ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Κανόνας η υποχρηματοδότηση

Δεν τηρούν καν το νόμο για χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ

Το χρυσό κανόνα της υποχρηματοδότησης του συστήματος της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης τηρεί και ο προϋπολογισμός του 2007. Ετσι στα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) η κυβέρνηση δε δίνει ούτε καν τα πενιχρά ποσά που έχουν θεσμοθετηθεί.

Στο ΙΚΑ προβλέπεται να δοθούν μόλις 1.800 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολείπεται ακόμα και του ελάχιστου 1% του ΑΕΠ που έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 3029/2002. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο, το 2007 στο ΙΚΑ έπρεπε να αποδοθούν τουλάχιστον 2.009 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό παρά τη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΙΚΑ, ότι το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω.

Μόλις στα 177 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, ο οποίος μάλιστα από το νέο έτος θα αρχίσει να λειτουργεί ως ενιαίο ταμείο των τριών ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κανονισμός του Ταμείου μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει τις εισφορές ειδικά των νέων ασφαλισμένων και η ελλιπής χρηματοδότηση είναι βέβαιο ότι θα παγιώσει αυτή την κατάσταση και στο μέλλον, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεγαλώνει η φτώχεια των αγροτών

Πιο μεγάλη φτώχεια προγραμμάτισε η κυβέρνηση για τους μικρομεσαίους αγρότες τη χρονιά που έρχεται. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει στα χαρτιά αυξημένα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2007 για τον αγροτικό τομέα, η πικρή αλήθεια δε θα μπορεί να κρυφτεί.

Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί που ψήφιζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνεχίζει την πορεία υλοποίησης των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΚΑΠ, που τα δύο αυτά κόμματα ψήφισαν διαδοχικά στην ΕΕ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις για τους αγροτοκτηνοτρόφους το 2007 και ακόμα πιο αρνητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της γεωργίας και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Οπως συγκεκριμένα προβλέπεται, οι κοινοτικές ενισχύσεις το 2007 (2.503. εκατ ευρώ) είναι μειωμένες κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2006 (2.730 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα βέβαια των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Η κυβέρνηση, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», καταφεύγει για άλλη μια φορά, όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε λογιστικά κόλπα ώστε να εμφανίσει το γενικό σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα αυξημένο. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται μια αύξηση 7,4%, αφού συγκρίνονται τα λεφτά που προϋπολογίστηκαν να δοθούν το 2007 (7.819 εκατ. ευρώ) με τα λεφτά που εκτιμάται ότι θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2006 (7.282 εκατ. ευρώ). Κι ως συνήθως, σε κάθε προϋπολογισμό τα προϋπολογισθέντα για τον γεωργικό τομέα εμφανίζονται πάντα φουσκωμένα για καθαρά λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και στο τέλος δίνονται πάντα πολύ λιγότερα...

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΑ
Θηλιά άγριας λιτότητας

Το σφίξιμο της θηλιάς της άγριας λιτότητας στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας αποτυπώνεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας εμφανίζει μια αύξηση 5,7% εγγράφοντας 5.476 εκατ. ευρώ για το 2007, έναντι 5.244 εκατ. ευρώ το 2006, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις εκρηκτικές ανάγκες στην Υγεία και την Πρόνοια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για τις μονάδες ψυχικής υγείας μειώνονται κατά 42,5%, προαλείφοντας άγρια χαράτσια για τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων ή να βρεθούν στο δρόμο οι ασθενείς. Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι οι υποσχέσεις για 5.000 προσλήψεις προσωπικού μέσα στο 2007 ήταν απλές υποσχέσεις, καθώς έχουν εγγραφεί μόλις 10 εκατ. ευρώ, που σε καμιά περίπτωση δε φτάνουν για περισσότερες από 700 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Και το 2007 αναμένεται να είναι εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία όσον αφορά τις εφημερίες. Είναι εγγεγραμμένα 326 εκατ. ευρώ (έναντι 318 το 2005), όταν θα έπρεπε να είναι 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες με το παλιό σύστημα εφημεριών.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο 3,79% του ΑΕΠ!

Στα γνωστά επίπεδα της χρόνιας υποχρηματοδότησης κινείται ο προϋπολογισμός για την Παιδεία το 2007, προδιαγράφοντας τη συνέχιση της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης, της επιβάρυνσης του ήδη πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.

Για το 2007, η κυβέρνηση προϋπολογίζει να δώσει συνολικά για την Παιδεία 7,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 8,98% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, έναντι 8,36% πέρσι και αντιστοιχεί στο 3,79% του ΑΕΠ (έναντι 3,53% το 2006). Από τον τακτικό προϋπολογισμό διατίθενται 6,533 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για βιβλιοθήκες, για τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ακαδημία Αθηνών και 804 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την πλήρη προσαρμογή της Παιδείας στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί μοχλό εφαρμογής της πολιτικής αυτής. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σπουδαστές, που με τις κινητοποιήσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα που γεννά αυτή η πολιτική, έχουν ήδη ανανεώσει το ραντεβού τους στους δρόμους και με αφορμή τον προϋπολογισμό για να προβάλουν το αίτημα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ