ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στο πλευρό του Τσάβετ Ασλάμ

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» αποτελούμενη από τους Στρατή Κόρακα και Αγγελο Ρεμπή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και Κώστα Κούτρα, Δικηγόρο και Πρόεδρο της Οργάνωσης «Δικηγόροι χωρίς Σύνορα», επισκέφτηκε χτες το απόγευμα στις φυλακές Κορυδαλλού τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Τσάβετ Ασλάμ και συζήτησαν μαζί του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σύλληψη και κράτησή του, κατ' εκτέλεση του εντάλματος της Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα της πακιστανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του όπως η συγκεκριμένη, είναι εντελώς ανυπόστατη και ο μοναδικός λόγος της σύλληψης, της κράτησης και της επαπειλούμενης έκδοσής του, είναι η σθεναρή στάση του στο ζήτημα των απαγωγών των 28 Πακιστανών στην Ελλάδα και η επιμονή του να μην ανασκευάσει τη μαρτυρία του, παρά τις αφόρητες πιέσεις που του ασκήθηκαν.

Ενημέρωσε δε την αντιπροσωπεία ότι στα δυο χρόνια που πέρασαν από τις απαγωγές μέχρι σήμερα, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από την πρεσβεία του Πακιστάν και από αλλού. Σημείωσε δε ότι είναι βέβαιο πως υπάρχει συνεργία των κυβερνήσεων του Πακιστάν, της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας, δηλαδή αυτών που εμπλέκονται στις απαγωγές.

Είπε επίσης ότι θα εμμείνει στις μαρτυρίες του μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των απαγωγών.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον κρατούμενο και τον διαβεβαίωσε για τη συμπαράστασή της σ' αυτή του τη δοκιμασία.

Σήμερα στη 1μ.μ. στο Συμβούλιο Εφετών στα δικαστήρια της Αθήνας θα συζητηθεί η αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησής του που έχει υποβάλει ο Τσάβετ. Στη δίκη θα παραστεί αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θολό τοπίο» για εκλογικό νόμο

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του, δηλώνει επίσημα η κυβέρνηση, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προτείνουν αλλαγές σε πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση

Το σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το καλπονοθευτικότερο, καθώς και τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων εξυπηρετεί ο κουρνιαχτός που σηκώνουν κυβερνητικά στελέχη με ομοβροντία δηλώσεών τους τις τελευταίες μέρες.

Παρόλο που η κυβέρνηση επίσημα δηλώνει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ωστόσο την ίδια στιγμή μια σειρά από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος για παραπέρα αντιδημοκρατικές και καλπονοθευτικές τροποποιήσεις του. Στον «πυρήνα» των προτάσεων που ακούγονται είναι η παραπέρα ισχυροποίηση της κυβέρνησης, ώστε να μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, όπως η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό, παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

Η «αδυναμία» που διακρίνουν στον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι μπορεί να υπάρξει «αδύναμη» κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω του ισχυρού ενδεχομένου η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί, για παράδειγμα, με το 42,5% των ψήφων θα πάρει 153-156 έδρες. Ακριβώς γι' αυτό οι αλλαγές που προτείνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να κλαπούν και άλλες έδρες από τα μικρότερα κόμματα και να μεταφερθούν στο πρώτο κόμμα και ορισμένες, για λόγους διασφάλισης συναίνεσης, στο δεύτερο κόμμα! Μάλιστα, σύμφωνα με μία εκδοχή, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έχουν στόχο να «δοκιμάσουν» τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για μια συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Β. Μεϊμαράκη, που έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Αν η επόμενη βουλή είναι πεντακομματική - που μακάρι να εκπροσωπούνται όσο περισσότερα κόμματα - θα άλλαζε τίποτα αν αντί για 12 έδρες που μπορεί με το υφιστάμενο σύστημα να κερδίσει κάθε μικρό κόμμα έπαιρνε 8 ή 9 με ταυτόχρονη ενίσχυση του πρώτου κόμματος;», είπε χαρακτηριστικά σε κυριακάτικη εκπομπή της ΝΕΤ. Και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών συμπλήρωσε: «Στη δημοκρατία δε γίνονται εκλογές για να καταγραφούν οι δυνάμεις. Η χώρα δεν είναι σωματείο. Είμαστε μια χώρα που πρέπει να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία»!. Στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας σημείωσε με νόημα ότι μπορεί ο εκλογικός νόμος να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ ότι μια τέτοια αλλαγή είναι εφικτή και μπορεί να γίνει, αν συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Θέμα νέου εκλογικού νόμου, «που να δίνει ισχυρότερες κυβερνήσεις», έθεσε και η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη, η οποία τάσσεται υπέρ του μεικτού συστήματος σταυρού - λίστας (γερμανικό μοντέλο), θέση που έχει εκφράσει και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Επίσης η πρόεδρος της Βουλής, σε χτεσινή συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο», προτείνει «ανακατανομή εκλογικών περιφερειών» και ζητά την ψήφιση νόμου «για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων».

Τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών ήρθαν να στηρίξουν με δηλώσεις τους χτες βουλευτές της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Β. Μαγγίνας επισήμανε ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο (Σκανδαλίδη) «δεν είναι πολύ εύκολο να υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα. Θα υπάρξει πλειοψηφία, αλλά όχι πολύ ισχυρή, διότι είναι τέτοιο το σύστημα και τέτοιος ο νόμος ώστε θα είναι τα πράγματα λίγο πάνω από το 150 και αυτό βεβαίως σίγουρα αποτελεί ένα πρόβλημα».

Πιο συγκεκριμένος ο Α. Λυκουρέντζος δήλωσε (στον «Φλας») ότι «έτσι όπως έχουν τα πράγματα μπορούμε να πάμε σε εκλογικό νόμο με τη συναίνεση των κομμάτων όπου θα πούμε τίμιες κουβέντες και αλήθειες, ότι το κόμμα το οποίο συγκεντρώνει πάνω από το 42% πρέπει να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Χαρακτηριστικό είναι και το χτεσινό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» στο οποίο υπογραμμίζεται το εξής: «Η κυβερνητική θέση μοιάζει δεδομένη. Ενίσχυση του πρώτου κόμματος με τόσο ισχυρές κυβερνητικές πλειοψηφίες, οι οποίες μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς προσκόμματα, να παρέξουν έργο και να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς το άγχος μιας οριακής πλειοψηφίας».

ΠΑΣΟΚ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σε δυο βάρκες...

Σε δυο βάρκες πατάνε τα στελέχη το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες μέρες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε μια συζήτηση που θα γίνει με ανοιχτή πρόσκληση της κυβέρνησης σε όλα τα κόμματα...

Με δηλώσεις στην τηλεόραση της ΝΕΤ, η υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου, μπορεί αρχικά να δήλωσε αντίθεση στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, άλλα έσπευσε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η ίδια δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί και πρέπει να δοκιμαστεί», αλλά δήλωσε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου «είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος». Πρέπει, τόνισε η ίδια, «να αλλάξει το εκλογικό μας σύστημα, αλλά όχι με την έννοια του αν θα πάρει λιγότερες ή περισσότερες έδρες το πρώτο κόμμα αναλόγως των δημοσκοπήσεων. Οφείλουμε να δούμε συνολικότερα το πρόβλημα όπως το έχει προτείνει επ' αφορμής της Συνταγματικής αναθεώρησης, ο Γιώργος Παπανδρέου». Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει την «αλλαγή του εκλογικού συστήματος», χωρίς φυσικά σε κανένα σημείο να αναφερθεί στην καθιέρωση της «απλής αναλογικής», υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα σύστημα που «θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενώ αρχικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται «εκ του πονηρού», στη συνέχεια τόνισε ότι «καλό θα είναι να κάνουν μια επίσημη πρόταση προς τα κόμματα για να γίνει μια σοβαρή συζήτηση», θα μπορούσαμε, συνέχισε, «συστηματικά και σχεδιασμένα και συντεταγμένα να ανοίξουμε μια ατζέντα και να τα συζητήσουμε»...

Τον κόβουν και τον ράβουν στα μέτρα τους

Η ειδησεογραφία των ημερών επιμένει πως ο πρωθυπουργός γίνεται δέκτης προτάσεων από κυβερνητικά στελέχη για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε κατεύθυνση που να εξασφαλίζει την ανάδειξη ισχυρής, σταθερής κυβέρνησης, εννοείται αυτοδύναμης. Τέτοιας που να μπορεί χωρίς προσκόμματα να προωθεί τάχιστα και αποτελεσματικά την ταξική υπέρ του κεφαλαίου και γι' αυτό βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Φυσικά, μία αλλαγή του εκλογικού νόμου σε συνθήκες δικομματικής κυριαρχίας αφορά στη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος, στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Πρέπει, βέβαια, να συνυπολογιστεί σαν δεδομένη η από κοινού προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εξασφαλίζεται κάθε φορά ο εγκλωβισμός πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η χειραγώγησή τους, η παγίδευσή τους από τα γνωστά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάποιες φορές, υπηρετεί και τη μονίμως κυοφορούμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ώστε με άλλη μορφή, αλλά με το ίδιο πάντα περιεχόμενο στην πολιτική που θα ασκείται, να ανταποκρίνεται καλύτερα στο στόχο της παγίδευσης του λαού. Εναν τέτοιο στόχο υπηρετεί και ο νυν εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκλογικός νόμος που σήμερα ισχύει οδηγεί κατά κάποιον τρόπο σε πολιτικό τοπίο όπου ευνοούνται οι συνεργασίες μεταξύ κομμάτων - κεντροδεξιά, κεντροαριστερά κλπ. - ενώ σε περίπτωση που μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή - και είναι ισχυρή η περίπτωση να έχουμε πέντε κόμματα στην ερχόμενη Βουλή - και που το πρώτο από το δεύτερο κόμμα δεν έχει μεγάλη διαφορά, τότε από τη μια θα υπάρχει κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ισχνότερη πλειοψηφία από τη σημερινή, άρα το πρώτο κόμμα θα είναι με λιγότερους βουλευτές από ό,τι σήμερα και από την άλλη και το δεύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης χάνει έναν αριθμό βουλευτών που μοιράζονται σε άλλα κόμματα. Φυσικά, και αυτός ο νόμος που σήμερα ισχύει είναι καλπονοθευτικός, κλέβει δηλαδή έδρες από τα μικρότερα σε δύναμη κόμματα και τις δίνει κύρια στο πρώτο κόμμα. Ετσι αν π.χ. το πρώτο κόμμα πάρει 43% θα έχει στη Βουλή γύρω στους 155 βουλευτές, ενώ κανονικά του αναλογούν μόνο 129 έδρες. Θα έχει δηλαδή πάνω από 25 έδρες κλεμμένες από άλλα κόμματα, από τα μικρότερα κόμματα.

Δεν τους φτάνει τέτοια κλοπή; Τι θέλουν και μπαίνουν σε κουβεντολόι για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού συστήματος; Πού την πάνε τη δουλιά τα στελέχη της ΝΔ, που εκφράζοντας, δήθεν, προσωπικές γνώμες βγαίνουν και λένε ε, δε χάθηκε και ο κόσμος αν αντί το ΚΚΕ πάρει 12 έδρες (αφού βέβαια του έχουμε κλέψει άλλες 6-7) πάρει 8-9, για να έχουμε πιο ισχυρές κυβερνήσεις; Γιατί και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να στήνει ευήκοον ους και να αμφισβητεί, έστω και αχνά, το δικό του εκλογικό νόμο;

Φαίνεται πως οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα έχουν ερμηνεύσει πολύ καλά τις θέσεις του ελληνικού λαού για τις αντιδραστικές λεγόμενες αναδιαρθρώσεις που θέλουν να εφαρμόσουν σ' όλα τα επίπεδα: Εργασιακά, ασφαλιστικά, παιδεία, υγεία, αγροτική οικονομία κλπ. Και πέρα από τις θέσεις, έχουν «διαβάσει» και τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Που δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και να δεχτεί τη δικιά του σταύρωση. Θέλουν, λοιπόν, κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, που να μην «καταλαβαίνει» από πιέσεις, αλλά και να μην αναγκάζεται σε συμβιβασμούς από την αντιπολίτευση. Προσπαθούν, έτσι, να χτυπήσουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

- Σε περίπτωση που αλλάξει το εκλογικό σύστημα, να κλέψουν περισσότερες έδρες από τα μικρότερα κόμματα, πετυχαίνοντας έτσι την ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία που θεωρούν απαραίτητη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

- Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να διαμορφώσουν συνθήκες δικομματικής ασφυξίας στα μικρότερα κόμματα και να υφαρπάξουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της αναγκαιότητας να υπάρξει κυβέρνηση ισχυρή που να μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε. Να μειώσουν, έτσι, τα ποσοστά τους εκβιάζοντας το εκλογικό σώμα, μειώνοντας και τις δυνατότητες αντίδρασής τους στις αντεργατικές πολιτικές που αμέσως μετά θα εφαρμόσουν.

Σε κάθε περίπτωση, με όποιον εκλογικό νόμο κι αν διεξαχθούν οι εκλογές, ο κρίσιμος παράγοντας που μπορεί και πρέπει να παίξει τον καθοριστικό του ρόλο είναι ο ίδιος ο λαός. Με πλήρη γνώση πως είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύψει είτε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστο από την εφαρμοζόμενη ως τώρα πολιτική, για τον απλό λόγο ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση η πολιτική εξουσία θα συμπλέει και θα υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής εξουσίας, της άρχουσας τάξης όσο αυτή παραμένει ακλόνητη. Ο απεγκλωβισμός πλατιών λαϊκών δυνάμεων από το δικομματισμό και την πολιτική του, η καταδίκη του και στην κάλπη και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια φιλολαϊκή προοπτική.


Α.

Νέες συζητήσεις για το υποβρύχιο

Για την επανάληψη, από αύριο, των ελληνογερμανικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπόθεση της παράδοσης του νεότευκτου, σε γερμανικά ναυπηγεία, υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, συμφώνησαν ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών της Ελλάδας, Ε. Βασιλάκος, με το Γερμανό ομόλογό του. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο γενικοί διευθυντές Εξοπλισμών, «συμφώνησαν να ανανεώσουν την ισχύ της συμφωνίας - πλαισίου αμυντικοτεχνικής συνεργασίας και τη σύσταση ομάδας συντονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων». Από τη γερμανική πλευρά ωστόσο εκφράστηκε η «βαθιά ανησυχία των γερμανικού υπουργείου Αμυνας για τα προβλήματα αποδοχής του προγράμματος υποβρυχίων». Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δε θα παραλάβει το υποβρύχιο, εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι επιχειρησιακές και οι τεχνικές προδιαγραφές του υποβρυχίου, όπως προβλέπει η σύμβαση».

ΑΙΓΑΙΟ
«Κρύο - ζεστό» από τους Τούρκους στρατηγούς

Την τακτική «ζεστό - κρύο» εφαρμόζουν οι Τούρκοι επιτελείς στο Αιγαίο, καθώς από τη μια εμφανίζουν ύφεση στις προκλήσεις που γίνονται με τα μαχητικά αεροσκάφη και από την άλλη πλειοδοτούν σε προκλητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αρχηγός της Αεροπορίας φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», αναφορικά με τη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού «F-16» στο Αιγαίο τον περασμένο Μάη, που στοίχισε τη ζωή στο σμηναγό Κ. Ηλιάκη, ότι υπήρξε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους. Μάλιστα, με αφορμή το περιστατικό αυτό απείλησε ότι «εάν μας καταρρίψουν αεροσκάφος, εμείς θα τους καταρρίψουμε δύο».

Από ελληνικές στρατιωτικές πηγές, σημειώνεται με αφορμή τα παραπάνω, ότι τέτοιες δηλώσεις, εάν έχουν αποδοθεί σωστά, δε βοηθούν και δεν εμπεδώνουν το καλό πνεύμα το οποίο υπάρχει τον τελευταίο καιρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που εμφανίζονται στο Αιγαίο οπλισμένα έχει σχεδόν μηδενιστεί. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι δηλώσεις του Τούρκου πτεράρχου αποβλέπουν σε εσωτερική κατανάλωση.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ανέφερε σχετικά με το θέμα ότι «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες και είναι γνωστό ότι οι χώρες κρίνονται από τη γενική συμπεριφορά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ