Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίποινα, εκκλήσεις και απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αντίποινα εξαπέλυσαν, χτες, σιίτες κατά σουνιτικών συνοικιών, ενώ ο αριθμός των θυμάτων από το μακελειό που προκάλεσαν οι συντονισμένες επιθέσεις στο Σαντρ Σίτι, την Πέμπτη, αυξήθηκε. Ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου δυνάμεις και οπαδοί είναι ο κύριος πληθυσμός της παραγκούπολης Σαντρ Σίτι, επέρριψε την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις και την πολιτική τους, ζητώντας άμεση αποχώρηση και απειλώντας να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση αλ Μάλικι.

Με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες σάρωσαν, χτες, τη σουνιτική συνοικία Χουρίγια, της Βαγδάτης, αλλά και άλλες σουνιτικές περιοχές ένοπλοι σιίτες. Τεμένη και σπίτια πυρπολήθηκαν, ενώ συνολικά 30 σουνίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 48 τραυματίστηκαν, με αρκετούς από αυτούς να καίγονται ζωντανοί. Την ίδια ώρα, οι νεκροί του μακελειού στο Σαντρ Σίτι έφθαναν τους 215. Αργά το απόγευμα, αμερικανικό ελικόπτερο δέχτηκε πυρά από ενόπλους στο Σαντρ Σίτι και ανταπέδωσε, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα.

Στη σουνιτική Μπαακούμπα, επίθεση δέχτηκαν τα εκεί γραφεία του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ενώ ανατινάχτηκε και ένας σιιτικός μιναρές. Στο Ταλ Αφάρ, όπου κατοικούν και αρκετοί Τουρκμένοι, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από τριπλή βομβιστική επίθεση. Στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επίσης ισχύει για δεύτερο 24ωρο και στη Βαγδάτη, ενώ κλειστά παραμένουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και το λιμάνι της Βασόρας.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης και ηρεμίας, μάλλον ματαίως. Ο Μουκτάντα Σαντρ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την κατοχική τους πολιτική για το μακελειό στο Σαντρ Σίτι. Απείλησε να αποχωρήσουν οι 30 βουλευτές του και οι 6 υπουργοί του από την κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι συναντηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ιορδανία, την επόμενη βδομάδα.

Αν όντως συμβεί αυτό, η κυβέρνηση αλ Μάλικι δεν μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία. Ο Σαντρ κάλεσε επίσης την ανώτατη θρησκευτική αρχή των σουνιτών, την Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων να εκδώσει φάτουα - θρησκευτική εντολή - που θα καταδικάζει τις δολοφονίες σιιτών από σουνίτες και τη συμμετοχή των τελευταίων στην «αλ Κάιντα».

Τις επιθέσεις στο Σαντρ Σίτι καταδίκασαν ηγεσίες από πολλές χώρες, με την Ουάσιγκτον, αλλά και τον Αυστραλό πρωθυπουργό να βρίσκουν την ευκαιρία για να υπογραμμίσουν «τη σημασία της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Ο ΟΗΕ επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες», ενώ το Ιράν επέρριψε την ευθύνη στην αμερικανική κατοχική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ