ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Εργαλείο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Βήμα για την παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2007 που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Και ο φετινός προϋπολογισμός, το κατ' εξοχήν εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων που διαθέτουν οι κυβερνήσεις, κινείται με προκλητική προσήλωση στην κατεύθυνση εισπράττω από τους πολλούς για να ωφεληθούν οι λίγοι. Ενας προϋπολογισμός ταξικός που επιδιώκει την παραπέρα ενίσχυση των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τους προσφέρονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι και συνθήκες για την ενίσχυση των επιχειρηματικών τους ομίλων, τους δίνονται ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στη φορολογία, τους παραχωρούνται νέοι χώροι και τομείς κερδοφόρας δραστηριότητας. Ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύει να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να αναστραφεί μια πορεία πολλών ετών φθίνουσας ανταγωνιστικότητας, να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έχουν χρέος να συνειδητοποιήσουν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν έχουν ξεπεραστεί. Ετσι, οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε μισθολογικές απαιτήσεις, να συμβιβαστούν με ονομαστικές αυξήσεις μισθών που θα κινούνται κάτω από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού και γενικά να προσπαθούν να τα βγάζουν πέρα πληρώνοντας ακόμα πιο ακριβά για τη μόρφωση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού τα κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα περικόπτονται ακόμα περισσότερο.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Πρόσθετοι φόροι 2,9 δισ. ευρώ
  • Φωτιά στους αντιλαϊκούς φόρους κατανάλωσης, που αυξάνονται κατά 9%
  • Προκλητικές ελαφρύνσεις για τις ισχυρές επιχειρήσεις

Εργαλείο ακόμη μεγαλύτερης συγκέντρωσης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου στα χέρια των ισχυρών επιχειρήσεων είναι και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός (έτους 2007) που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Αυτή η κεντρική κατεύθυνση διαπερνά και τα αναμενόμενα φοροέσοδα, τα οποία μέσω της έμμεσης όσο και της άμεσης φορολογίας φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα. Στον αντίποδα, για μια ακόμη χρονιά, βρίσκονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για το οποίο η κυβέρνηση προϋπολόγισε νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις και «διευκολύνσεις». Οι πρόσθετοι φόροι (έμμεσοι και άμεσοι) που φορτώνονται στις πλάτες του λαού φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 2,9 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι από το σύνολο των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων - ξεπερνούν τα 48 δισ. ευρώ - μόλις τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Τα υπόλοιπα 43,4 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 90% των κάθε είδους φόρων) φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί με τον προϋπολογισμό του 2007 να αυξήσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά 7,2% (ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού) και να ανέλθουν στα 48,03 δισ. ευρώ (από 44,82 δισ. ευρώ το 2006). Τα τακτικά έσοδα (φορολογικά και μη) φτάνουν σε 51,37 δισ. ευρώ (από 47,83 δισ. ευρώ) με αύξηση 7,4%. Το ποσό των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από τις εξής πηγές:

  • Εμμεσοι φόροι: Πρόκειται για την κύρια πηγή αφαίμαξης λαϊκών εισοδημάτων. Διογκώνονται στα 28,58 δισ. ευρώ (από 26,26 δισ. ευρώ το 2006) με αύξηση 8,8%. Η συμμετοχή τους στο σύνολο των φόρων φτάνουν σε 59,5%, ή μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από το 2006. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν τα ήδη θεσμοθετημένα χαράτσια πάνω στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός, κινητή τηλεφωνία κ.ά.) Οι φόροι στις συναλλαγές (ΦΠΑ κ.ά.) φτάνουν σε 19,36 δισ. ευρώ (από 17,68 δισ.) με αύξηση 9,6% και φόροι κατανάλωσης σε 8,2 δισ. ευρώ (από 7,5 δισ.) με αύξηση 9%. Η αύξηση των έμμεσων φόρων για το 2007 φτάνει σε 2,32 δισ. ευρώ.
  • Αμεσοι φόροι: Στο σύνολο τους θα φτάσουν σε 19,45 δισ. ευρώ (από 18,56 δισ.) με αύξηση 4,8%. Οι φόροι εισοδήματος (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των άμεσων φόρων, φτάνουν σε 15,38 δισ. ευρώ (από 14,79 δισ.) με αύξηση 4%. Και στο σημείο αυτό καταγράφεται η εντεινόμενη ανακατανομή πλούτου σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ΕΒΕ) θα πληρώσουν 9,72 δισ. ευρώ (από 9,1 δισ. το 2006). Οι άμεσοι φόροι που φορτώνονται στα λαϊκά εισοδήματα αυξάνουν περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 6,8%. Οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) πληρώνουν μόλις 4,62 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. ευρώ το 2006) με «αύξηση» 2,7%, που είναι κάτω και από τον πληθωρισμό και που επίσης καμία σχέση δεν έχει με τους ρυθμούς που γνωρίζει η κερδοφορία τους. Πριν από τρία χρόνια (2004) τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογήθηκαν με 4,72 δισ. ευρώ ή με 100 εκατ. ευρώ πάνω από αυτά του 2007. Στο ίδιο διάστημα οι φόροι φυσικών προσώπων από 7,78 δισ. ευρώ (2004) ανέβηκαν στα 9,72 δισ. ευρώ (2007).
  • Τα λαϊκά στρώματα για το 2007 θα φορτωθούν με πρόσθετους φόρους ύψους 2,9 δισ. ευρώ, από τος οποίους τα 2,32 δισ. αφορούν έμμεσους φόρους και 620 εκατ. ευρώ άμεσους φόρους.
Διάφορες ρυθμίσεις

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού απαριθμούνται και διάφορες φορο-ρυθμίσεις, από τις οποίες δεν παραλείπουν και νέα χαρίσματα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι τα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ φορολογούνται με συμβολικό συντελεστή μόλις 6% και για τις μη εισηγμένες ΑΕ με 12%, αντί του «κανονικού» 29%. Μετά από αυτό τα «αποθεματικά» που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για επενδύσεις μπορούν να γίνουν κέρδη και να μοιραστούν στους μεγαλομετόχους.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση είναι και οι παρακάτω:

  • Καταργούν την έκπτωση 1,5% πάνω στον πρόσθετο φόρο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής!
  • Καθορίζεται η φορολογική κλίμακα πάνω στα προσωπικά εισοδήματα έτους 2007.
  • Προαναγγέλλεται η νέα αύξηση πάνω στις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών.
  • Καταργούνται τα τέλη χαρτοσήμου στα ενοίκια κατοικιών.
  • Για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αυξάνεται η δαπάνη που αφαιρείται από το εισόδημα και διαμορφώνεται στα 2.400 ευρώ (από 1.900 ευρώ). Επίσης το όριο στεγαστικών αναγκών για άτομα με αναπηρία πάνω από 67% αυξάνει στα 90 τμ (από 70 τμ). Οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται ΑμΕΑ επιδοτούνται με έκπτωση φόρου κατά 1.500 ευρώ για κάθε ένα από τα άτομα αυτά.
  • Η Εφορία δε θα παίρνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροποσά μέχρι 300 ευρώ και δε θα γίνεται παρακράτηση μισθού ή σύνταξης μέχρι 600 ευρώ το μήνα.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυγμή και δημαγωγία...

«Διπλή γλώσσα», προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις εκλογικές ανάγκες, χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2007.

Από τη μια εμφανίστηκε ανυποχώρητος και με πυγμή απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και αιτήματα, αλλά από την άλλη δε δίστασε να δημαγωγήσει και να παρουσιάσει τα «ψίχουλα» ως απόδειξη για τη «βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων»!

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού είναι «η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής, η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας». Παρεμπιπτόντως η κυβέρνηση προωθεί και τη «βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η αύξηση της απασχόλησης και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας».

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός «αξιοποιεί τα αποτελέσματα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και συμβαδίζει με την εξέλιξη της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της», δίχως όμως να γίνει συγκεκριμένος. «Είναι προϋπολογισμός συνέπειας και αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας και προοπτικής», διακήρυξε, αναπαράγοντας το παραμύθι ότι οι κατευθύνσεις του προϋπολογισμού «οδηγούν με σίγουρα και σταθερά βήματα στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και τη διασφάλιση αυξανόμενου κοινωνικού μερίσματος»...

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, έσπευσε να ξεκόψει ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν λαϊκές ανάγκες, παρά την αύξηση του παραγόμενου πλούτου: «Δε δικαιούμαστε να υπονομεύσουμε τα σημαντικά βήματα της οικονομίας μας για πρόσκαιρες εντυπώσεις», είναι η προσφιλής, πλην αστεία, δικαιολογία που επικαλέστηκε ακόμα μια φορά. Προκειμένου να πείσει για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, αναφέρθηκε εκτενώς στη β' φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που φέρνει νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, αλλά και στη «σταδιακή» υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης...

ΒΟΥΛΗ
18-22 Δεκέμβρη η συζήτηση

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 22 Δεκέμβρη θα ολοκληρωθεί, με ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2007, όπως ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη. Η συζήτηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη. Χτες, άλλωστε, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα προηγηθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Νοέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολα για το κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτηρίζει τον κρατικό προϋπολογισμό 2007 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός 2007 αποτελεί εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Την ώρα που οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να σηκώσουν τα πρόσθετα βάρη της αύξησης των φορολογικών εσόδων, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, παρά την τεράστια κερδοφορία του.

Την ίδια στιγμή, οι κρατικές δαπάνες στοχεύουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και στην προώθηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Ετσι, η κυβέρνηση προωθεί σταθερά την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" κλάδων στρατηγικής σημασίας, τη δημιουργία υποδομών για την ταχύτερη κίνηση εμπορευμάτων, εργασίας και κεφαλαίου. Απ' την άλλη, παγώνει κάθε πραγματική αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, που να ξεπερνά το ύψος του πληθωρισμού.

Είναι ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ' την προώθηση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρέπει και μπορούν να κινηθούν αγωνιστικά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής προς τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική: να γίνει ο κοινωνικός πλούτος λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ