Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνική υπηκοότητα στους ομογενείς βορειοηπειρώτες

Τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς αποφάσισε χτες ομόφωνα η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Οπως εκτιμήθηκε, έχουν διασφαλιστεί όλες οι εγγυήσεις ώστε η επικείμενη πολιτογράφηση να μην έχει συνέπειες στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών. Κι αυτό γιατί είναι κατοχυρωμένο πλέον και στο αλβανικό Σύνταγμα το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, η διαδικασία απονομής της ελληνικής ιθαγένειας θα ξεκινήσει άμεσα.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πόσοι ομογενείς θα καταφέρουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης που επίκειται, αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων απόκτησης του ειδικού δελτίου πάγωσαν το τελευταίο διάστημα, ενόψει της σημερινής απόφασης. Μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν 70 χιλιάδες αιτήσεις πολιτογράφησης, εκ των οποίων οι 28.000 είναι από βορειοηπειρώτες. Από αυτές τις 28.000, οι 1.259 βρίσκονται στο τελικό στάδιο επικύρωσής τους, που σημαίνει ότι έχουν περάσει τον έλεγχο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Συγκεκριμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής δεν υπάρχει, αφού προϋπόθεση είναι η κατοχή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Στα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι η ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου και πιστοποιητικό μη απέλασης. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία πολιτογράφησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η χτεσινή απόφαση, κι αυτό γιατί το πιστοποιητικό μη απέλασης διαρκεί έξι μήνες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η διαδικασία πολιτογράφησης περιλαμβάνει και την παραχώρηση συνέντευξης από τον αιτούντα σε επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Οσοι ομογενείς βορειοηπειρώτες έχουν κάνει αίτηση απόκτησης πολιτογράφησης μέχρι το 2001 δε θα υποβληθούν σε συνέντευξη.

Η χτεσινή πάντως απόφαση έδωσε τροφή στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, συνδυάζοντάς τη με αλλαγή του εκλογικού σώματος. Με δηλώσεις της μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, η υπουργός Εσωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ότι «πρέπει κανείς να είναι πραγματικά πολύ σατανικός για να ταυτίσει αυτά τα δύο πράγματα» (σ.σ. την κυβερνητική απόφαση με πρόωρες εκλογές), ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ