Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Αμεσο πάγωμα των τελών και σταδιακή μείωσή τους μέχρι και την οριστική κατάργηση, ζητά η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Με «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα υποδεχτούν το νέο έτος οι εργαζόμενοι της Αθήνας, με τις νέες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών κατά 3,5% για το 2007, όπως αποφάσισε στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή ισχύει για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τα τέλη των τριών κοιμητηρίων της πόλης. Την πρόταση για τις αυξήσεις καταψήφισε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο οποίος και πρότεινε πάγωμα των αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς και σταδιακή μείωσή τους, μέχρι και την κατάργηση αυτών.

Η φορομπηχτική αυτή πολιτική, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ασκούν όλες οι δημοτικές αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι από το 1995 - όταν και ανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - μέχρι και στις αρχές του 2007 (διοίκηση Κακλαμάνη), οι αυξήσεις στα τέλη κατοικίας ήταν 92,68%, στα τέλη καταστημάτων 99,34%, ενώ το βασικό μεροκάματο των εργαζομένων, αυξήθηκε 78,92%! Τα τέλη στο Δήμο Αθήνας, για το έτος 2007, διαμορφώνονται για τις κατοικίες σε 1,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα σε 6,08 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Αν μάλιστα σε αυτά, προσθέσουμε τις αυξήσεις στα τροφεία των Βρεφονηπιακών Σταθμών, κατά 250% την τελευταία τετραετία, καθώς και τις αυξήσεις στα τραπεζοκαθίσματα, επί διοίκησης Αβραμόπουλου, μέχρι και... 1.000% (!), τότε καταλαβαίνουμε τη φορομπηχτική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2006 τα 2/3 των εσόδων προβλεπόταν να καλυφθούν από φόρους και τέλη!

«Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε την ανάγκη κατάργησης των τελών», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Αυτό συνδέεται με γενικότερες αλλαγές στη φορολογία και με την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των χαμηλόμισθων. Ωστόσο για σήμερα, άμεσα πρέπει να παγώσουν τα τέλη και σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθούν. Και να μειωθούν δραστικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων».

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε επίσης ότι οι διοικήσεις του Δήμου Αθήνας «δε διεκδίκησαν την απόδοση των οφειλομένων παρακρατηθέντων πόρων από την κυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ». Ποσό που θα απάλλασσε το Δήμο από τους συνεχείς δανεισμούς και τις αυξήσεις των τελών. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η διοίκηση δεν καταγγέλλει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007, που για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει το εξευτελιστικό ποσοστό του 3,49%, μαζί με το πρόγραμμα «Θησέας».

Από την πλευρά της, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι το 3,5% δεν είναι μεγάλη αύξηση, γιατί είναι στα πλαίσια του... πληθωρισμού. Τις προτάσεις για αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καταψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, όμως, αποδέχτηκαν την ανταποδοτικότητα και τα τέλη που επιβάλλονται, με τη διαφορά ότι -όπως ισχυρίστηκαν- δεν επιστρέφονται στους δημότες με έργα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, απουσίαζε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ