Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Χαρίζονται φόροι στις τράπεζες

«Στραβά μάτια» στις μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα στους ισολογισμούς. Συμβολικός φόρος στα «αποθεματικά» των τραπεζών που στη συνέχεια γίνονται κέρδη για τους μεγαλομετόχους τους

Σωρεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου προβλέπουν οι διάφορες νομοθετικές διατάξεις παράθυρα που κατά καιρούς πέρασαν με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.ά. οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και τα ορθάνοιχτα παράθυρα αξιοποιεί και το τραπεζικό κεφάλαιο. Το καθεστώς της φοροασυλίας τους προκύπτει και από την τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως έρχεται να φορολογήσει τα λεγόμενα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες στη βάση διαφόρων διατάξεων. Σύμφωνα όμως και με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα εν λόγω αποθεματικά θα έπρεπε να φορολογηθούν με τον «ισχύοντα κατά το χρόνο διανομής ή κεφαλαιοποίησης συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων».

Κανείς βέβαια, ούτε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ούτε και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, δε θέλησαν να ελέγξουν τους τραπεζίτες για το κατά πόσο εφαρμόζουν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν και για τον τρόπο χρήσης των αποθεματικών και των λεγόμενων «αδιανέμητων κερδών» που σχηματίζουν. Αλλωστε, η πολιτική τους και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αυτά που διασφαλίζουν τα παράθυρα της φοροαποφυγής και της συρρίκνωσης ακόμη και αυτού του επίσημου φόρου που τους επιβάλλεται. Στην πραγματικότητα, η χτεσινή κυβερνητική τροπολογία τούς χαρίζει και άλλους φόρους. Εφόσον δηλαδή τα αποθεματικά που μαγείρεψαν στους ισολογισμούς και συνέχεια είτε τα κεφαλαιοποίησαν είτε τα μοίρασαν στους μεγαλομετόχους τους, τότε οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να επιβάλουν το φόρο που ισχύει κάθε φορά για τα κέρδη των επιχειρήσεων (29% για το έτος 2006).

Αντί αυτού η χτεσινή τροπολογία έρχεται να φορολογήσει «αυτοτελώς» αυτά τα εισοδήματα με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές 10% ή 15% κατά περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρει ότι τα πρόσθετα έσοδα του Δημοσίου θα διαμορφωθούν στο ύψος των 220 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν οι τράπεζες μέσα στο 2006 και θα εγγραφούν στα έσοδα του φετινού (έτους 2006) κρατικού προϋπολογισμού. Είναι φανερό το γεγονός ότι το κονδύλι αυτό δε φτάνει ούτε στο μισά από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες στη βάση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου.

Ο χαριστικός χαρακτήρας της ρύθμισης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα «στραβά μάτια» φαίνεται από τη διατύπωση της εν λόγω τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά που φορολογούνται με αυτό τον τρόπο μπορούν να διανεμηθούν, να κεφαλαιοποιηθούν ή να εξαχθούν στο εξωτερικό, όταν πρόκειται για αλλοδαπές επιχειρήσεις, «χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση». Στην αιτιολογική έκθεση κάνουν λόγο για ...«άρση της εκκρεμότητας, για λόγους εξυγίανσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων αλλά και για το γεγονός ότι η καθιέρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν ευνοεί την εμφάνιση αποθεματικών στις οικονομικές καταστάσεις». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, προσανατολίζεται στην κατάργηση του σχηματισμού «αποθεματικών».

  • Παράταση παίρνει η παραγραφή των χρήσεων ετών 2000 και 2001 μέσα στις οποίες η Εφορία έχει το δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών. Οι προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 31/12/2006 και 31/12/2007 αντίστοιχα μεταφέρονται για τις 31/12/2008.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ