ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η ΚΑΠ «θερίζει», ξεσηκωθείτε!
  • Πλατιά εξόρμηση σ' όλη την Ελλάδα για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, αποφάσισε η ΠΑΣΥ
  • Πανελλαδική σύσκεψη, στις 2 Δεκέμβρη, στη Λάρισα για την προετοιμασία νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Πλατιά εξόρμηση, σ' όλη την Ελλάδα, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που «φέρνει» η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς και για την προετοιμασία νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, όπου τονίστηκε και η ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την προώθηση της ενοποίησης των αγροτικών συλλόγων ανά ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα, στους οποίους θα ενταχθούν όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης, στις 2 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, όπου θα συζητηθεί και η προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στο πρώτο 15ήμερο του προσεχούς Γενάρη.

Δραματικές οι συνέπειες

Στην εισήγηση που κατατέθηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπογραμμίστηκε ότι δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να φανούν οι δραματικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή. Κι αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε στο ένα τρίτο.
  • Η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 40%.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί και οι ορυζοπαραγωγοί κι ιδιαίτερα όσοι νοικιάζουν χωράφια σύντομα θα διαπιστώσουν ότι οι εμπορικές τιμές των προϊόντων τους, μαζί με τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις, δε θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και η συνέχιση αυτών των καλλιεργειών θα καταστεί προβληματική.
  • Στο λάδι θεσμοθετήθηκαν μέτρα για να μην ανεβαίνουν οι τιμές των παραγωγών πάνω από ένα όριο και επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.
  • Η κτηνοτροφία παραμένει στάσιμη και ορισμένοι κλάδοι της συρρικνώνονται, ενώ οι τιμές δεν εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
  • Ο νέος κανονισμός που προτάθηκε για το κρασί προβλέπει απελευθέρωση των εισαγωγών, μαζικές εκριζώσεις αμπελώνων, συγκέντρωση της αμπελουργίας σε λίγους επιχειρηματίες και μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αμπελουργών. Παρόμοιος κανονισμός ετοιμάζεται και για τα οπωροκηπευτικά (ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.), στα οποία οι τιμές διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα.
  • Η θαλάσσια αλιεία συρρικνώνεται, οι μικρομεσαίοι ψαράδες εγκαταλείπουν, μαζικά, το επάγγελμα και η αλιεία συγκεντρώνεται σε λίγους μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ αναπτύσσονται, με γρήγορους ρυθμούς, οι θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες, στις οποίες κυριαρχούν 2- 3 μονοπώλια.
  • Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλες τις ζημιές και οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές ζημιές.
  • Οι συντάξεις του ΟΓΑ παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης και αντικείμενο ψηφοθηρίας για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Η ευθύνη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Αποκλειστικά υπεύθυνοι γι' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση - τονίζεται στην εισήγηση - είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, ενώ από κοινού τα δυο κόμματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών για τη νέα ΚΑΠ, προβάλλοντας τα «αργύρια» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων, τις οποίες έχουν αποδεκατίσει με τις «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, που σε ορισμένα προϊόντα φτάνουν στο 20%.

Σημαντικές ευθύνες φέρουν και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που είναι ταυτισμένες με την πολιτική, τους στόχους και τα «επιχειρήματα» της ΕΕ και την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για την ΠΑΣΥ - επισημαίνεται - υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος, που με την εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με τη δημιουργία βιομηχανιών παραγωγής αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με κρατικό πιστωτικό σύστημα κ.ά. θα συμβάλει στην ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής.

Αυτή η διέξοδος, που είναι αναγκαία για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό, είναι αντίθετη στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και των μεγαλοαγροτών, που υπηρετούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ΠΟΕ και την ΚΑΠ.

Γι' αυτό και η εφαρμογή της θα έχει δυσκολίες και προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
«Επέκταση» σε βάρος της βιοποικιλότητας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στο Ευρωκοινοβούλιο

Ψάρια έξω από τα νερά τους θέλει να «καλλιεργήσει» η ΕΕ στο όνομα του κέρδους. Ομως οι συγκεκριμένες επιδιώξεις της Κομισιόν για την εγκατάσταση μη αυτόχθονων ειδών στα παράλια των θαλασσών της ΕΕ προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενη διατάραξη της βιοποικιλότητας. Αυτό επισήμανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος.

Η εκτροφή αυτών των ειδών σε ξένα οικοσυστήματα και η πιθανή διατάραξη των οικοσυστημάτων αυτών γίνεται προς όφελος του κεφαλαίου, σε βάρος της αλιείας των περιοχών από όπου τα είδη αυτά προέρχονται και με άγνωστες και ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον. Οι φόβοι για τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια τέτοια εγκατάσταση ενισχύονται, καθώς οι σχετικοί έλεγχοι θα βασίζονται σε στοιχεία που θα προσκομίζονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης, «τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, μετά από τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου σε αυτόχθονα είδη ψαριών και οστρακοειδών, τώρα θέλουν να μπουν και στην καλλιέργεια μη αυτοχθόνων ειδών. Η πρόταση κανονισμού προβλέπει ορισμένες διαδικασίες ασφαλείας, επειδή είναι προφανής ο κίνδυνος διατάραξης της φυσικής βιοποικιλότητας μίας περιοχής μετά από την εγκατάσταση και απελευθέρωση μη αυτοχθόνων ειδών».

«Ωστόσο, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πλήρης διασφάλιση μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει, πολύ περισσότερο επειδή οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες καλούνται να προσκομίσουν τα αναγκαία στοιχεία, κάτι αντίστοιχο με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Ιστορικά βέβαια, για ορισμένα είδη όπως ο κυπρίνος, η πέστροφα κλπ., αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις στις περιοχές που απελευθερώθηκαν».

Επισήμανε δε πως «τίποτα δεν αποκλείει ότι αυτό το ιστορικό προηγούμενο θα επαναληφθεί, όσες προσπάθειες και δικλίδες ασφαλείας και να υπάρξουν. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα εισαγωγής τέτοιων οργανισμών και τα πιθανά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μπορεί να αντισταθμιστούν με την αλιεία ή και την καλλιέργειά τους, σε χώρες στις οποίες αποτελούν φυσικούς πληθυσμούς, χωρίς δηλαδή κανένα κίνδυνο για τα φυσικά οικοσυστήματα. Κάτι τέτοιο επιπλέον θα έδινε τη δυνατότητα οι χώρες αυτές να αναπτυχθούν ανάλογα, προς όφελος και των λαών τους, σε αντίθεση με τα όποια οικονομικά αποτελέσματα θα υπήρχαν στις χώρες - μέλη της ΕΕ».

Δεδομένων αυτών, όπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα κερδίζουν μεν, αλλά σε βάρος των λαών των χωρών από τις οποίες θα προέρχονται τα μη αυτόχθονα είδη».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
«Πνίγηκαν» οι βαμβακοκαλλιέργειες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι μεγάλες καταστροφές στη βαμβακοκαλλιέργεια του νομού Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τελευταία τη Μαγνησία, όπως είναι γνωστό, άφησαν πάρα πολλές, σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις γενικευμένες καταστροφές, όπως π.χ. στις βαμβακοκαλλιέργειες. Σε 110.000 στρεμ. καλλιέργειες βαμβακιού το ποσοστό της καταστροφής ήταν ως 100%. Για τους περισσότερους παραγωγούς βάμβακος η καταστροφή αυτή της παραγωγής τους, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής, έφερε τρομερά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Επιβάλλεται η άμεση εκτίμηση και καταβολή των αποζημιώσεων στο ύψος της πραγματικής καταστροφής και όχι με τις συνήθεις περικοπές που κάνει ο ΕΛΓΑ».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα την τραγική κατάσταση των πλημμυρόπληκτων βαμβακοπαραγωγών της Μαγνησίας με τη γρήγορη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την καταβολή αποζημιώσεων για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ