ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων η συνάντηση Μπους - Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΜΑΝ.-

Αναβλήθηκε, τελικά, για σήμερα, η πολυσυζητημένη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπους με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, στο Αμμάν. Αν και οι δύο άνδρες έφτασαν κανονικά στην ιορδανική πρωτεύουσα, ορισμένα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον δε θεωρεί πλέον τον Μάλικι «ικανό» να ελέγξει την κατάσταση στο Ιράκ «βάρυναν» την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στέφεν Χάντλεϊ, που προσφάτως επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, σε απόρρητο μνημόνιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ή ο αλ Μάλικι δεν ξέρει τι γίνεται στους δρόμους, είτε δεν μπορεί να το ελέγξει. Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση». Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη εκτίμηση, ούτε ότι επηρεάστηκε το ζήτημα της συνάντησης.

Το κλίμα χειροτέρευσε, όταν ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Μάλικι (5 υπουργοί, 30 βουλευτές), εφόσον γίνει «αυτή η προκλητική για το δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό συνάντηση». Χωρίς την υποστήριξη του Σαντρ, που ελέγχει και ισχυρό ένοπλο τμήμα, η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τον πρωθυπουργό.

Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι επιτελείς του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου ABC, έχει προταθεί η απόσυρση των 30.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην επαρχία Ανμπάρ και η αναδιάταξή τους προς τη Βαγδάτη, καθώς εκτιμάται ότι η μάχη στην επαρχία «έχει χαθεί» και ότι τείνει εκτός ελέγχου και η πρωτεύουσα. Επιπλέον, το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Φόρεϊν Αφαίρς» φιλοξενεί άρθρο του πρώην συμβούλου του Κόλιν Πάουελ, Ρίτσαρντ Χάας, που υποστηρίζει ότι «το αμερικανικό όνειρο περί ευρείας Μέσης Ανατολής τελείωσε. Η παρακμή άρχισε με την εισβολή στο Ιράκ και η διαιώνιση του Παλαιστινιακού λειτουργεί καταλυτικά». Με την εκτίμηση του εμφυλίου στο Ιράκ φέρεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο Πάουελ.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σκοτώθηκαν, χθες, τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, αλλά και αντάρτες και αστυνομικοί. Επιθέσεις με βόμβες και όλμους σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, ενώ στην πόλη Θαρτάρ στόχος έγινε αστυνομικό τμήμα. Στη Μπαακούμπα σημειώνονταν σκληρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κατοχικών, ενώ ανακοινώθηκε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σε κατοχική επιδρομή, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν «κατά λάθος» και 2 γυναίκες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες συζητήσεις και συναντήσεις

Από τη συνάντηση του Ι. Χανίγια με τον Α. Μούσα

Associated Press

Από τη συνάντηση του Ι. Χανίγια με τον Α. Μούσα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε χτες ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, που μετέβη χτες στο Ισραήλ. Συνεργάτες του Ολμέρτ μιλούσαν για μια «ικανοποιητική» συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σουλεϊμάν, που πριν φύγει από την Αίγυπτο είχε σύντομη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, συζήτησε με τον Ολμέρτ το θέμα της ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά ζητά την απελευθέρωση 1.400 από τους 9.000 κρατουμένους. Ανάλογες συζητήσεις, ανάμεσα σε άλλα, είχε στο Κάιρο και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε ότι, σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί πιθανότατα στην Ιεριχώ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια, η Ράις θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συναντηθεί και με τον Εχούντ Ολμέρτ.

Τέλος, στο μήνυμά του με αφορμή την «Ημέρα της Παλαιστίνης», ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων «επιθυμούν και θα επιδιώξουν λύση διά μέσου διαλόγου». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Νοτιοαφρικανός αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου θα είναι επικεφαλής επιτροπής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα ερευνήσει τη σφαγή στην Μπέιτ Χανούν από ισραηλινά πυρά, στις αρχές του μήνα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Κι άλλη πυραυλική δοκιμή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε χτες ότι πραγματοποίησε «επιτυχή» δοκιμή του «Hatf 4», ή «Shaheen-1», ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς (δραστικό βεληνεκές 700 χλμ.), που έχει τη δυνατότητα να φέρει συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο στρατός της Ινδίας είχε προχωρήσει στην πρώτη δοκιμή ενός συστήματος αναχαίτισης πυραυλικής επίθεσης. Σημειώνεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν είχαν δοκιμάσει την 16η Νοέμβρη τον «Ghauri», έναν πύραυλο με σχεδόν το διπλάσιο δραστικό βεληνεκές (1.300 χλμ.), το οποίο έχει ακτίνα δράσης που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το έδαφος της Ινδίας.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ του Πακιστάν Εσάν Ουλ Χακ δήλωσε ότι η δοκιμή «επιβεβαίωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα» του τομέα στρατηγικών πυραύλων του στρατού, και πρόσθεσε, με την απαραίτητη δόση μιλιταριστικής υπερβολής, ότι «το Πακιστάν μπορεί να είναι δικαιολογημένα υπερήφανο για την αμυντική του δυνατότητα και την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει».

Η κούρσα εξοπλισμών συνεχίζεται ατέρμονα, καθώς οι ηγεσίες των δύο χωρών, καθόλου πρωτότυπα, πέφτουν θύματα της διεθνούς τάσης της πρόταξης των μιλιταριστικών στερεοτύπων και στόχων για τη διαιώνιση του συστήματος, παραβλέποντας τη φτώχεια.

Στο μεταξύ, ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν Αμπντούλ Καντίρ Χαν φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να πάσχει από καρκίνο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ασταμάτητες οι επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου στην επαρχία Λογκάρ του Αφγανιστάν αργά την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η ISAF χτες. Στο μεταξύ, χτες ένας βομβιστής αυτοκτονίας με μοτοσικλέτα επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ λίγο έξω από την πόλη της Κανταχάρ, αλλά σκότωσε αντί των κατοχικών δύο πολίτες.

Στο μεταξύ, στη μεθόριο του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, «μαχητές των Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε ένα κατάστημα ενός «τοπικού δημοσιογράφου», έκαψαν εφημερίδες, και πήραν για λίγο όμηρο τον γιο του, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η έφοδος στο βόρειο Ουαζιριστάν είχε ως αφορμή «ψευδή δημοσιεύματα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τέλος, διάφορες ΜΚΟ κάλεσαν χτες το ΝΑΤΟ να «μην αναμειχτεί», όπως σχεδιάζει στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκοπιμότητες επί σκοπιμοτήτων

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΚΑΪΡΟ.- Ποταμοί μελάνης εξακολουθούν να σπαταλιούνται για την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου XVI στην Τουρκία και το «συμφιλιωτικό» της διαθρησκευτικό ρόλο, ή «σταυροφορικό», εξαρτάται ποιον ρωτά κανείς. Κάθε τάγμα του Τύπου προωθούσε χθες τις δικές του επιδιώξεις - για «στήριξη στους χριστιανούς της Τουρκίας» έκανε λόγο ο ευρωπαϊκός Τύπος, για «στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ» ο τουρκικός, ενώ η λεγόμενη «αλ Κάιντα του Ιράκ» (ό,τι κι αν είναι αυτό το πράγμα) εξέδωσε ανακοίνωση, που προβλέψιμα έγινε αντικείμενο υπερεπειγόντων τηλεγραφημάτων των ειδησεογραφικών πρακτορείων χθες, με την οποία την καταδίκαζε ως εντασσόμενη «στην εκστρατεία των σταυροφόρων κατά του ξίφους του Ισλάμ». Δήλωση φτιαγμένη για να συναντήσει τα «αντιτρομοκρατικά» αντανακλαστικά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, ο πάπας μετείχε σε διάφορες τελετές υπό την προστασία μυριάδων αστυνομικών με ημιαυτόματα που έκαναν απρόσιτες τις περιοχές όπου βρισκόταν για χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ