ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβλήθηκε η δίκη του δημάρχου Νίκαιας

Αναβλήθηκε χτες επ' αόριστον από το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη σε βάρος του δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου, και της πολιτικής δράσης που έχει αναπτύξει, καθώς στο δικαστήριο δεν προσήλθε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του αγωνιστή δημάρχου.

Ο δήμαρχος σύρθηκε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια επειδή, το Γενάρη του 2004, μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης, απενεργοποίησαν κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης και παρεμπόδισαν τη λειτουργία και την εγκατάστασή τους.

Στο πλευρό του δημάρχου βρέθηκαν και χτες δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον δήμαρχο, την οποία άλλωστε ομόφωνα έχει εκφράσει με ψήφισμά του και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η πράξη για την οποία έσυραν για τρίτη χτες φορά στα δικαστήρια τον δήμαρχο ήταν μια συμβολική πολιτική πράξη, που είχε στόχο τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της πόλης, αφού περίτρανα έχει αποδειχτεί ότι όπου τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης με το άλλοθι της ρύθμισης της κυκλοφορίας, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παρακολούθηση πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, απεργίες, συλλαλητήρια).

Οι διώξεις αυτές όμως, όχι μόνο δεν κάμπτουν την αγωνιστική στάση της δημοτικής αρχής της Νίκαιας, αλλά αντιθέτως, όπως επανέλαβε και χτες ο Στέλιος Μπενετάτος, με δεδομένη μάλιστα την ολοένα και πιο φανερή προσπάθεια να περικόψουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ελευθερίες, θεωρεί επιβεβλημένο αυτό τον αγώνα ενάντια σε κάθε μηχανισμό παρακολούθησης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και θα τον συνεχίσει με όπλο τη μαζική και οργανωμένη δράση των κατοίκων της Νίκαιας.

Στο ενοποιητικό Συνέδριο του ΚΚ Αλβανίας

Για τα Τίρανα αναχώρησε χτες Τρίτη ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στο Ενοποιητικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας (ΚΚΑ), που θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 8 Νοέμβρη. Τη μέρα αυτή, που συμπληρώνονται 65 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΑ στις δύσκολες συνθήκες της φασιστικής κατοχής της χώρας (8/11/1941), επέλεξαν οι κομμουνιστές της Αλβανίας για να πραγματοποιήσουν ενοποιητικό συνέδριο, στο οποίο αναμένεται ορισμένες οργανώσεις που έως τα τώρα είχαν αυτοτελή δράση να προσχωρήσουν στο ΚΚΑ.

Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που και στην Αλβανία οξύνεται η αντικομμουνιστική επίθεση και η αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Το αλβανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα την Τρίτη 31 Οκτώβρη, ζητώντας άρση του απορρήτου στους φακέλους της μυστικής αστυνομίας την περίοδο του σοσιαλισμού, με στόχο τη δήθεν «διαλεύκανση των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα». Μάλιστα, στο ψήφισμα, που έρχεται να «εξειδικεύσει» στις συνθήκες της Αλβανίας το αντικομμουνιστικό «μνημόνιο» του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζεται πως «οι πληροφοριοδότες που υπηρέτησαν στη μυστική αστυνομία του, τη Σιγκουρίμι, πρέπει να γίνουν γνωστοί», ενώ ο εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κόμματος», Μπαμίρ Τόπι, ζήτησε οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για τη μυστική αστυνομία κατά τη διάρκεια του σοσιαλιστικού καθεστώτος, να απομακρυνθούν από τα αξιώματά τους.

ΚΡΗΤΗ
Επίθεση στα γραφεία της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

Νέα θρασύδειλη αντικομμουνιστική επίθεση σημειώθηκε σε βάρος των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Συγκεκριμένα, «άγνωστα» φασιστικά αποβράσματα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ, αφού έσπασαν την κλειδωμένη είσοδο των γραφείων εισέβαλαν μέσα και έβαλαν φωτιά σε διάφορα έντυπα, πανό κλπ σε όλους τους χώρους των γραφείων.

Ευτυχώς από καθαρή τύχη η φωτιά που έβαλαν το βράδυ δεν πήρε έκταση και έτσι αποφεύχθηκε η ολοκληρωτική καταστροφή των γραφείων.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ τονίζει ότι και το νέο αυτό κρούσμα αποτελεί συνέπεια του γενικότερου αντικομμουνιστικού και αντιδημοκρατικού κλίματος που καλλιεργείται με αφορμή την άνοδο του λαϊκού κινήματος και τις μαζικές κινητοποιήσεις.

«Η αντιλαϊκή πολιτική τους είναι ο εμπνευστής και ο οργανωτής τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Ενοχλεί η λαϊκή αντίδραση στα αντιλαϊκά μέτρα. Ενοχλεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που τα αποκαλύπτει, τα καταγγέλλει και τα αντιπαλεύει», τονίζεται και προστίθεται: «Ομως απατώνται οι εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές αυτών των προβοκατόρικων ενεργειών, αν νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, ότι θα τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές και θα τους αναγκάσουν να αναστείλουν τον αγώνα τους ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές».

Κλείνοντας την ανακοίνωση η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ τονίζει ότι «Το λαϊκό κίνημα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τη δράση και τον αγώνα του για να τις αποκρούσει και να τις ανατρέψει, παλεύοντας για μια πολιτική που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στη Βουλή οι αυξήσεις - ψίχουλα

Τις αυξήσεις - ψίχουλα ύψους 4% στις συντάξεις του δημοσίου ρυθμίζει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν και τυπικά οι διατάξεις για την ευνοϊκή συνταξιοδότηση βουλευτών αλλά παρέμειναν αντίστοιχες διατάξεις για τη συνταξιοδότηση δημάρχων, διευθυντών και γενικών γραμματέων υπουργείων.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, η βουλευτής Ε. Παντελάκη τόνισε ότι το νομοσχέδιο στις προτεραιότητές του δεν έχει τους δημόσιου υπάλληλους αλλά τους επιχειρηματίες. Υπενθύμισε ότι 200.000 συνταξιούχοι παίρνουν 317 ευρώ σύνταξη, και αναρωτήθηκε εάν μπορούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να τα βγάλουν πέρα με 600 ή 800 ευρώ. Η βουλευτής είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την επιδοματική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό των δημόσιων υπαλλήλων. Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται τελευταία γύρω από τις αποδοχές των αστυνομικών είπε ότι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και εμπαίζει όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας με την «επικοινωνιακή κοροϊδία» του Β. Πολύδωρα. Για δε το «εφάπαξ» των δημόσιων υπαλλήλων είπε ότι βάση υπολογισμού του πρέπει να είναι ο τελευταίος μισθός.

Οχι στην έκδοση

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν και οδήγησαν στον Κορυδαλλό τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που διαβιβάστηκε από την Ιντερπόλ.

Ο Ασλάμ, τον Αύγουστο του 2005, κατήγγειλε τις απαγωγές 28 συμπατριωτών του από μυστικές υπηρεσίες, από κουκουλοφόρους τους, στο κέντρο της Αθήνας. Η υπόθεση κατέληξε σε ποινικές διώξεις και οι παθόντες εξετάζονται ως μάρτυρες από ανακριτή που διερευνά την υπόθεση.

Στο μεσοδιάστημα - τυχαία; - ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Ασλάμ για «συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρομεταναστών». 29 Σεπτέμβρη αθωώθηκε ελλείψει στοιχείων. Ωστόσο, 2 Νοέμβρη κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών το προαναφερόμενο ένταλμα σύλληψης από το Πακιστάν, για ανάλογη υπόθεση με αυτήν που είχε αθωωθεί. Το αίτημα της πακιστανικής κυβέρνησης για έκδοση του Ασλάμ θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών και ακολούθως από τον Αρειο Πάγο. Την όποια απόφαση καλείται να εγκρίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο δε Ασλάμ κατέθεσε αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Η όλη υπόθεση «μυρίζει» μεθόδευση ή εκδίκηση ή και «μήνυμα» απέναντι στον οποιονδήποτε τόλμησε ή σκέφτεται να ψελλίσει έστω και μια κουβέντα για τη δράση των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών. Επεκτεινόμενη και αποθρασυμένη υπό το τόσο «βολικό» πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Τυχόν αποδοχή, επομένως, από την ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος έκδοσης ισοδυναμεί με ολόψυχη συμμετοχή της στη διαφαινόμενη μεθόδευση κουκουλώματος της δράσης - τωρινής και επόμενης - παρακρατικών μηχανισμών. Αλλά και με την εξόντωση - πιθανότατα όχι μόνο ηθική - του ίδιου του Ασλάμ, στον παράδεισο δημοκρατίας που διοικεί ο πρόεδρος Μουσάραφ...


Θ. ΜΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ