Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων η συνάντηση Μπους - Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΜΑΝ.-

Αναβλήθηκε, τελικά, για σήμερα, η πολυσυζητημένη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπους με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, στο Αμμάν. Αν και οι δύο άνδρες έφτασαν κανονικά στην ιορδανική πρωτεύουσα, ορισμένα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον δε θεωρεί πλέον τον Μάλικι «ικανό» να ελέγξει την κατάσταση στο Ιράκ «βάρυναν» την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στέφεν Χάντλεϊ, που προσφάτως επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, σε απόρρητο μνημόνιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ή ο αλ Μάλικι δεν ξέρει τι γίνεται στους δρόμους, είτε δεν μπορεί να το ελέγξει. Στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση». Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη εκτίμηση, ούτε ότι επηρεάστηκε το ζήτημα της συνάντησης.

Το κλίμα χειροτέρευσε, όταν ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Μάλικι (5 υπουργοί, 30 βουλευτές), εφόσον γίνει «αυτή η προκλητική για το δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό συνάντηση». Χωρίς την υποστήριξη του Σαντρ, που ελέγχει και ισχυρό ένοπλο τμήμα, η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τον πρωθυπουργό.

Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι επιτελείς του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου ABC, έχει προταθεί η απόσυρση των 30.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην επαρχία Ανμπάρ και η αναδιάταξή τους προς τη Βαγδάτη, καθώς εκτιμάται ότι η μάχη στην επαρχία «έχει χαθεί» και ότι τείνει εκτός ελέγχου και η πρωτεύουσα. Επιπλέον, το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Φόρεϊν Αφαίρς» φιλοξενεί άρθρο του πρώην συμβούλου του Κόλιν Πάουελ, Ρίτσαρντ Χάας, που υποστηρίζει ότι «το αμερικανικό όνειρο περί ευρείας Μέσης Ανατολής τελείωσε. Η παρακμή άρχισε με την εισβολή στο Ιράκ και η διαιώνιση του Παλαιστινιακού λειτουργεί καταλυτικά». Με την εκτίμηση του εμφυλίου στο Ιράκ φέρεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο Πάουελ.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σκοτώθηκαν, χθες, τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, αλλά και αντάρτες και αστυνομικοί. Επιθέσεις με βόμβες και όλμους σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, ενώ στην πόλη Θαρτάρ στόχος έγινε αστυνομικό τμήμα. Στη Μπαακούμπα σημειώνονταν σκληρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κατοχικών, ενώ ανακοινώθηκε ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σε κατοχική επιδρομή, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν «κατά λάθος» και 2 γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ