Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ανούσιες «κόντρες» για «απογραφή - επιτήρηση»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στη συζήτηση για τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2004, αποκάλυψε με στοιχεία πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερίζουν για δευτερεύοντα ζητήματα για να κρύψουν την αντιλαϊκή τους πολιτική

Συνέχεια στην ανούσια δικομματική κόντρα περί «απογραφής» και «επιτήρησης» δόθηκε προχτές στη Βουλή, όπου συζητούνταν το θέμα του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2004. Το σχετικό κλίμα ενισχύθηκε από την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, κάνοντας εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι «κυρίαρχο στοιχείο η επιβεβαίωση συνεχώς των λανθασμένων σας πολιτικών, πολιτικών που πλήττουν τους πολλούς, πλήττουν την κοινωνική συνοχή και ευνοούν τους ημέτερους, τους λίγους και τους ισχυρούς, τους έχοντας μέσο και όχι τους έχοντας ανάγκη». Σχετικά με το θέμα της επιτήρησης από την ΕΕ, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη που βρισκόμαστε σήμερα υπό επιτήρηση, διότι δε δώσαμε τη χώρα υπό επιτήρηση, δεν παραδώσαμε τη χώρα υπό επιτήρηση, όταν εμείς δώσαμε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της πολιτογράφησης ομογενών, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, αρκεί «να μη γίνει αντικείμενο κομματικής αντίληψης αυτή η πολιτογράφηση», λέγοντας ότι «εμείς θα παρακολουθήσουμε στενά αυτή τη διαδικασία. Δε θα επιτρέψουμε αδιαφανείς μεθόδους, διαβλητές πρακτικές και κομματικά παιχνίδια».

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, είπε για το θέμα της απογραφής ότι «αν κάτι διέσυρε την εικόνα μας στο εξωτερικό, αυτό ήταν η πραγματικότητα, ήταν οι δικές σας πρακτικές και όχι η έρευνα που έγινε για την αποτύπωση της κατάστασης. Για τον πυρετό δε φταίει το θερμόμετρο!».

Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, σχολίασε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των βουλευτών του. Οπως είπε, «στις διαπιστώσεις που κάνουν οι συνάδελφοι για την ταξική πολιτική που ακολουθείται στην εισοδηματική πολιτική, στο φορολογικό σύστημα, στις κοινωνικές δαπάνες δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Η διαφορά μας είναι όταν υπάρχει το κρίσιμο σημείο και πρέπει να διαχωριστούν τα κόμματα και να υποστηρίξουν την άλφα ή τη βήτα πολιτική. Για παράδειγμα, η αύξηση των 0,77 ευρώ μεικτά χαιρετίστηκε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, χαιρετίστηκαν και οι δύο πλευρές, δηλαδή και η ΓΣΕΕ και οι βιομήχανοι. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να έρχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μας λέει ότι οι εργάτες σήμερα βρίσκονται σε επίπεδο φτώχειας, ότι η πολιτική αυτή είναι πολιτική λιτότητας. Φυσικά, είναι η ίδια πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζεται και σήμερα».

Αναφορικά με τη σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι «είναι το πιο ταξικό φαινόμενο της πολιτικής που ακολουθείται. Είναι κεφαλικός ο φόρος. Εκεί θα δούμε ότι η ψαλίδα αντί να μικραίνει αυξάνει. Εχουμε 38% με 39% άμεση φορολογία και 61% με 62% έμμεση φορολογία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ξεπέρασε και τη σχέση δύο προς τρία». Τέλος, για τα περί «ανάπτυξης» με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «η ΕΣΥΕ έδωσε μία έκθεση στη δημοσιότητα για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις για το 2004. Τι έλεγε λοιπόν; Ελεγε ότι κέρδισαν 70,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε πως «θα περίμενε κανείς, με την πολιτική που λένε ότι ακολουθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, πως οι επιχειρήσεις αυτές θα έκαναν επενδύσεις, θα έπαιρναν προσωπικό. Η ίδια στατιστική υπηρεσία λέει ότι αυτές οι επιχειρήσεις τον ίδιο χρόνο μείωσαν το προσωπικό τους κατά έντεκα χιλιάδες εκατό άτομα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ