Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυξάνεται το χαράτσι στους σπουδαστές για τα συγγράμματα

Το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί στο ΤΕΙ Λάρισας με τη διανομή συγγραμμάτων στους σπουδαστές, αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο μετά τη νέα σχετική απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο αποφάσισε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι σπουδαστές, για την αγορά συγγραμμάτων, συμβαδίζοντας έτσι με την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας και προώθησης της ιδιωτικοποίησής της.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Λάρισας (ΤΕΙ/Λ) «τα βιβλία, συγγραφείς των οποίων είναι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ/Λ, θα διανέμονται στους σπουδαστές με την τιμή που έχει κοστολογηθεί». Δηλαδή, κάθε σπουδαστής θα πληρώνει τα βιβλία που έχουν γράψει οι καθηγητές του στο ύψος της τιμής που θα έχει ορίσει ο εκάστοτε εκδοτικός οίκος. Τέρμα η προοπτική της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα οι σπουδαστές δικαιούνταν δωρεάν μόνο τα συγγράμματα που κόστιζαν έως 15 ευρώ. Τα πιο ακριβά συγγράμματα δεν τα έδινε το ΤΕΙ δωρεάν, αλλά αναγκάζονταν οι σπουδαστές είτε να τα αγοράζουν, είτε να τα δανείζονται από τη βιβλιοθήκη, είτε να τα βγάζουν φωτοτυπίες (που κι αυτές κοστίζουν). Επιχειρώντας να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των σπουδαστών και να τους κοροϊδέψει, το Συμβούλιο αυξάνει φέτος το ανώτατο όριο των 15 ευρώ και το κάνει 18 ευρώ! Την ίδια στιγμή, όμως, τους αναγκάζει να πληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα βιβλία που έχουν γραφτεί από καθηγητές του ιδρύματος...

Οπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του ΤΕΙ Λάρισας (ΠΚΣ) «η απόφαση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αλλά και αγανάκτηση στους σπουδαστές που βλέπουν καθημερινά το κόστος των σπουδών να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς (στέγαση, σίτιση, βιβλία, μεταφορές), ενώ το ίδιο το ΤΕΙ με την αύξηση της τάξεως των 3 ευρώ θέλει να τους κοροϊδέψει μπροστά στα μάτια τους». Και υπογραμμίζει: «Αυτό που δεν έχουν καταλάβει τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ είναι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν, αλλά και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών. Θέλουμε Συμβούλιο που να διεκδικεί και να απαιτεί περισσότερα από το υπουργείο Παιδείας και όχι να έχει ρόλο διαχειριστή των ολοένα και περισσότερο μειωμένων προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια, το ίδιο το Συμβούλιο με αποφάσεις σαν αυτή βάζει πλάτη στο να απαξιωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των σπουδών μας». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών πανεπιστημίων, για να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ