ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βασιλικοί... προσανατολισμοί

Το «εναρκτήριο λάκτισμα», η χτεσινή ταινία έναρξης, αποκαλύπτει τους προσανατολισμούς του φεστιβάλ! «Η βασίλισσα», του Στίβεν Φρίαρς είναι, πράγματι, η καλύτερη επιλογή, για μια κοσμική εκδήλωση! Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε θα ταίριαζε σε ένα ανήσυχο, σε ένα ζωντανό φεστιβάλ. Σε ένα φεστιβάλ που ψάχνει καινούριες ιδέες, καινούριες ταινίες. Καινούριες στο περιεχόμενο και στη φόρμα. Ταινίες που θα δικαιολογούσαν την επιλογή και παρουσίασή τους σε ένα φεστιβάλ!

«Η βασίλισσα», είναι μουχλιασμένη σε όλα! Στην αφήγηση δε φέρνει τίποτα νέο. «Κλασική» γραφή, κουρασμένη. Το περιεχόμενο ακόμα πιο κουρασμένο. Μοιάζει να βγήκε από τις πιο σκουριασμένες αποθήκες του Μπάκιγχαμ. Ακόμα και η θαυμάσια ηθοποιός, που υποδύεται τη βασίλισσα, η Ελεν Μίρεν, δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει από την εξωτερική μίμηση. Μοιάζει τόσο πολύ στην Ελισάβετ που, έστω και αν δεν ήταν στις προθέσεις της, παγιδεύει το θεατή στις συγκρίσεις.

Τι πρόσθεσε, λοιπόν, η συγκεκριμένη ταινία στο Φεστιβάλ; Τίποτα! Μεγαλοϊδεατισμό, ίσως! Δεν είναι λίγο να προσφερθεί στις κυρίες και στους κύριους της έναρξης - μιλάμε γι' αυτές τις κοσμικές προσκλήσεις - ανάκτορα, μελό, χλιδή. Ο,τι πρέπει για να ξεχαστούν οι λαϊκές εκδηλώσεις. Θυμίζουμε, απλώς, πως χτες είχαμε 17 Νοέμβρη!


Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ


Την επίσημη πρεμιέρα της ιλαροτραγωδίας του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο σπιούνος των Βαλκανίων», στην οποία παραβρέθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας, παρακολούθησε, προχθές το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο θέατρο «Πολιτεία», η οποία συνεχάρη τους συντελεστές. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Μπουσδούκου. Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Ουρανία Μπασλή, Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Γλυμακόπουλος, Δώρα Βουκελάτου (Στη φωτογραφία, η Αλέκα Παπαρήγα με τον Ντούσαν Κοβάσεβιτς, τον Βασίλη Βλάχο και τον Νίκο Μπουσδούκο).


Επίσημη έναρξη

Με τη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς, ξεκίνησε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ταινία, που δεν ενθουσίασε τους κριτικούς, η οποία προβλήθηκε στο «Ολύμπιον», μετά το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στον απόηχο της μνήμης και των διεκδικήσεων.

Ουσιαστικά το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα, με δημοσιογραφικές προβολές, συνεντεύξεις Τύπου, προβολές στις τέσσερις αίθουσες στο λιμάνι, στις δύο στην οδό Αριστοτέλους και στις δύο ανακαινισμένες αίθουσες «Βακούρα» 1 και 2.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, θα παραστεί σε εκδήλωση του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, αύριο θα παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας «Mon colonel» σε σενάριο - παραγωγή του Κώστα Γαβρά και σκηνοθεσία του Λοράν Ερμπιέ.

Σημειώνουμε, όμως, ότι οι ελληνικές ταινίες είναι που έχουν ανάγκη το κοινό (μερικές έχουν ήδη βγει στις αίθουσες), και αυτές θα δώσουν μια εικόνα της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους πρωτοεμφανιζόμενους, στο νέο αίμα της εθνικής μας κινηματογραφίας. Εδώ να τονίσουμε ότι έπρεπε να γίνεται περισσότερη κουβέντα με τους σκηνοθέτες των ελληνικών ταινιών, να παρουσιάζονται στο κοινό, ώστε αυτοί να διαπιστώνουν τις αντιδράσεις του. Αυτή, όμως, η διαδικασία σταμάτησε εδώ και χρόνια και, απ' ό,τι φαίνεται, με τις «λογικές» και τις πολιτικές, που επιβάλλονται δεν πρόκειται να επανέλθει.


Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ


Ο Τύμβος του Σοφοκλή

Αρχαιολογικός χώρος κηρύχτηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο Τύμβος του μεγάλου τραγικού ποιητή, Σοφοκλή (πέθανε το 406 ή το 405 π.Χ.), στην Παναγίτσα Βαρυμπόμπης. Αν και οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν πρόκειται, όντως, για τον τάφο του Σοφοκλή, ωστόσο, το ίδιο το εύρημα είναι σημαντικό.

Ο τύμβος έχει διάμετρο 40 μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Εσωτερικά βρέθηκε ταφικός περίβολος με τέσσερις σαρκοφάγους, στη μία από τις οποίες βρέθηκαν τα οστά ηλικιωμένου άνδρα, ενώ σε μία ακόμη βρέθηκε ένας χάλκινος καθρέφτης. Η μόνη πηγή από την οποία προκύπτει ότι μπορεί το εύρημα να αποτελεί τον τάφο του Σοφοκλή είναι ο ανώνυμος βιογράφος του.


Αριστερά ο αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή», από την εποχή των πρώτων ανασκαφών. Στην πάνω φωτογραφία διακρίνεται τμήμα του ταφικού περιβόλου του Τύμβου
Αριστερά ο αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή», από την εποχή των πρώτων ανασκαφών. Στην πάνω φωτογραφία διακρίνεται τμήμα του ταφικού περιβόλου του Τύμβου

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Πλατύφορος - Εταιρία Μελέτης Ερευνας Προαγωγής Πολιτισμού» (Γκύζη 42, Αθήνα 11475), Πρακτικά Συνεδρίου «Γρηγόριος Ξενόπουλος 50 χρόνια μετά... (Συμβολή στην έρευνα του έργου του)». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακύνθου (16-18/11/2001), με τη στήριξη διαφόρων φορέων, με τη συμμετοχή 31 πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων μελετητών του έργου του Γρ. Ξενόπουλου. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο Ζακύνθιος συγγραφέας και ερευνητής Διονύσιος Ν. Μουσμούτης, ο οποίος επιμελήθηκε τον τόμο των Πρακτικών.

- «Διεθνές Βήμα» (Μαμάη 2 και Αχαρνών, 10440, 210-8833.002): Γιώργος Σιμόπουλος - Ρίτα Κανελλοπούλου «Την πόρτα δεν ανοίγω, όποιος και να χτυπά (Στερεότυπα και αποσιωπήσεις στο διδακτικό υλικό για την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα)» (Μελέτη για διάφορα κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις που περιορίζουν την κοινωνική, μορφωτική, εργασιακή θέση της γυναίκας, των μεταναστών έναντι των γηγενών πολιτών και τις αναγκαίες αλλαγές στη διδακτέα ύλη της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας των μεταναστών).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Εχθρός εντός των τειχών (Οψεις του δωσιλογισμού στην Ελλάδα της κατοχής)» (Συλλογικό έργο για το ρόλο των δωσιλόγων στη διάρκεια της κατοχής και τα κριτήρια ένταξής τους στη μεταπολεμική κοινωνία, σε επιμέλεια Ιάκωβου Μιχαηλίδη, Ηλία Νικολακόπουλου, Χάγκεν Φλάισερ). Μάκη Τρικούκη «Η ταπείνωση του θριαμβευτή» (ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια του εμφυλίου, με κεντρικά πρόσωπα έναν διωκόμενο αγωνιστή και δύο αδέλφια στο σπίτι των οποίων καταφεύγει ο διωκόμενος).

- «Οδυσσέας»: Χένρι - Νόελ Μπρέιλσφορντ «Μακεδονία (Οι φυλές και το μέλλον τους)» (μετάφραση Δημήτρης Καζάκης. Ο συγγραφέας, ως επικεφαλής του Βρετανικού Ταμείου Αγωγής στα θύματα της Τουρκίας στο Ιλιντον το 1903, βρέθηκε στα Βαλκάνια, για να προωθήσει το στόχο της Βρετανίας να αποσπαστεί η Βουλγαρία από την επιρροή της Ρωσίας και οι Βουλγαρόφωνοι να συγκροτήσουν μια αυτονομημένη Μακεδονία, ενταγμένη στην οθωμανική αυτοκρατορία. Στόχος που σήμαινε η Ελλάδα να τελειώνει στη Θεσσαλία, η Σερβία στο Κόσσοβο, η Αλβανία να είναι προτεκτοράτο της Ευρώπης και η Βοσνία της Αυστρίας. Ο συγγραφέας ταξίδεψε και στην Κρήτη για την περαιτέρω στήριξη της αυτονόμησής της στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας).

- Εκδόσεις Αντ. Σταμούλη (2310-264748): Ανδρέας Π. Ανδρέου - Ιφιγένεια Βαμβακίδου «Ο πληθυσμός των αγαλμάτων - Η περίπτωση της Φλώρινας» (ιστορική μελέτη - καταγραφή αγαλμάτων και προτομών, ιστορικών προσώπων στη Φλώρινα. Το βιβλίο εικονογραφείται με τα ιστορούμενα γλυπτά).

- «Μεταίχμιο»: Ζακ - Ρεμί Ζιρέρ «Η προφητεία των βατράχων» (μετάφραση Λίνα Κονομάρα. Παιδικό βιβλίο του πρωτεργάτη του γαλλικού κινηματογράφου κινουμένων σχεδίων).

- Χατζηνικολή: Αντρέ Μπρινκ «Η άλλη πλευρά της σιωπής» (μετάφραση Γιώργος Κυριαζής. Κοινωνικό, αντιφασιστικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στα χρόνια του Γ΄ Ράιχ).

- Σαββάλας: Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου «Από το λαό των νομιμοφρόνων στο έθνος των εθνικοφρόνων (Η συντηρητική σκέψη στην Ελλάδα, 1922-1967)» (ιστορικο-πολιτική μελέτη της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου).

- Α. Α. Λιβάνη: Γιάννης Π. Φύσσας «Ο μαστός και οι παθήσεις του (Ενας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις)» (εκλαϊκευμένος ιστορικός οδηγός).

- Πατάκης: Μανόλης Μαυρολέων «Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει» (παραμύθι, εικονογράφηση Γιώργος Σγούρος). Μάνος Κοντολέων «Σκανταλιές κι ανοησίες για ένα... γλυκό κεράσι» (παραμύθι. Εικονογράφηση Σπύρος Γούσης). Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Αν κατάλαβες... τρελά πράγματα!» (παραμύθι. Εικονογράφηση Θανάσης Δήμου).

- Αλεξάνδρα Μοσχονά: «Λευκή σκιά - Ζοφόρος ήλιος» (διηγήματα, β΄ έκδοση).

- Μιχάλη Λιαρούτσου «Τινά εκ των ένδον» (ποιήματα).

- «Αιολικά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 220, με ένα επίκαιρο μονόπρακτο του διευθυντή του περιοδικού, Κώστα Βαλέτα, με τίτλο «Η συνομιλία του Μπους με το θεό»).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ποικίλης ιστορικής ύλης. Τεύχος 456, 457).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιά» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 6).

- «Ελληνική Διεθνής Γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Τεύχος 63, με αφιέρωμα στο διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών και την ελληνική γλώσσα στο Μεξικό).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 614-616).

-«Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 171).

- «Το περιοδικό της Αγλαΐτσας» (δωρεάν περιοδικό για παιδιά της εταιρείας εθελοντών «ΟΝΑΡ - μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Τεύχος 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ