ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Χαρίζονται φόροι στις τράπεζες

«Στραβά μάτια» στις μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα στους ισολογισμούς. Συμβολικός φόρος στα «αποθεματικά» των τραπεζών που στη συνέχεια γίνονται κέρδη για τους μεγαλομετόχους τους

Σωρεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου προβλέπουν οι διάφορες νομοθετικές διατάξεις παράθυρα που κατά καιρούς πέρασαν με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.ά. οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και τα ορθάνοιχτα παράθυρα αξιοποιεί και το τραπεζικό κεφάλαιο. Το καθεστώς της φοροασυλίας τους προκύπτει και από την τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως έρχεται να φορολογήσει τα λεγόμενα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες στη βάση διαφόρων διατάξεων. Σύμφωνα όμως και με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα εν λόγω αποθεματικά θα έπρεπε να φορολογηθούν με τον «ισχύοντα κατά το χρόνο διανομής ή κεφαλαιοποίησης συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων».

Κανείς βέβαια, ούτε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ούτε και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, δε θέλησαν να ελέγξουν τους τραπεζίτες για το κατά πόσο εφαρμόζουν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν και για τον τρόπο χρήσης των αποθεματικών και των λεγόμενων «αδιανέμητων κερδών» που σχηματίζουν. Αλλωστε, η πολιτική τους και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αυτά που διασφαλίζουν τα παράθυρα της φοροαποφυγής και της συρρίκνωσης ακόμη και αυτού του επίσημου φόρου που τους επιβάλλεται. Στην πραγματικότητα, η χτεσινή κυβερνητική τροπολογία τούς χαρίζει και άλλους φόρους. Εφόσον δηλαδή τα αποθεματικά που μαγείρεψαν στους ισολογισμούς και συνέχεια είτε τα κεφαλαιοποίησαν είτε τα μοίρασαν στους μεγαλομετόχους τους, τότε οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να επιβάλουν το φόρο που ισχύει κάθε φορά για τα κέρδη των επιχειρήσεων (29% για το έτος 2006).

Αντί αυτού η χτεσινή τροπολογία έρχεται να φορολογήσει «αυτοτελώς» αυτά τα εισοδήματα με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές 10% ή 15% κατά περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρει ότι τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου θα διαμορφωθούν στο ύψος των 220 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν οι τράπεζες μέσα στο 2006 και θα εγγραφούν στα έσοδα του φετινού (έτους 2006) κρατικού προϋπολογισμού. Είναι φανερό το γεγονός ότι το κονδύλι αυτό δε φτάνει ούτε στο μισά από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες στη βάση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου.

Ο χαριστικός χαρακτήρας της ρύθμισης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα «στραβά μάτια» φαίνεται από τη διατύπωση της εν λόγω τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά που φορολογούνται με αυτό τον τρόπο μπορούν να διανεμηθούν, να κεφαλαιοποιηθούν ή να εξαχθούν στο εξωτερικό, όταν πρόκειται για αλλοδαπές επιχειρήσεις, «χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση». Στην αιτιολογική έκθεση κάνουν λόγο για ...«άρση της εκκρεμότητας, για λόγους εξυγίανσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων αλλά και για το γεγονός ότι η καθιέρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν ευνοεί την εμφάνιση αποθεματικών στις οικονομικές καταστάσεις». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, προσανατολίζεται στην κατάργηση του σχηματισμού «αποθεματικών».

  • Παράταση παίρνει η παραγραφή των χρήσεων ετών 2000 και 2001 μέσα στις οποίες η Εφορία έχει το δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών. Οι προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 31/12/2006 και 31/12/2007 αντίστοιχα μεταφέρονται για τις 31/12/2008.
ΒΟΥΛΗ
Ανούσιες «κόντρες» για «απογραφή - επιτήρηση»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στη συζήτηση για τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2004, αποκάλυψε με στοιχεία πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερίζουν για δευτερεύοντα ζητήματα για να κρύψουν την αντιλαϊκή τους πολιτική

Συνέχεια στην ανούσια δικομματική κόντρα περί «απογραφής» και «επιτήρησης» δόθηκε προχτές στη Βουλή, όπου συζητούνταν το θέμα του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2004. Το σχετικό κλίμα ενισχύθηκε από την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, κάνοντας εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι «κυρίαρχο στοιχείο η επιβεβαίωση συνεχώς των λανθασμένων σας πολιτικών, πολιτικών που πλήττουν τους πολλούς, πλήττουν την κοινωνική συνοχή και ευνοούν τους ημέτερους, τους λίγους και τους ισχυρούς, τους έχοντας μέσο και όχι τους έχοντας ανάγκη». Σχετικά με το θέμα της επιτήρησης από την ΕΕ, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη που βρισκόμαστε σήμερα υπό επιτήρηση, διότι δε δώσαμε τη χώρα υπό επιτήρηση, δεν παραδώσαμε τη χώρα υπό επιτήρηση, όταν εμείς δώσαμε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της πολιτογράφησης ομογενών, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, αρκεί «να μη γίνει αντικείμενο κομματικής αντίληψης αυτή η πολιτογράφηση», λέγοντας ότι «εμείς θα παρακολουθήσουμε στενά αυτή τη διαδικασία. Δε θα επιτρέψουμε αδιαφανείς μεθόδους, διαβλητές πρακτικές και κομματικά παιχνίδια».

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, είπε για το θέμα της απογραφής ότι «αν κάτι διέσυρε την εικόνα μας στο εξωτερικό, αυτό ήταν η πραγματικότητα, ήταν οι δικές σας πρακτικές και όχι η έρευνα που έγινε για την αποτύπωση της κατάστασης. Για τον πυρετό δε φταίει το θερμόμετρο!».

Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, σχολίασε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των βουλευτών του. Οπως είπε, «στις διαπιστώσεις που κάνουν οι συνάδελφοι για την ταξική πολιτική που ακολουθείται στην εισοδηματική πολιτική, στο φορολογικό σύστημα, στις κοινωνικές δαπάνες δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Η διαφορά μας είναι όταν υπάρχει το κρίσιμο σημείο και πρέπει να διαχωριστούν τα κόμματα και να υποστηρίξουν την άλφα ή τη βήτα πολιτική. Για παράδειγμα, η αύξηση των 0,77 ευρώ μεικτά χαιρετίστηκε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, χαιρετίστηκαν και οι δύο πλευρές, δηλαδή και η ΓΣΕΕ και οι βιομήχανοι. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να έρχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μας λέει ότι οι εργάτες σήμερα βρίσκονται σε επίπεδο φτώχειας, ότι η πολιτική αυτή είναι πολιτική λιτότητας. Φυσικά, είναι η ίδια πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζεται και σήμερα».

Αναφορικά με τη σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι «είναι το πιο ταξικό φαινόμενο της πολιτικής που ακολουθείται. Είναι κεφαλικός ο φόρος. Εκεί θα δούμε ότι η ψαλίδα αντί να μικραίνει αυξάνει. Εχουμε 38% με 39% άμεση φορολογία και 61% με 62% έμμεση φορολογία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ξεπέρασε και τη σχέση δύο προς τρία». Τέλος, για τα περί «ανάπτυξης» με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «η ΕΣΥΕ έδωσε μία έκθεση στη δημοσιότητα για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις για το 2004. Τι έλεγε λοιπόν; Ελεγε ότι κέρδισαν 70,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε πως «θα περίμενε κανείς, με την πολιτική που λένε ότι ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, πως οι επιχειρήσεις αυτές θα έκαναν επενδύσεις, θα έπαιρναν προσωπικό. Η ίδια στατιστική υπηρεσία λέει ότι αυτές οι επιχειρήσεις τον ίδιο χρόνο μείωσαν το προσωπικό τους κατά έντεκα χιλιάδες εκατό άτομα».

Μαγειρέματα

Μέχρι αργά χτες το βράδυ «μαγειρευόταν» το δελτίο τιμών φαρμάκων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τυπικά είχε ολοκληρωθεί η τιμολόγηση από την Τετάρτη, όταν και έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης πανηγυρίζοντας προκλητικά γιατί οι ανατιμήσεις έφτασαν μόνο... στο 50%, και σύμφωνα με το νόμο το υπουργείο έπρεπε να περιμένει δύο εικοσιτετράωρα για τις ενστάσεις των βιομηχάνων και εισαγωγέων προκειμένου να αποσύρει από το δελτίο αυτά που θα επανεξετάζονταν. Τελικώς, τι έγινε από χτες το πρωί που έληξε το 48ωρο μέχρι το βράδυ που ακόμα το δελτίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί, προφανώς είναι κάτι που μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια. Οι υπόλοιποι απλώς υποθέτουμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ