ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλή εκμετάλλευση της εκλογολογίας

Πολλαπλά εκμεταλλεύεται την εντεινόμενη εκλογολογία η κυβέρνηση, η οποία για το σκοπό αυτό φροντίζει να την υποδαυλίζει διαρκώς.

Η εκλογολογία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στις λαϊκές μάζες και διευκολύνει την κυβέρνηση στην προώθηση στο επόμενο διάστημα ορισμένων αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος και «ωριμάζει τις συνθήκες», για να δικαιολογήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιθανά την άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2007, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες ότι έρχονται «καλύτερες μέρες» μετά την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, και περνά σε δεύτερο πλάνο ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί εσαεί, λόγω των πλεονασματικών προϋπολογισμών που απαιτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ακόμα και ο Γ. Αλογοσκούφης κατέβασε τους τόνους, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι «η δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ηπιότερους ρυθμούς βεβαίως». Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος διαπίστωσε ότι «είμαστε στο τέλος του δρόμου και η κρίσιμη προσπάθεια θα αποδώσει εντός του 2007 και θα δούμε τα αποτελέσματά της».

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ενίσχυσαν οι χτεσινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, με τις οποίες επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας από τουλάχιστον 30.000 ομογενείς από την Αλβανία.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη μιλάνε ολοένα και πιο πολύ για πρόωρες εκλογές. Αποκαλυπτικά τα όσα είπε χτες (στο κρατικό ραδιόφωνο) ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετά την άνοιξη μπορούμε να μιλάμε για εκλογές «αλλά δε θα είναι πρόωρες οι εκλογές μετά την άνοιξη»(!). Προκειμένου να μην αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολιών συμπλήρωσε: «Θα απομένει ένα πεντάμηνο - εξάμηνο της θητείας. Εύλογα, λοιπόν, θα μπορούσαν να προκηρυχτούν τότε από τον πρωθυπουργό χωρίς να χαρακτηριστούν πρόωρες, χωρίς να θεωρηθεί αιφνιδιασμός».

Το στέλεχος της ΝΔ άφησε σαφώς να φανεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, αφού το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης φτάνει μέχρι... τον Μάρτη: «Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε τρία μεγάλα θέματα: προϋπολογισμός, παιδεία, συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ορίζοντας μέχρι το Μάρτιο έχει πολύ πυκνή ατζέντα», είπε με νόημα. Ταυτόχρονα, βέβαια, ανέφερε ότι η δική του εισήγηση «δε βλέπει τίποτε εκλογικό πριν από το φθινόπωρο του 2007». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μετά τις επόμενες εκλογές, γιατί με τον ισχύοντα «αποδυναμώνεται το δεύτερο κόμμα και υπάρχει περίεργη κατανομή του πρώτου κόμματος».

«Δε θα είναι πρόωρες εκλογές αν γίνουν το φθινόπωρο», υποστήριξε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πρόβλεψε ότι «θα έχει τελειώσει η ιστορία» με την έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση της ΕΕ.

Ο Μ. Εβερτ, αν και αρχικά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών», επειδή για να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να συντρέχει σπουδαίος εθνικός λόγος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τέτοιος λόγος δεν είναι ορατός αυτή την ώρα.

Ελληνική υπηκοότητα στους ομογενείς βορειοηπειρώτες

Τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς αποφάσισε χτες ομόφωνα η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Οπως εκτιμήθηκε, έχουν διασφαλιστεί όλες οι εγγυήσεις ώστε η επικείμενη πολιτογράφηση να μην έχει συνέπειες στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών. Κι αυτό γιατί είναι κατοχυρωμένο πλέον και στο αλβανικό Σύνταγμα το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, η διαδικασία απονομής της ελληνικής ιθαγένειας θα ξεκινήσει άμεσα.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πόσοι ομογενείς θα καταφέρουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης που επίκειται, αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων απόκτησης του ειδικού δελτίου πάγωσαν το τελευταίο διάστημα, ενόψει της σημερινής απόφασης. Μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν 70 χιλιάδες αιτήσεις πολιτογράφησης, εκ των οποίων οι 28.000 είναι από βορειοηπειρώτες. Από αυτές τις 28.000, οι 1.259 βρίσκονται στο τελικό στάδιο επικύρωσής τους, που σημαίνει ότι έχουν περάσει τον έλεγχο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Συγκεκριμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής δεν υπάρχει, αφού προϋπόθεση είναι η κατοχή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Στα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι η ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου και πιστοποιητικό μη απέλασης. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία πολιτογράφησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η χτεσινή απόφαση, κι αυτό γιατί το πιστοποιητικό μη απέλασης διαρκεί έξι μήνες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διαδικασία πολιτογράφησης περιλαμβάνει και την παραχώρηση συνέντευξης από τον αιτούντα σε επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Οσοι ομογενείς βορειοηπειρώτες έχουν κάνει αίτηση απόκτησης πολιτογράφησης μέχρι το 2001 δε θα υποβληθούν σε συνέντευξη.

Η χτεσινή πάντως απόφαση έδωσε τροφή στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, συνδυάζοντάς τη με αλλαγή του εκλογικού σώματος. Με δηλώσεις της μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, η υπουργός Εσωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι «πρέπει κανείς να είναι πραγματικά πολύ σατανικός για να ταυτίσει αυτά τα δύο πράγματα» (σ.σ. την κυβερνητική απόφαση με πρόωρες εκλογές), ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο».

ΒΟΥΛΗ
«Ναι» στην ανέγερση τεμένους

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά την ανέγερση τεμένους προκειμένου να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη οι μουσουλμάνοι του Νομού Αττικής. Θετική ήταν η ψήφος του ΚΚΕ, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αλλαγή θέσης του ΠΑΣΟΚ που επίσης υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ, παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας!

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του, Βέρα Νικολαΐδου, διασαφήνισε πως ψηφίζει το νομοθέτημα επί της αρχής, υποστηρίζοντας, παράλληλα, όμως την πάγια θέση του ΚΚΕ για διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας. Το νομοσχέδιο έρχεται «να ικανοποιήσει μια χρόνια ανάγκη των μουσουλμάνων που μένουν στην Αττική», σημείωσε χαρακτηριστικά η Βέρα Νικολαΐδου, προσθέτοντας πως «γίνεται ένα πρώτο θετικό βήμα» και «θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο αυτό».

Σχολιάζοντας το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται, σημείωσε ότι η ανάγκη των μουσουλμάνων «έρχεται να καλυφθεί με ένα αποτυχημένο μοντέλο», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο «διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας», για το οποίο θύμισε τη σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Οπως είπε η Β. Νικολαΐδου, πρόκειται για «πάγιο δημοκρατικό αίτημα» και είναι «ώριμη η ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτό», αφού «κατοχυρώνει την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης». Συνολικά επισήμανε ότι «το ΚΚΕ ουδέποτε διαχώρισε τους εργαζόμενους σε θρησκευόμενους και μη» και πως «είναι δίκαιο να αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι το δικό τους χώρο λατρείας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βασιλείου υποστήριξε ότι το έργο είναι απαραίτητο προκειμένου να «μη δικαιώσουμε τη θεωρία της σύγκρουσης των θρησκειών».

Με διαφορετική πολιτική θέση από αυτή που διατύπωσε όταν το θέμα συζητούνταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκε χτες το ΠΑΣΟΚ. Ενώ είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει την «αρχή» του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του Δ. Λυντζέρης σημείωσε ότι «θα το ψηφίσουμε επί της αρχής», κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για το ότι «δεν κλήθηκαν στην επιτροπή εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων», λέγοντας πως «αδιαφορεί για τις διαφορές των μουσουλμάνων εθνικές και δογματικές». Επίσης ο Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος, το άρθρο που ορίζει το διορισμό από την κυβέρνηση της διοίκησης του Τεμένους. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Θ. Λεβέντης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ