Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο το άσυλο

Για πολλοστή φορά εκδηλώνεται ενορχηστρωμένη επίθεση στο ακαδημαϊκό άσυλο. Επίθεση που αποτελεί πλευρά και ταυτόχρονα συστατικό στοιχείο της συνολικότερης επίθεσης στο δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη ιδεολογικοπολιτική δράση, στην ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, με δεδομένη την επιδίωξη του ασφυκτικού εναγκαλισμού των πανεπιστημίων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως προωθείται και μέσα από τον κυοφορούμενο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσχέδιο του νέου νόμου προβλέπει συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση κατάργησης του ασύλου, ανοίγει το δρόμο στην ποινικοποίηση διαδικασιών και αγώνων που συγκρούονται με τα σχέδια της διοίκησης των ιδρυμάτων και όχι μόνο. Η χρονική, δε, συγκυρία που εκδηλώνεται η συγκεκριμένη επίθεση - δέκα μέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και εν μέσω πολύμορφων κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια και τα σχολεία - μπορεί να είναι και στοχευμένη.

Το άσυλο ενοχλεί. Γιατί στέκεται εμπόδιο στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Γιατί στο πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο όχι τη μόρφωση αλλά το κέρδος, δε χωράει το άσυλο. Στο πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν δε χωράνε διεκδικήσεις δικαιωμάτων και αγώνες, συλλογικές διαδικασίες και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αλλωστε, σε ποια επιχείρηση υπάρχει άσυλο; Επιπλέον δε χωράει η ελεύθερη διακίνηση και διδασκαλία επιστημονικών θεωριών που έρχονται σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ούτε και η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας που στρεβλώνεται.

Είναι ξεκάθαρο πως η όποια συζήτηση για κατάργηση του ασύλου δεν έχει στο στόχαστρο τους όποιους «γνωστούς - αγνώστους», όπως υποκριτικά υποστηρίζεται που μη έχοντας σχέση με το πανεπιστήμιο το καταστρέφουν ποικιλοτρόπως, παίζοντας στο γήπεδο της αντίδρασης. Αυτούς, αν ήθελαν, μπορούσαν να τους εμποδίσουν εκτός πανεπιστημιακών χώρων. Αλλωστε, το ίδιο το κίνημα έχει αποδείξει πως όταν έχει οργάνωση και προσανατολισμό μπορεί και μόνο του να περιφρουρήσει τους αγώνες του. Οπως βέβαια και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί έχουν πολλάκις αποδείξει ότι όταν θέλουν να «βάλουν φωτιά», το καταφέρνουν.

Το άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό δικαίωμα, κατάκτηση του λαϊκού κινήματος με αιματηρούς αγώνες. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι αναφαίρετο δικαίωμα τόσο εκείνων που μετέχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και όλου του λαού που διεκδικεί, αγωνίζεται και εκφράζει με όποιο τρόπο κάθε φορά επιλέγει την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στην ενιαία επίθεση της άρχουσας τάξης, μέρος της οποίας είναι και η επίθεση στο άσυλο, η απάντηση οφείλει να είναι ενιαία και δυναμική. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, μαθητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, εργαζόμενοι, όλος ο λαός να απαντήσουν στην πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση, με μαζικοποίηση και συντονισμό του αγώνα για Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Να δώσουν ηχηρό μήνυμα στα αυριανά συλλαλητήρια, στον τριήμερο εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, στη διαρκή καθημερινή πάλη με αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Απάντηση στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική είναι το δυνάμωμα και η οργάνωση των αγώνων, η περιφρούρηση κάθε φορά των μορφών πάλης που επιλέγονται, με προσανατολισμό που συγκρούεται όχι με επιμέρους πλευρές αλλά με την ουσία των αναδιαρθρώσεων σε όλο το φάσμα της Παιδείας και της ζωής των εργαζομένων. Και υπερασπίζει την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία Παιδεία, το δικαίωμα όλου του λαού για υψηλού επιπέδου μόρφωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ