ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Με την αντιλαϊκή βούλα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • Τις ευθύνες του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ, αναδεικνύει ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τη μετατροπή των συμβάσεών τους
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα, στη 1 μ.μ., από το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην κατάληψη του εργοταξίου στο Δήμο Χαλκίδας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στην κατάληψη του εργοταξίου στο Δήμο Χαλκίδας
Τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προώθησαν και προωθούν την ανατροπή και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στοχεύοντας και στην πολιτική ομηρία των συμβασιούχων, επιβεβαιώνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην πληρώνονται όσοι με δικαστικές αποφάσεις μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, αποκαλύπτεται και το τεράστιο μέγεθος της κοροϊδίας από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που εγκλώβισαν τους συμβασιούχους σε δικαστικές διεκδικήσεις, στη βάση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ που προέβλεπε δήθεν τη μονιμοποίησή τους.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αναδεικνύουν τον κατεξοχήν πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και την αναγκαιότητα η πάλη των συμβασιούχων να δεθεί με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης, με μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος), τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις εκατοντάδων συμβασιούχων που κινδυνεύουν όχι μόνο να πεταχτούν στο δρόμο αλλά και να μην πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, είναι οργισμένες. Στο Δήμο Χαλκιδέων οι 120 συμβασιούχοι συνεχίζουν την κατάληψη του εργοταξίου του δήμου, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη. Σε χτεσινή τους συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Αργύρης, εκπρόσωπος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συμβασιούχοι και σε άλλους τρεις δήμους της Εύβοιας - Αλιβέρι, Μαντούδι, Λιλάντια.

Σε επ' αόριστον κατάληψη του Δημαρχείου έχουν προχωρήσει και οι συμβασιούχοι στο Δήμου Ρεθύμνου, καθώς στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες καταλήψεις. Κατάληψη κάνουν και οι έξι συμβασιούχοι στο Δήμο Αρκαδίου. Στο Δήμο Αργοστολίου δεκάδες συμβασιούχοι, σε μια συμβολική κίνηση για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος τους, απέσπασαν την καρέκλα από το γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Αλιβιζάτου (έλειπε στην Αθήνα), και την έκαψαν στην πλατεία του Αργοστολίου.

Και ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, η ΚΕΔΚΕ αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει και τις δικές της τεράστιες ευθύνες στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην ομηρία των συμβασιούχων. Προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους, με χτεσινή της ανακοίνωση, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της δηλώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο αριθμός εκείνων που θα μονιμοποιηθούν...

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απόλυτος εκφυλισμός με ευθύνη της πλειοψηφίας

Σε διαγωνισμό για τις καρέκλες αναλώνονται οι εκπρόσωποι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΤΑΣ, που εξαφανίστηκαν χτες από την αίθουσα του συνεδρίου

Η λογική της φιέστας, η αριθμητική των κουκιών και ο διαγωνισμός της καρέκλας δεν μπορούν να κρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη. Βολεύει όμως τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ) που έχουν την απόλυτη ευθύνη για τον εκφυλισμό των διαδικασιών του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΘ, που ολοκληρώνεται αύριο με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Η χτεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική. Αφού μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των παρατάξεων, που έγιναν το πρωί, οι σύνεδροι άρχισαν να «εξαφανίζονται». Μετρημένες στα δάχτυλα ήταν και οι παρεμβάσεις συνέδρων από τις παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ). Μάλιστα, όταν οι σύνεδροι του συνδυασμού της «Εργατικής Ενότητας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχώρηση των συνέδρων, αποφάσισαν να μεταφέρουν τις ομιλίες τους για σήμερα, ανακοινώθηκε και η λήξη των εργασιών της χτεσινής δεύτερης μέρας!

Συσπείρωση στη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης

Νωρίτερα, το πρωί, ο Θόδωρος Κυριακίδης, κεντρικός εισηγητής του συνδυασμού «Εργατική Ενότητα», της φωνής του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του ΕΚΘ, κάλεσε τους συνέδρους να κρίνουν την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για την εχθρική της στάση απέναντι στις σύγχρονες, τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και το δικαίωμά της να διεκδικεί την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ. Και σημείωσε πως «η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ και τα τρία προηγούμενα χρόνια προσπαθούσε να ενσωματώσει τους εργαζόμενους στη σημερινή πολιτική, να περάσει μηνύματα συμβιβασμού με τη σημερινή κατάσταση, μηνύματα υποταγής σε κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, όπως στην πολιτική του Μάαστριχτ, που από κοινού ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και στηρίζουν οι αντίστοιχες παρατάξεις τους στο ΕΚΘ».

Κόντρα σ' αυτή την τακτική, το ΠΑΜΕ με συγκεντρώσεις απεργιακές και συλλαλητήρια, μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει, ενώνει και προσανατολίζει τους εργάτες στην κατεύθυνση συνολικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική, σε κάλεσμα ενότητας και αγώνα για την ανατροπή της.

«Ερχονται νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων, νέα επίθεση ετοιμάζεται στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στα Δημοκρατικά Δικαιώματα», είπε ο Θ. Κυριακίδης. Και ξεκαθάρισε: «Χρειάζεται να ενισχυθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης. Και αυτό θα γίνεται όσο αποδυναμώνεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οσο περισσότεροι εργάτες, εργάτριες, νέοι εργαζόμενοι ενταχθούν στην πάλη, όσο δυναμώνουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ και αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης. Πάρτε την απόφαση. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στην τάξη μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας».

Παναναπηρική συγκέντρωση την Τρίτη

Στις 12 μ. στην Ομόνοια

Σε παναναπηρική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας καλεί την ερχόμενη Τρίτη 14 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με κεντρικό αίτημα δουλιά για όλους τους αναπήρους.

Η κινητοποίηση αποτελεί αγωνιστική απάντηση ενάντια στην ανεργία που φτάνει το 80% για τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, στην κάρτα αναπηρίας που θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για περικοπές αναπηρικών συντάξεων και δικαιωμάτων των πραγματικά αναπήρων, αλλά και ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να παλέψουν ανάμεσα σε άλλα για να μετατραπούν τα επιδόματα της ντροπής σε κοινωνική σύνταξη, κανένα επίδομα κάτω από τα 650 ευρώ για εργαζόμενους ανάπηρους και συνταξιούχους και 1.000 ευρώ για ανίκανους προς εργασία και άνεργους. Ακόμα, κοινωνική σύνταξη που να προσαυξάνεται για τις πιο βαριές αναπηρίες, άμεση πρόσληψη όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων με ευθύνη του κράτους. Να σταματήσουν να πληρώνουν δίδακτρα στα διάφορα δημόσια ΙΕΚ όλα τα παιδιά καθώς και οι ανάπηροι σπουδαστές κ.ά.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μονιμοποίηση τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Σε ανακοίνωσή της για τους συμβασιούχους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι γίνονται για άλλη μα φορά "σάκος του μποξ" στα χέρια των κομμάτων του δικομματισμού και των παραδομένων σ' αυτά ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Ολοι μαζί, αφού πρώτα αρνήθηκαν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ενσωματώθηκαν με την απόφασή τους στην κυβερνητική λογική του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος και της κοινοτικής οδηγίας, σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τάχα για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαιωνίζει την ομηρία αυτών των εργαζομένων.

Το δικαίωμα στη σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής, ούτε να μπαίνει στον Προκρούστη των νομικών και νομικίστικων προσκομμάτων.

Το ασφαλές κριτήριο είναι οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες και με βάση αυτό, η έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος στην πλήρη, σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:

  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να δοθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα
  • Να ασφαλιστούν για όλο το διάστημα που εργάστηκαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι
  • Να καταργηθεί ο θεσμός των έκτακτων. Αποκλειστικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ