ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθεί άμεσα πολιτική λύση για τους συμβασιούχους
  • Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από τις ταξικές δυνάμεις, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων
Την άμεση και χωρίς όρους μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, καθώς πληθαίνουν οι οργισμένες αντιδράσεις των συμβασιούχων σε όλη τη χώρα, μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που βάζει ταφόπλακα στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, οι ταξικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους.

Μονιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Χιλιάδες συμβασιούχοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ έχουν υποστεί μια πολύχρονη ταλαιπωρία από τη μακροχρόνια πολιτική της ανασφάλειας και της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ομηρία τους, με ευθύνη τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Το ΠΔ 164/2004, σε συνθήκες γενίκευσης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης, καθώς και της γενικότερης ανατροπής στις εργασιακές σχέσεις, άφησε εκτός μονιμοποίησης τη μεγάλη πλειοψηφία των συμβασιούχων. Η λογική των πάγιων και διαρκών αναγκών χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να διαιωνίζεται το πρόβλημα των εκτάκτων, των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ και των δικαστικών οργάνων. Πολιτικό είναι το πρόβλημα και πολιτική λύση πρέπει να δοθεί άμεσα.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του, σε αντιστοιχία με τη θέληση των εργαζομένων, απαιτεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικεί τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο πρωθυπουργός «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα εργασίας για όλους, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι;».

Παράσταση από το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Δίνοντας συνέχεια στις δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το θέμα των συμβασιούχων, το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το (αστυνομοκρατούμενο) υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με συνθήματα και πανό οι συμβασιούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές πολιτικές και σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οποίες στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δήμαρχοι του δικομματισμού και του ΣΥΝ. Πολιτικές που στερούν το δικαίωμα στη δουλιά από χιλιάδες εργαζόμενους και ταυτόχρονα διαιωνίζουν το καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.

Σε ψήφισμα του Συντονιστικού τονίζεται η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, να ασφαλιστούν για όλο το διάστημα που εργάστηκαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, αποκλειστικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με διάφορα τεχνάσματα αρνήθηκε, ουσιαστικά, να δεχτεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων.

Καταλήψεις και στάσεις εργασίας

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις των συμβασιούχων στους Δήμους Χαλκίδας, Ρεθύμνου και Αρκαδίου συνεχίζονται. Στους συμβασιούχους του Δήμου Χαλκίδας μίλησε χτες και η νομαρχιακή σύμβουλος Σ. Ντούρου, από τη ΝΑΣ Εύβοιας, τονίζοντας την ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προχωρούν σε στάση εργασίας (11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας) την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, ενώ ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε για την ίδια μέρα και ώρα στάση εργασίας για τους συμβασιούχους στο υπόλοιπο Δημόσιο. Οι ταξικές δυνάμεις στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ πρότειναν και την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις αρχές Δεκέμβρη, στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα και συντονισμό της αγωνιστικής δράσης με άλλους κλάδους. Ανάλογη πρόταση, που απορρίφθηκε, κατέθεσε το ΠΑΜΕ και στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Καμιά ανοχή στη συνέχιση της ομηρίας

Να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης της μόνιμης σταθερής εργασίας στα χέρια τους και ενωμένοι να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που τους έχει μετατρέψει σε ομήρους, κάλεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου χτες το πρωί τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Μενιδίου, οι οποίοι (περίπου 1.000) παραμένουν απλήρωτοι έως και έξι μήνες. Η βουλευτής, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, δημοτικός σύμβουλος της ΠΑΣΥΜ, μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι το μόνο που εισπράττουν εδώ και ένα χρόνο από τη νυν δημοτική αρχή (ΝΔ) είναι υποσχέσεις, ενώ ο νέος δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) που εκλέχτηκε, προανήγγειλε ήδη την είσοδο ιδιωτών στις επιχειρήσεις.

Το ζήτημα των συμβασιούχων έφερε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Θέτοντας το ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», ζήτησε απ' το Δημοτικό Συμβούλιο «να καλέσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να λήξει η ιδιότυπη ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων». Ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε τη «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αλλά και την «απαγόρευση πρόσληψης εργαζομένων με τέτοιου είδους συμβάσεις». Υπογράμμισε το αίτημα «για προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στην ουσία, η δημοτική αρχή αδιαφόρησε για το θέμα, αφού με αφορμή τη στιγμιαία απουσία του δημάρχου παρέπεμψε το θέμα στο... μέλλον, αγνοώντας τους χιλιάδες συμβασιούχους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Σιγήν ιχθύος τήρησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω» καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ-ΝΑΤ
Αγωνιστικός συναγερμός για τα νέα μέτρα

Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνουν προς τους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ενωση Συνταξιούχων (ΠΕΣ-ΝΑΤ), καλώντας τους σε αγωνιστικό μέτωπο για να αποκρουστεί η ενορχηστρωμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους υπηρέτες σε βάρος του κλάδου, όπως αυτή σηματοδοτείται με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης. Μέτρα που προβλέπουν νέες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία και επιδότηση των εφοπλιστών για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τα σωματεία επισημαίνουν πως τα ίδια τα στοιχεία του ΥΕΝ για την τελευταία 25ετία «επιβεβαιώνουν ότι αποβάλλονται τα πληρώματα με συγκροτημένα δικαιώματα και ελληνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προσλαμβάνονται πληρώματα χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με το μισθό της χώρας που προέρχονται. Ενισχύοντας το διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα και επιβάλλοντας στα πλοία καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς».

Τονίζουν ότι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιναυτεργατικής πολιτικής είναι βία, τρομοκρατία, πολιτική επιστράτευση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Καλούν τους ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις που καλλιεργούν την ταξική υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου και να δυναμώσουν μέσα από τους αγώνες τους το μέτωπο ναυτεργατών - εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και τη διεκδίκηση του πλούτου που παράγουν.

Πρέπει να το πληρώσουν

Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων είναι το «non paper» που το υπουργείο Εσωτερικών διένειμε χτες ηλεκτρονικά στους αρμόδιους συντάκτες. Το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με βάση την αρχική τους σύμβαση (αφορά σε ένα μικρό αριθμό συμβασιούχων σε σχέση με το σύνολο), απορρίπτεται όμως κατηγορηματικά η περίπτωση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ανέτρεπε την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το αιτιολογικό ότι θα ήταν αντίθετη στο Σύνταγμα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυβέρνηση ταμπουρώνεται πίσω από τη (βολικότατη) απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «νίπτοντας τας χείρας της» για ένα ζήτημα που η ίδια, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Και σαν τέτοιοι πρέπει να πληρώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ