Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» από την κυβέρνηση Σινιόρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Σινιόρα ότι θα συνεδριάσει, σήμερα, για να δώσει την τελική της έγκριση στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες της δολοφονίας Χαρίρι. Οι σιιτικές πολιτικές δυνάμεις «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», καθώς και το κόμμα του ενός από τους Χριστιανούς Μαρωνίτες ηγέτες, του Μισέλ Αούν, που έχει συμμαχήσει με τους σιίτες, έχουν αποσύρει τους βουλευτές τους από την κυβέρνηση και προειδοποίησαν ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα παραβιάζει το σύνταγμα και θα είναι παράνομη.

Εντούτοις, ο Σινιόρα και οι σύμμαχοί του (σουνίτες, υπόλοιποι μαρωνίτες χριστιανοί όπως ήταν ο δολοφονημένος Τζεμαγέλ και το κόμμα του των Χριστιανών Φαλαγγιτών, καθώς και δρούζοι) αρνούνται να αποδεχτούν τις παραιτήσεις των υπουργών και υποστηρίζουν ότι διατηρούν ακόμη την απαραίτητη πλειοψηφία για λήψη αποφάσεων. Η ένταση είναι εμφανής και στους δρόμους της Βηρυτού, όπου είναι ασφυκτική η παρουσία στρατού και αστυνομίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, λιγοστοί οπαδοί της «Χεζμπολάχ» δημιούργησαν μικρές συγκεντρώσεις και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οικονομικοί παράγοντες της χώρας (ιδιοκτήτες τραπεζών, επιχειρήσεων κλπ.) ανακοίνωσαν ότι σταματούν για δύο μέρες τις δραστηριότητές τους, ζητώντας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση «να βρουν την αναγκαία μέση λύση, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα». Παρ' όλα αυτά, οι οιωνοί δεν είναι ευχάριστοι. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν στον λιβανικό Τύπο ότι ο διχασμός που έχει επέλθει στους κόλπους του λιβανικού λαού είναι ανάλογος, αν όχι μεγαλύτερος, των ημερών του εμφυλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ