Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στη Σύνοδο Κορυφής ο «συμβιβασμός»

Το δρόμο για την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ ανοίγουν διαρκώς οι ισχυροί «φίλοι» της Αγκυρας, φροντίζοντας να παραμερίζουν τα «εμπόδια» που ορθώνονται.

Η Κομισιόν στην έκθεση προόδου, που θα εγκρίνει σήμερα, δεν αναμένεται να προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αρνείται επιδεικτικά να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ο. Ρεν εισηγήθηκε να δοθεί παράταση χρόνου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (14-15 Δεκέμβρη) στη φιλανδική προεδρία, προκειμένου να βρει «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Ωστόσο, απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένες κυρώσεις στην περίπτωση που ακόμα και τότε η Τουρκία δε συμμορφωθεί, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εγώ δε θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο για τα όσα συμβαίνουν πάνω σε αυτό».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας στην έκθεσή της για την πρόοδο της χώρας αυτής όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δε γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αν σε αυτή δεν προνοούνται κυρώσεις, δε σημαίνει ότι το κεφάλαιο των κυρώσεων θα μείνει ασυμπλήρωτο. Θα συμπληρωθεί, είπε, μέχρι το Δεκέμβρη και μέχρι τότε οι εταίροι θα εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο Πασιαρδής σημείωσε με νόημα ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μέτρα και είπε ότι η εμμονή στις θέσεις της δε συνιστά ούτε δονκιχωτισμό ούτε ματαιοπονία. Ανέφερε επίσης ότι ίσως οι απόψεις της Κύπρου να μη συμπίπτουν με εκείνες άλλων χωρών, αλλά είπε ότι έστω και μόνη έχει χρέος να διασφαλίσει τα δικαιώματά της, χωρίς η σύγκρουση να συνιστά αυτοσκοπό ή η απομόνωση να είναι επιθυμητή.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα παρεμποδίσει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, απάντησε ότι ήδη τρία κεφάλαια έχουν ανασταλεί και ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την πολιτική της μετά την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Μέρκελ: Πρέπει να βρούμε λύση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επανήλθε χτες και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία «κλιμάκωση» των διαφορών της Αγκυρας με τους «25». «Οταν άρχισε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, η Τουρκία υποσχέθηκε να εφαρμόσει έως το τέλος του 2006 το πρωτόκολλο της Αγκυρας», υπενθύμισε η κυρία Μέρκελ. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε μαζί», πρόσθεσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό της Μάτι Βανχάνεν, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία «κλιμάκωση των συγκρούσεων» μεταξύ της Αγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πρέπει να βρούμε μία λύση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χτες πως η Τουρκία δημιουργεί η ίδια δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζοντας να κλείνει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Θεωρούμε αυτό το πρωτόκολλο ως μια απολύτως αποφασιστικού χαρακτήρα προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Δανός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ