ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο Βιετνάμ

Φτάνει αύριο στη χώρα μας αντιπροσωπεία προσκεκλημένη της ΕΕΔΥΕ

Ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ, φτάνει στη χώρα μας αντιπροσωπεία του Βιετνάμ, η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 30 Νοέμβρη και θα πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με την ΕΕΔΥΕ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΠΕΑΕΑ, την ΕΕΔΔΑ, αλλά και τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, το Γραφείο το ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη.

Η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από την Nguyen Thi Binh, μέλος του Προεδρείου της Βιετναμέζικης Επιτροπής για Ειρήνη και Ανάπτυξη, και τον Nguyen Van Huynh, ΓΓ της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που θα γίνουν:

  • Την Τρίτη 28 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο της Νίκαιας, την οποία διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.
  • Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, από τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας

Παλαιστίνιοι στη Γάζα διαδηλώνουν ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό

Associated Press

Παλαιστίνιοι στη Γάζα διαδηλώνουν ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στις πόλεις Μπέιτ Λαχίγια, Μπέιτ Χανούν και στα περίχωρα του καταυλισμού Τζαμπάλιγια. Ο χτεσινός απολογισμός, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ήταν 2 νεκροί: Ενας 9χρονος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ λίγο νωρίτερα ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, τον οποίο η «Χαμάς» κατονομάζει ως μαχητή της, έπεφτε επίσης νεκρός.

Αργά το απόγευμα, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, με κοινή τους ανακοίνωση, δήλωναν έτοιμες να «τερματίσουν την εκτόξευση ρουκετών αν το Ισραήλ τερματίσει, επίσης, τις επιθέσεις και τις δολοφονίες». Η ισραηλινή πλευρά απέρριψε την πρόταση.

Νέα «προβλήματα» στις συνομιλίες

Νέο γύρο συζητήσεων επρόκειτο να έχουν, από χτες, ο πρωθυπουργός Χανίγια με τον Πρόεδρο Αμπάς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Για πολλοστή φορά, όμως, το κλίμα φαινόταν βαρύ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μαχμούντ Ζαχάρ, της «Χαμάς» δήλωνε ότι ο Αμπάς «προφανώς επιδιώκει να καθυστερήσει την όποια εξέλιξη, θέτοντας νέα δεδομένα και απαιτήσεις».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην οργάνωση, ο Αμπάς πιέζει για κυβέρνηση αμιγώς τεχνοκρατική, για να ελέγχει μόνος του τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, κάτι που η «Χαμάς» απορρίπτει, όπως και το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ως όρο σχηματισμού της κυβέρνησης την απελευθέρωση του Ισραηλινού συλληφθέντα στρατιώτη και τη διακοπή των επιθέσεων. Αμεση υπήρξε η απάντηση της «Φατάχ», και συνεργατών του Αμπάς, που διαβεβαίωναν ότι δεν έχει τεθεί κανένας νέος όρος συζήτησης και ότι απλώς η «Χαμάς» προσπαθεί, μέσα από ελιγμούς, να καθυστερήσει τις εξελίξεις.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίποινα, εκκλήσεις και απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αντίποινα εξαπέλυσαν, χτες, σιίτες κατά σουνιτικών συνοικιών, ενώ ο αριθμός των θυμάτων από το μακελειό που προκάλεσαν οι συντονισμένες επιθέσεις στο Σαντρ Σίτι, την Πέμπτη, αυξήθηκε. Ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου δυνάμεις και οπαδοί είναι ο κύριος πληθυσμός της παραγκούπολης Σαντρ Σίτι, επέρριψε την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις και την πολιτική τους, ζητώντας άμεση αποχώρηση και απειλώντας να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση αλ Μάλικι.

Με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες σάρωσαν, χτες, τη σουνιτική συνοικία Χουρίγια, της Βαγδάτης, αλλά και άλλες σουνιτικές περιοχές ένοπλοι σιίτες. Τεμένη και σπίτια πυρπολήθηκαν, ενώ συνολικά 30 σουνίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 48 τραυματίστηκαν, με αρκετούς από αυτούς να καίγονται ζωντανοί. Την ίδια ώρα, οι νεκροί του μακελειού στο Σαντρ Σίτι έφθαναν τους 215. Αργά το απόγευμα, αμερικανικό ελικόπτερο δέχτηκε πυρά από ενόπλους στο Σαντρ Σίτι και ανταπέδωσε, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα.

Στη σουνιτική Μπαακούμπα, επίθεση δέχτηκαν τα εκεί γραφεία του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ενώ ανατινάχτηκε και ένας σιιτικός μιναρές. Στο Ταλ Αφάρ, όπου κατοικούν και αρκετοί Τουρκμένοι, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από τριπλή βομβιστική επίθεση. Στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επίσης ισχύει για δεύτερο 24ωρο και στη Βαγδάτη, ενώ κλειστά παραμένουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και το λιμάνι της Βασόρας.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης και ηρεμίας, μάλλον ματαίως. Ο Μουκτάντα Σαντρ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την κατοχική τους πολιτική για το μακελειό στο Σαντρ Σίτι. Απείλησε να αποχωρήσουν οι 30 βουλευτές του και οι 6 υπουργοί του από την κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι συναντηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ιορδανία, την επόμενη βδομάδα.

Αν όντως συμβεί αυτό, η κυβέρνηση αλ Μάλικι δεν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία. Ο Σαντρ κάλεσε επίσης την ανώτατη θρησκευτική αρχή των σουνιτών, την Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων να εκδώσει φάτουα - θρησκευτική εντολή - που θα καταδικάζει τις δολοφονίες σιιτών από σουνίτες και τη συμμετοχή των τελευταίων στην «αλ Κάιντα».

Τις επιθέσεις στο Σαντρ Σίτι καταδίκασαν ηγεσίες από πολλές χώρες, με την Ουάσιγκτον, αλλά και τον Αυστραλό πρωθυπουργό να βρίσκουν την ευκαιρία για να υπογραμμίσουν «τη σημασία της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Ο ΟΗΕ επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες», ενώ το Ιράν επέρριψε την ευθύνη στην αμερικανική κατοχική πολιτική.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση Σινιόρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Σινιόρα ότι θα συνεδριάσει, σήμερα, για να δώσει την τελική της έγκριση στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες της δολοφονίας Χαρίρι. Οι σιιτικές πολιτικές δυνάμεις «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», καθώς και το κόμμα του ενός από τους Χριστιανούς Μαρωνίτες ηγέτες, του Μισέλ Αούν, που έχει συμμαχήσει με τους σιίτες, έχουν αποσύρει τους βουλευτές τους από την κυβέρνηση και προειδοποίησαν ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα παραβιάζει το σύνταγμα και θα είναι παράνομη.

Εντούτοις, ο Σινιόρα και οι σύμμαχοί του (σουνίτες, υπόλοιποι μαρωνίτες χριστιανοί όπως ήταν ο δολοφονημένος Τζεμαγέλ και το κόμμα του των Χριστιανών Φαλαγγιτών, καθώς και δρούζοι) αρνούνται να αποδεχτούν τις παραιτήσεις των υπουργών και υποστηρίζουν ότι διατηρούν ακόμη την απαραίτητη πλειοψηφία για λήψη αποφάσεων. Η ένταση είναι εμφανής και στους δρόμους της Βηρυτού, όπου είναι ασφυκτική η παρουσία στρατού και αστυνομίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, λιγοστοί οπαδοί της «Χεζμπολάχ» δημιούργησαν μικρές συγκεντρώσεις και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οικονομικοί παράγοντες της χώρας (ιδιοκτήτες τραπεζών, επιχειρήσεων κλπ.) ανακοίνωσαν ότι σταματούν για δύο μέρες τις δραστηριότητές τους, ζητώντας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να βρουν την αναγκαία μέση λύση, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα». Παρ' όλα αυτά, οι οιωνοί δεν είναι ευχάριστοι. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν στον λιβανικό Τύπο ότι ο διχασμός που έχει επέλθει στους κόλπους του λιβανικού λαού είναι ανάλογος, αν όχι μεγαλύτερος, των ημερών του εμφυλίου.

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις (Gush Shalom, Bat Shalom, Yesh Gvul και άλλες, μαζί και οι δυνάμεις του ΚΚ Ισραήλ) ξεκινούν εκστρατεία ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή σφαγή του παλαιστινιακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν στις 2 Δεκεμβρίου, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις του κόσμου. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι στιγμής, «συμμετοχή» έχουν δηλώσει πόλεις από Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία και Αμερική, μεταξύ των οποίων οι: Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Βοστόνη, Αμστερνταμ, Ρώμη, Παρίσι, Μιλάνο, Μόντρεαλ, Μασσαλία, Οσλο, Καμπέρα, Τορόντο, Στρασβούργο, Λιέγη, Βερόνα, Βιέννη, Μόναχο κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ