ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Εργαλείο «εκβιασμού» για διασύνδεση με τις επιχειρήσεις

Για άλλη μια χρονιά μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες φοιτητικής μέριμνας

Η ανάγκη για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία, είναι εδώ και μήνες στο επίκεντρο της πάλης των σπουδαστών. Μ' αυτή την πάλη απαντούν και στους προϋπολογισμούς «πείνας»
Η ανάγκη για ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία, είναι εδώ και μήνες στο επίκεντρο της πάλης των σπουδαστών. Μ' αυτή την πάλη απαντούν και στους προϋπολογισμούς «πείνας»
Ούτε τις στοιχειώδεις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος, δεν καλύπτει ο νέος προϋπολογισμός του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος των τελευταίων χρόνων. Η χρόνια υποχρηματοδότηση που έχει περιορίσει τις λειτουργίες του ιδρύματος, είναι επιλογή των κυβερνήσεων (και της τωρινής και της προηγούμενης), καθώς αποτελεί μέσο πίεσης προς τα ιδρύματα, ώστε να διασυνδεθούν με τις επιχειρήσεις και να τους πουλούν υπηρεσίες, προκειμένου να αντλούν τους επιπλέον απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία τους.

Προϋπολογισμός «πείνας»...

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα τακτικά έσοδα του ΤΕΙ για το 2007, από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένα σε σχέση με το 2006 κατά 6,2% (από 18.005.506 ευρώ πέφτουν στα 16.890.000 ευρώ). Μια πιο προσεκτική ματιά δε, στα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνει ότι αυτή η μείωση εγγράφεται κυρίως στις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού και στις δαπάνες για εξοπλισμό, ενώ αντίθετα, κονδύλια που έχουν σχέση με εργολαβίες και με την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο ίδρυμα εμφανίζουν αύξηση!

Συγκεκριμένα:

  • Οι πληρωμές διδασκόντων έχουν μειωθεί κατά 2,27% σε σχέση με το 2006 και κατά 7,58% σε σχέση με το 2005 (από 5.572.772 ευρώ το 2005, στον περσινό προϋπολογισμό έπεσαν στα 5.270.000 ευρώ και φέτος πέφτουν στα 5.150.000 ευρώ).
  • Εχει μειωθεί δραστικά ο προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα. Καταργήθηκε η δυνατότητα για χορήγηση επιδότησης ενοικίου και ενοικίασης ξενοδοχείων, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στην Κρήτη, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν νοίκια. Συνολικά οι δαπάνες του ΤΕΙ για επιδοτήσεις και χορηγίες κοινωνικής πρόνοιας μειώνονται κατά 354.535 ευρώ ή κατά 6,14% (από 2.194.535 ευρώ πέρσι πέφτουν στα 1.840.000 ευρώ).
  • Επίσης, οι δαπάνες για βιβλία έχουν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι!
  • Οι δαπάνες για εξοπλισμό εργαστηρίων (όργανα ακριβείας, μηχανών γραφείου, ψυκτικών μηχανημάτων κλπ. εξοπλισμού) εμφανίζονται τραγικά μειωμένες κατά 93,75%! Μάλιστα, τα ποσά για την κάλυψη αυτών των αναγκών δεν προέρχονται από τα τακτικά έσοδα, δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από ταμειακά υπόλοιπα, εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων κλπ. και σημειώνεται ότι η όποια αύξηση αυτών των δαπανών θα γίνει εφόσον κριθεί απαραίτητο.
...και εκβιασμού

Τη στιγμή όμως, που οι λειτουργικές δαπάνες για το διδακτικό προσωπικό, τη στέγαση και σίτιση, τα βιβλία, τον εξοπλισμό συρρικνώνονται, κάποιες άλλες δαπάνες αυξάνονται, στις οποίες εμπλέκεται το ιδιωτικό κεφάλαιο: Οι δαπάνες για καθαριότητα (που την έχουν αναλάβει ιδιωτικά συνεργεία) αυξάνονται κατά 12,5%, οι δαπάνες για προμήθειες ειδών καθαριότητας και τον ευπρεπισμό αυξάνονται κατά 16% και οι δαπάνες για τη φύλαξη ακινήτων (επίσης την έχουν ιδιώτες) αυξάνονται κατά 11,53%.

Ακόμα και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ παραδέχτηκε ότι τα τακτικά έξοδα του ιδρύματος δεν επαρκούν, λέγοντας: «Με τη λειτουργία των πέντε παραρτημάτων, καθώς επίσης και με την αύξηση των χώρων του ΤΕΙ όλα τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί και το ύψος της επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες έχει αυξηθεί, όχι όμως στο επιθυμητό ύψος». Βέβαια, στην παρουσίαση των πινάκων για τα τακτικά έσοδα δε φαίνεται από πουθενά ότι έχουν αυξηθεί οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες. Το αντίθετο μάλιστα. Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ανέφερε επίσης ότι «για να συνεχίσει το ίδρυμα το εκπαιδευτικό του έργο και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είναι απαραίτητη να υπάρξει νέα αύξηση της επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες κατά 3.000.000 ευρώ τουλάχιστον και 500.000 ευρώ για τη σίτιση των σπουδαστών».

Απαίτηση οι δωρεάν σπουδές

«Δωρεάν σπουδές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μεταφορές, αναλώσιμα κλπ.», είναι οι απαίτηση των σπουδαστών, όπως καταγράφεται στη σχετική ανακοίνωση - απάντηση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. για τον προϋπολογισμό. Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν όλοι μαζί: «Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ΤΕΙ και των σπουδαστών. Σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια και εξοπλισμός. Σύγχρονα βιβλία και όχι σημειώσεις. Εκδοση και ανανέωσή τους με κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε τυπογραφεία των ΤΕΙ και έγκαιρη διανομή με ευθύνη τους. Αμεση πρόσληψη μόνιμου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού κ.ά.».

Η ΠΚΣ καλεί παράλληλα τους σπουδαστές να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, «στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, την όξυνση των ταξικών φραγμών». Καλεί τους σπουδαστές να πουν «όχι», παράλληλα, στην υποβάθμιση των σπουδών, στις «δεξιότητες μιας χρήσης αντί για γνώση», στα «πιστοποιητικά» αντί για πτυχία, που στόχο έχουν να είναι οι απόφοιτοι φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένα κεφάλια, χωρίς απαιτήσεις.


ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυξάνεται το χαράτσι στους σπουδαστές για τα συγγράμματα

Το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί στο ΤΕΙ Λάρισας με τη διανομή συγγραμμάτων στους σπουδαστές, αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο μετά τη νέα σχετική απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο αποφάσισε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι σπουδαστές, για την αγορά συγγραμμάτων, συμβαδίζοντας έτσι με την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας και προώθησης της ιδιωτικοποίησής της.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Λάρισας (ΤΕΙ/Λ) «τα βιβλία, συγγραφείς των οποίων είναι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ/Λ, θα διανέμονται στους σπουδαστές με την τιμή που έχει κοστολογηθεί». Δηλαδή, κάθε σπουδαστής θα πληρώνει τα βιβλία που έχουν γράψει οι καθηγητές του στο ύψος της τιμής που θα έχει ορίσει ο εκάστοτε εκδοτικός οίκος. Τέρμα η προοπτική της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα οι σπουδαστές δικαιούνταν δωρεάν μόνο τα συγγράμματα που κόστιζαν έως 15 ευρώ. Τα πιο ακριβά συγγράμματα δεν τα έδινε το ΤΕΙ δωρεάν, αλλά αναγκάζονταν οι σπουδαστές είτε να τα αγοράζουν, είτε να τα δανείζονται από τη βιβλιοθήκη, είτε να τα βγάζουν φωτοτυπίες (που κι αυτές κοστίζουν). Επιχειρώντας να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των σπουδαστών και να τους κοροϊδέψει, το Συμβούλιο αυξάνει φέτος το ανώτατο όριο των 15 ευρώ και το κάνει 18 ευρώ! Την ίδια στιγμή, όμως, τους αναγκάζει να πληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα βιβλία που έχουν γραφτεί από καθηγητές του ιδρύματος...

Οπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του ΤΕΙ Λάρισας (ΠΚΣ) «η απόφαση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αλλά και αγανάκτηση στους σπουδαστές που βλέπουν καθημερινά το κόστος των σπουδών να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς (στέγαση, σίτιση, βιβλία, μεταφορές), ενώ το ίδιο το ΤΕΙ με την αύξηση της τάξεως των 3 ευρώ θέλει να τους κοροϊδέψει μπροστά στα μάτια τους». Και υπογραμμίζει: «Αυτό που δεν έχουν καταλάβει τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ είναι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν, αλλά και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών. Θέλουμε Συμβούλιο που να διεκδικεί και να απαιτεί περισσότερα από το υπουργείο Παιδείας και όχι να έχει ρόλο διαχειριστή των ολοένα και περισσότερο μειωμένων προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, το ίδιο το Συμβούλιο με αποφάσεις σαν αυτή βάζει πλάτη στο να απαξιωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των σπουδών μας». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων, για να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ