ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Επενδύσεις με όραμα

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Επιτέλους, τέλος τα βάσανα

ήρθανε οι επενδυτές!

Πάνω που ανησυχούσε το ΠΑΣΟΚ, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για την προσέλκυση επενδυτών, οι επενδυτές ήρθανε!

Και τι δεν κουβαλάνε στις αποσκευές τους: Το χρίσμα του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρώτη γραμμή του πυρός - συγνώμη, των επενδύσεων: στη Βαγδάτη! Ολοκλήρωσαν επιτυχώς εκεί την αποστολή τους και ήρθαν με τις βαλίτσες τους γεμάτες νέες ιδέες να επενδύσουν και στα Βαλκάνια! Τώρα που ανοίγει, λένε οι φήμες, για τα καλά η ενεργειακή αγορά. Οτι τέτοιου είδους επενδύσεις χρειάζονται και την μπότα του στρατιώτη να τις κατοχυρώνει, δεν είναι πρόβλημα. Βρίσκονται ήδη εδώ οι στρατιώτες τους. Εξάλλου, ως πολυκλαδική επενδυτική εταιρεία έχουν εμπειρία σε όλους τους τομείς: Από την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, ως τα ενεργειακά δίκτυα κι από τις απλές ξενοδοχειακές υποδομές ως την οργάνωση στρατοπέδων.

Κι επειδή οι επενδυτές δεν έρχονται ποτέ μόνοι τους, κι επειδή οι επενδυτές δε ρισκάρουν κεφάλαια αν δεν έχουν προεισπράξει τις εγγυήσεις, να που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να συμβάλει στην προσέλκυσή τους έχοντας έτοιμο και το πλαίσιο της «ευαλφάλειας»! Που σημαίνει εργάτες - λάστιχο με εξασφαλισμένο ότι δε θα σηκώνουν κεφάλι. Είναι η αγαπημένη έννοια της κ. Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον αυτής.

Κατά τ' άλλα το ΠΑΣΟΚ, λέει, αγωνιά γιατί - από τη μια - η θέση του για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν περνά στην κοινωνία και -από την άλλη - τυχόν υπαναχώρηση από την ήδη διακηρυγμένη θέση ότι συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα έχει πολιτικό κόστος, που σημαίνει πρόβλημα με τους επενδυτές που προσβλέπουν στη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ για να περάσουν τα σχέδιά τους.

Αλλά, γιατί αγωνιούν; Εκπρόσωποι των ίδιων επενδυτών είναι και αυτοί οι κύριοι καθηγητές ξένων πανεπιστημίων που κατέφθασαν για να ενισχύσουν την προσπάθεια της αστικής τάξης για πανεπιστήμια που θα ελέγχονται απόλυτα από το μεγάλο κεφάλαιο, πανεπιστήμια στα οποία, βεβαίως, δε χωρούν άσυλο και συμμετοχή των φοιτητών σε κρίσιμες για τις σπουδές τους αποφάσεις.

Μια μικρή ντρίμπλα χρειάζεται από το ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλιστεί ότι και θα περάσουν οι ανατροπές και το πόπολο θα πειστεί ότι δεν είναι ακριβώς ίδιες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ με αυτές της ΝΔ.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Αλί σ' αυτόνανε που ακόμα προσβλέπει σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και λοιπούς ΣΥΝοδοιπόρους στο ευρωπαϊκό «ιδεώδες»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ: «Ενδεχομένως να είναι κάπως υπερβολικός ο τρόπος που επέλεξε ο πρόεδρος του ΟΤΕ να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στις ΔΕΚΟ (...) το βέβαιο είναι ότι (...) οι προβληματισμοί που ανέπτυξε είναι απόλυτα βάσιμοι (...) ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί τα δυόμισι χρόνια της καραμανλικής διακυβέρνησης (...) η κυβέρνηση διακατέχεται από τη νοοτροπία που θέλει να μη θίγονται τα κακώς κείμενα (...) δυόμισι χρόνια μετά, ακόμη αναζητούνται οι επενδυτές (...) στο ίδιο τέλμα θα παραμείνουμε για όσο διαρκέσει ακόμη η θητεία της σημερινής κυβέρνησης» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: «Αιφνιδίως χτες εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι Αμερικανοί επενδυτές! Και μάλιστα άρτι αφιχθέντες από την πολύπαθη Βαγδάτη. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό κ. Αντονι Ν.Α. Ντε Γεωργίου, πρόεδρο του ομίλου Citabel (...) και τον κ. Αρνο Τζ. Κόσκο πρόεδρο της Cintech (...) σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του επί 20 χρόνια εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε διεθνές εμπόριο, κυβερνητικούς και στρατιωτικούς τομείς (π.χ. αντικατασκοπία ηλεκτρονικού πολέμου). Τι έκαναν στη Βαγδάτη; Ο κ. Κόσκο διατέλεσε ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Επικοινωνιών στην Ιρακινή Υπηρεσία Αναδιάρθρωσης Διαχείρισης. Η αποστολή του περιλάμβανε τη διαχείριση ανακατασκευής των υποδομών τηλεπικοινωνιών του Ιράκ και επιπλέον τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός Προηγμένου Δικτύου Αρχικής Ανταπόκρισης για το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ (...) οι ίδιοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως "καπιταλιστές με κοινωνική συνείδηση ή σοσιαλιστές με καπιταλιστική συμπεριφορά"» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί μεγαλύτερη ευλυγισία στους νόμους που διέπουν την εργασία και προτείνει να σταματήσουν οι "υπερβολικά προστατευτικοί όροι και συνθήκες" για τους εργαζόμενους στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ καλπονοθείας και χειραγώγησης

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΒΑΠΟΡΙ έχει μπατάρει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟ 150 ΜΕΧΡΙ 1.000 ΕΥΡΩ θα πάρουν 337.712 συνταξιούχοι του ΙΚΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΜΑΪΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ των ΟΤΑ «έκαψαν» τους συμβασιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Ασύδοτοι με ανοχή Πολύδωρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ

Η ΑΥΓΗ: Μέρες '63 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΟΡΙΑ έως τις 6 Δεκεμβρίου στην Τουρκία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρολογιακή βόμβα το έλλειμμα στο ισοζύγιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναδρομική συμβιβαστική φορολογία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ελα μου ντε...

«Για να μην κοροϊδευόμαστε: τι πάει να πει "σε περίπτωση που οι υπαίτιοι είναι αστυνομικοί..." (το επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "αν υπάρχουν αναμεμειγμένοι αστυνομικοί θα τιμωρηθούν..."); Δηλαδή ποιοι "άλλοι" κυκλοφορούν με... χειροπέδες στην τσέπη και "ξαφνικά" στην εξέλιξη μιας πορείας αποφασίζουν να "μπουζουριάσουν" και να κακοποιήσουν" προκλητικά (δεν ήξεραν πως τους "παίρνει η τηλεόραση"!) ένα, τον όποιο, νεαρό;» (η απορία του Θάνου Οικονομόπουλου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τον ίδιο πάντα φερετζέ

«Για τις 110 ΕΔΕ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί ισάριθμα απαλλακτικά πορίσματα, την ώρα που αυξάνονται τα περιστατικά βίας» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Στο ψητό

«Σε τέσσερα ζητήματα - πανεπιστημιακό άσυλο, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ και αριστεία - θα πρέπει να επικεντρωθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, όπως συμφώνησαν κορυφαίοι Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού κατά τη διάρκεια διημερίδας που ξεκίνησε χθες με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ετοιμάζουν «ντρίμπλα»

«Η Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για την όποια υπαναχώρηση, σημείωσε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει ότι διαφέρει από τη Νέα Δημοκρατία» (για το άρθρο 16 η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ / «τα ΝΕΑ»).

Κι εδώ αγοράζουν ...δημάρχους

«Ενας πλούσιος ινδός γαιοκτήμονας, ο οποίος ανήκει σε ανώτερη κάστα, κέρδισε σε πλειστηριασμό μια ...αναλφάβητη γυναίκα κατώτερης κάστας, η οποία ωστόσο τυγχάνει πρόεδρος του συμβουλίου του χωριού Κοντικουλάμ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Καταβάλλοντας 4.810 δολάρια ο γαιοκτήμονας αγόρασε τη γυναίκα, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο δικαίωμα προμήθειας σε όλες τις εργολαβίες του χωριού. Πώς; Μέσω του αποκλειστικού δικαιώματος εκείνης να τις εγκρίνει. Ουσιαστικά όμως εκείνος θα ελέγχει τις συμβάσεις, ως μέλος της ανώτερης κάστας Θεβάρ, καθώς εκείνη δε θα τολμά να αντιμιλήσει λόγω της ταπεινής καταγωγής της» (η ανταπόκριση στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ