ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Αμεσο πάγωμα των τελών και σταδιακή μείωσή τους μέχρι και την οριστική κατάργηση, ζητά η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Με «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα υποδεχτούν το νέο έτος οι εργαζόμενοι της Αθήνας, με τις νέες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών κατά 3,5% για το 2007, όπως αποφάσισε στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή ισχύει για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τα τέλη των τριών κοιμητηρίων της πόλης. Την πρόταση για τις αυξήσεις καταψήφισε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο οποίος και πρότεινε πάγωμα των αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς και σταδιακή μείωσή τους, μέχρι και την κατάργηση αυτών.

Η φορομπηχτική αυτή πολιτική, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ασκούν όλες οι δημοτικές αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι από το 1995 - όταν και ανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - μέχρι και στις αρχές του 2007 (διοίκηση Κακλαμάνη), οι αυξήσεις στα τέλη κατοικίας ήταν 92,68%, στα τέλη καταστημάτων 99,34%, ενώ το βασικό μεροκάματο των εργαζομένων, αυξήθηκε 78,92%! Τα τέλη στο Δήμο Αθήνας, για το έτος 2007, διαμορφώνονται για τις κατοικίες σε 1,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα σε 6,08 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Αν μάλιστα σε αυτά, προσθέσουμε τις αυξήσεις στα τροφεία των Βρεφονηπιακών Σταθμών, κατά 250% την τελευταία τετραετία, καθώς και τις αυξήσεις στα τραπεζοκαθίσματα, επί διοίκησης Αβραμόπουλου, μέχρι και... 1.000% (!), τότε καταλαβαίνουμε τη φορομπηχτική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2006 τα 2/3 των εσόδων προβλεπόταν να καλυφθούν από φόρους και τέλη!

«Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε την ανάγκη κατάργησης των τελών», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Αυτό συνδέεται με γενικότερες αλλαγές στη φορολογία και με την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των χαμηλόμισθων. Ωστόσο για σήμερα, άμεσα πρέπει να παγώσουν τα τέλη και σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθούν. Και να μειωθούν δραστικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων».

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε επίσης ότι οι διοικήσεις του Δήμου Αθήνας «δε διεκδίκησαν την απόδοση των οφειλομένων παρακρατηθέντων πόρων από την κυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ». Ποσό που θα απάλλασσε το Δήμο από τους συνεχείς δανεισμούς και τις αυξήσεις των τελών. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η διοίκηση δεν καταγγέλλει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007, που για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει το εξευτελιστικό ποσοστό του 3,49%, μαζί με το πρόγραμμα «Θησέας».

Από την πλευρά της, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι το 3,5% δεν είναι μεγάλη αύξηση, γιατί είναι στα πλαίσια του... πληθωρισμού. Τις προτάσεις για αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καταψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, όμως, αποδέχτηκαν την ανταποδοτικότητα και τα τέλη που επιβάλλονται, με τη διαφορά ότι -όπως ισχυρίστηκαν- δεν επιστρέφονται στους δημότες με έργα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, απουσίαζε.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυξήσεις τελών και ιδιωτικοποίηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων και επαγγελματιών για τη φορομπηχτική πολιτική την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο

Motion Team

Να σταματήσει η φορομπηχτική πολιτική του Δήμου απαίτησαν με συγκέντρωση τους εργαζόμενοι και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, που έγινε χτες έξω από το Δημαρχείο, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα». H κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την πρόταση της διοίκησης και του δημάρχου Θεσσαλονίκης για αυξήσεις το 2007 στα δημοτικά τέλη κατά 4,5% και στα τέλη στάθμευσης 7,14%.

Σε δηλώσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης και Κώστας Δρούτσας, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατήγγειλαν την πολιτική πρακτική της διοίκησης του δήμου η οποία, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης, δεν αντιδρά στην οικονομική συρρίκνωση της ΤΑ, δε διεκδικεί παρακρατημένους πόρους που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ και μετατρέπει το Δήμο σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν, την πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών.

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» και το ΠΑΜΕ ζήτησαν: Να παγώσουν για φέτος τα δημοτικά τέλη και σε βάθος χρόνου να καταργηθούν. Να διπλασιαστούν άμεσα τα κονδύλια προς την ΤΑ, και να πάψει αυτή να λειτουργεί ως επιχείρηση. Αμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων. Αμεση χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2007 προβλέπει παραχώρηση του 94,87% των έργων σε ιδιώτες εργολάβους (το 2006 ήταν το 72,99%).

Οι Αγ. Σαχίνης και Κ. Δρίτσας, αφού κατήγγειλαν την εκχώρηση έργων και υπηρεσιών στους εργολάβους, τόνισαν ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, δεν υπηρετεί πραγματικές ανάγκες της πόλης, δεν επιλύει οξυμένα προβλήματα του λαού, δεν τα ιεραρχεί με βάση τις ανάγκες του. Χαρακτηριστικά, ο Αγ. Σαχίνης είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει έργα που βοηθούν το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα, να αναφέρεται σε έργα υποδομής για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία κλπ.». Και σημείωσε πως, όπως αποδείχτηκε και από τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει ήδη τη λογική να εφαρμόζονται μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την κερδοφορία.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπ. Βούγιας, δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιεράρχηση των έργων του τεχνικού προγράμματος και τελικά το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να καταργηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση

Την αναστολή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης ζήτησε, και στη διάρκεια του χτεσινού δημοτικού συμβουλίου, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» μετά από θέμα που έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της, Σπύρος Χαλβατζής. Από την άλλη, η διοίκηση του δήμου, είναι αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να επεκτείνει αυτό το μέτρο, αφού δηλώνει ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για επιπλέον 5.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης...

Συγκεκριμένα, ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση δεν πρέπει να είναι επί πληρωμή. «Από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου υπήρξε αναστάτωση» επισήμανε. Και οι 4.000 κλήσεις, συνέχισε, που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για «παράνομη» στάθμευση, μαρτυρούν αυτό το γεγονός. Επίσης, είπε, το μέτρο δείχνει πως η κατεύθυνση είναι η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. «Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε την πάγια θέση μας ότι ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει ούτε να πωλείται ούτε να ενοικιάζεται», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» και ζήτησε το θέμα να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαντώντας ο δήμαρχος Αθήνας, Θεόδωρος Μπεχράκης, έκανε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη τη θέση της διοίκησης, να προχωρήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου. Το θέμα θα συζητηθεί σε ένα από τα προσεχή Δημοτικά Συμβούλια, είπε, αλλά για να προκηρυχτεί διαγωνισμός μελέτης με βάση την οποία η ελεγχόμενη στάθμευση θα επεκταθεί σε επιπλέον 5.500 θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ