Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με «έξωθεν καλή μαρτυρία» επιχειρούν να περάσουν τις ανατροπές

Ολοκληρώθηκε χτες η συνάντηση που διοργάνωσε το ΕΣΥΠ με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού και αντικείμενο τις προωθούμενες ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε αυτή να ανταποκρίνεται πιο πιστά στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι δήθεν διεξάγεται «διάλογος» για τον προωθούμενο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έδωσε χέρι βοήθειας για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Θ. Βερέμης, με τη διημερίδα που διοργάνωσε χτες και προχτές σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Ο Θ. Βερέμης κάλεσε 13 Ελληνες πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να υποστηρίξουν τις αναδιαρθρώσεις και την υποταγή των ιδρυμάτων στον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Ισως το επόμενο βήμα είναι να καλεστούν και οι ίδιοι οι υπουργοί που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Μπολόνια ή μήπως και ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Βιομηχάνων... για να μας πουν πόσο «καίγονται» να υποταχθούν τα Πανεπιστήμια στον έλεγχό τους!

Ετσι, οι 13 πανεπιστημιακοί (που χτες ενημέρωσαν και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προτάσεις τους) σε μια πολύ γενικόλογη διακήρυξη είπαν τα αναμενόμενα:

  • Μίλησαν για «αδιατάραχτη λειτουργία του Πανεπιστημίου», φωτογραφίζοντας το άσυλο.
  • Είπαν ότι «για τη διαχείριση του Πανεπιστημίου απαιτούνται αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες», υπονοώντας ότι δεν κάνει κακό και κανένας μάνατζερ και ότι με τέτοια κριτήρια πρέπει να εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές.
  • Για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είπαν ότι πρέπει να συνδεθεί με την αξιολόγηση, δηλαδή να χρηματοδοτούνται «επιλεκτικά» ιδρύματα και προγράμματα που θα προσαρμόζονται στις αναδιαρθρώσεις
  • και για το εκπαιδευτικό προσωπικό ενθάρρυναν την κινητικότητα μεταξύ ιδρυμάτων (εσωτερικού και εξωτερικού), ώστε να αποκτήσουν προφανώς οι Ελληνες πανεπιστημιακοί την κουλτούρα των ιδρυμάτων στα οποία οι αναδιαρθρώσεις είναι ήδη καθεστώς.

Στη συνέντευξη που έδωσαν χτες για να διαφημίσουν όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμης, αναφέρθηκε στις καταλήψεις, δηλώνοντας ότι είναι «παράνομη πράξη που παραβιάζει το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία», δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι ο φόβος τους είναι το κίνημα του λαού και της νεολαίας που αντιστέκεται σε όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα που θέλουν να επιβάλουν. Μάλιστα, στις αντιδραστικές αυτές αντιλήψεις του Θ. Βερέμη σιγοντάρισαν κι άλλοι «σοφοί», προτρέποντας τους δημοσιογράφους να κάνουν «ρεπορτάζ και να αναζητάτε ευθύνες κάθε φορά που οι καταληψίες κάνουν καταστροφές. Τέτοια ρεπορτάζ να κάνετε»!

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ έκανε για άλλη μια φορά παράπονα που δεν προωθούνται οι αναδιαρθρώσεις, λέγοντας ότι τον είχαν διαβεβαιώσει πως «η μεταρρύθμιση θα γίνει σύντομα, εντός αυτής της θητείας». «Αν εξαιρέσεις μερικές δυναμικές μειοψηφίες, δε βρήκα ούτε έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ να διαφωνεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με αυτές τις προτάσεις», είπε και εξέφρασε την απορία του γιατί δεν το λένε δημοσίως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ