του Ηλ. Κατσούλη, τις παρτιτούρες του Π. Θαλασσινού, μια ανθολογία πεζών και ποιητικών κειμένων και 12 πίνακες ζωγραφικής της Γιούλας Ροζάκου, με τίτλο «Οι Μήνες». Τα τραγούδια του δίσκου παρουσιάζονται από τον τραγουδοποιό στον «Ιανό» για τέσσερις βραδιές (χτες, σήμερα και στις 13, 14/11), στις 10 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων 210.3217.917.

Πολλές οι πρεμιέρες

«Σκοτώνουμε τη μαμά;», στο «Αργώ»
«Σκοτώνουμε τη μαμά;», στο «Αργώ»
«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που παρουσιάστηκε πέρσι με επιτυχία, επαναλαμβάνεται και φέτος στο θέατρο «Σφενδόνη» από την Παρασκευή. Το έργο γράφτηκε το 1943 και είναι μία παραβολή για το πώς το Καλό μπορεί να επιβιώσει μέσα στη σημερινή κοινωνία. Μετάφραση Αννυ Κολτσιδοπούλου, σκηνοθεσία Αγγελος Μεντής, μουσική Κωνσταντίνος Βήτας, κοστούμια Μαρία Ηλία. Παίζουν: Ηλέκτρα Γεννατά, Γιώργος Γκάτζιος, Αννα Κοκκίνου, Μαργαρίτα Λουμάκη, Καλλιόπη Ταχτσόγλου κ.ά.

  • Ο μολιερικός «Ταρτούφος» ανεβαίνει επίσης στις 10/11, στο θέατρο «Αλφα», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Η μεταφορά είναι του Κ. Χ. Μύρη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ελευθερία Ρήγου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Μαρία Ανδρούτσου, Βαγγέλης Ρόκκος, Μιχάλης Μαρκάτης κ.ά.
  • Το θέατρο «Αργώ» παρουσιάζει, από την Παρασκευή, το έργο της Charlotte Keatley «Σκοτώνουμε τη μαμά;» σε απόδοση -σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Τέσσερις πρωταγωνίστριες δίνουν τη δική τους μάχη ως γυναίκες και μητέρες για τον έρωτα, τη μητρότητα, την κατανόηση μέσα στην οικογένεια. Η ιστορία τους, που διατρέχει ολόκληρο σχεδόν τον 20ό αιώνα - αιώνας που έφερε μεγάλες αλλαγές στην κοινωνικο-πολιτική θέση της γυναίκας - παρουσιάζεται μέσα από ένα παζλ των σημαντικότερων στιγμών της κοινής τους ζωής. Τα κομμάτια του παζλ φέρνουν στο φως ένα μεγάλο, ένοχο, οικογενειακό μυστικό. Σκηνογραφία Μαρία Βασιλάκη, κοστούμια Ιωάννα Τσιάμη, μουσική επιμέλεια Νέστωρ Κοψιδάς. Παίζουν: Τζένη Ρουσσέα, Αιμιλία Υψηλάντη, Γωγώ Μπρέμπου, Ιφιγένεια Αστεριάδη.
Ζωγραφική και χαρακτική

Εργο του Τάκη Κατσουλίδη
Εργο του Τάκη Κατσουλίδη
Τη νέα του ζωγραφική δουλιά - τριάντα πίνακες μεγάλων διαστάσεων - παρουσιάζει ο ζωγράφος και χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης στον «Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός). Με γενικό τίτλο «Εικαστικές παραλλαγές και δημιουργικές παρεμβάσεις» η έκθεση περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη είναι μια σειρά έργων όπου απεικονίζεται με λάδι σε καμβά η φιγούρα της «καθρεπτιζόμενης» γυναίκας. Η δεύτερη ενότητα είναι πίνακες από κλασικά έργα μεγάλων ζωγράφων, επανασχεδιασμένα με επεμβάσεις και παραλλαγές, επάνω σε πολύχρωμα υφάσματα. Το εισαγωγικό σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης είναι της Αθηνάς Σχινά.

Μεταξύ σύγχρονου και κλασικού, σήμερα και χτες, παρελθόντος και μέλλοντος, ισορροπεί η νέα δουλιά του Χρήστου Αντωναρόπουλου, στην αίθουσα «Fine Arts - Καπόπουλος», με γενικό τίτλο «Ιππότες, παρθένες, κάστρα». Ο καλλιτέχνης, μέσα από τα πενήντα έργα, γυρίζει πίσω στο χρόνο για να αντλήσει έμπνευση, χωρίς να χάνει την επαφή του με το σημερινό κόσμο.

Η γκαλερί «Ιρις - Μαρίζα Φασιανού» (Αντήνωρος 12) παρουσιάζει (8-30/11) τη νέα θεματολογική ενότητα έργων ζωγραφικής του Δημήτρη Μηλιώνη, με τίτλο «Ονειρικά Μαντεία». Ο καλλιτέχνης δημιουργεί απλές γεωμετρικές συνθέσεις με έντονο σουρεαλισμό και συμβολικά στοιχεία της ιδιότυπης γραφής του.

Κυριακάτικα απογεύματα στο «Φιλίπ»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά περιμένει το «Σινέ Φιλίπ» τα παιδιά, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στα «Κυριακάτικα απογεύματά» του, το πρόγραμμα - «όαση» που προσφέρει ποιοτικές ταινίες, παρά και ενάντια στην κυρίαρχη εμπορική διανομή.

Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων, με επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, βραβευμένων σε διεθνή Φεστιβάλ. Το εισιτήριο είναι μόλις 2 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους. Ο σχεδιασμός των προβολών και των εκδηλώσεων έχει γίνει από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Φέτος, 10 ταινίες θα προβληθούν σε πανελλήνια πρώτη προβολή, όπως: «Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο», «Οι μικροί τραγουδιστές της Οπερας του Πεκίνου», «Ο Βίνσεντ κι εγώ», «Μπαχ και Μπρόκολο», «Ο νεαρός μάγος», «Βάλο», «Ο Ιταλός», κ.ά.

Πολλές προβολές συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: «Πετώντας στα τυφλά» στις 3/12, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο «Νεαρός Αντερσεν», που θα συνοδεύεται από «εικονοδιάλεξη» για τη γνωριμία των νέων με τον μεγάλο παραμυθά. «Strings - το νήμα της ζωής», που θα συνοδεύεται με ημερίδα για το θέατρο κούκλας. «Βάλο», ταινία βραβευμένη από τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, που θα συνοδεύεται από ημερίδα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ακόμη, εργαστήρια κινουμένων σχεδίων με την ευκαιρία της προβολής σχετικών ταινιών.

Πληροφορίες: www.olympiafestival.gr, 210.8664.470.

Στις 13/11 (7.30μ.μ.) εγκαινιάζεται το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδου» (Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, Πειραιάς). Στην τελετή εγκαινίων συμμετέχουν οι: Νίκος Μπέης (βιολονίστας), Μαριλένα Λασκαρίδου (πρόεδρος της Βιβλιοθήκης), Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ (πρύτανης), Δημήτρης Αγραφιώτης (διευθυντής ορχήστρας), Κατερίνα Διδασκάλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (ηθοποιοί), Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Μαριλένα Κασιμάτη (ιστορικός τέχνης).

Ο Τριαντάφυλλος Πατρασχίδης εκλέχτηκε πρόεδρος (με καθήκοντα πρύτανη) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με ελάχιστη διαφορά ψήφων έναντι του Γιώργου Λάππα. Στη θέση του αντιπροέδρου (αντιπρύτανη) εκλέχτηκε ο Γιώργος Χαρβαλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ