Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Από διαδήλωση συμπαράστασης στην Αθήνα
Από διαδήλωση συμπαράστασης στην Αθήνα
Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την απόφαση της Γερουσίας της Τσεχίας για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η τσεχική κυβέρνηση, μετά και την ποινικοποίηση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή της η Δ. Μανωλάκου, «με απόφαση της Γερουσίας της Τσεχίας, συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση σε βάρος ενός κόμματος που στις εκλογές του Ιούνη έλαβε το 12,81% των ψήφων, εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο και με 6 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο αντικομμουνιστικών επιθέσεων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην Τσεχία, με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και βίαιες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις ενάντια στους κομμουνιστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ξυλοδαρμό του Γίρζι Ντολέις, αντιπροέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας».

Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο, αν «καταδικάζει τις προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και την απόφαση απαγόρευσης της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας, δημοκρατικών πολιτικών οργανώσεων με σημαντική επιρροή στο λαό της Τσεχίας», αλλά και αν «εκτιμά ότι είναι πράξεις απολύτως αντίθετες με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης οργάνωσης των πολιτών σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ