Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Ιστορικό βήμα» η ψήφιση του νόμου για τη γη

ΛΑ ΠΑΣ.-

Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, καθώς ανακοίνωσε την ψήφιση από τη Γερουσία του Νόμου για την Κοινοτική Αναδιανομή της Γης, κυρίαρχο συστατικό της Αγροτικής Μεταρρύθμισης.

Μάλιστα, ο Εβο Μοράλες τόνισε ότι ο Νόμος ψηφίστηκε παρά τα συνεχή εμπόδια και τις απειλές της αντιπολίτευσης και εξαιτίας της λαϊκής κινητοποίησης για την υπεράσπισή του. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν - χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς ποιες - ο νόμος παραμένει ακέραιος ως προς τους στόχους του και κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο δικαίωσης του παλλαϊκού αιτήματος για την αναδιανομή της γης, καθώς προβλέπει την απάλειψη των μεγάλων ιδιοκτησιών, τα περιβόητα λατιφούντια της ανατολικής Βολιβίας, κυρίως στην πλούσια επαρχία της Σάντα Κρους. Επίσης θα αναδιανείμει την αρόσιμη γη, κυρίως μεταξύ των ακτημόνων ιθαγενών αγροτών, εξασφαλίζοντάς τους μέσα παραγωγής, άρα και συμμετοχή στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Συνάμα θα κλείσει μία χρόνια πληγή: Τις διάσπαρτες μικρές αρόσιμες εκτάσεις στις Ανδεις.

Τέλος, σύμφωνα με τον Μοράλες, ο νόμος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αγροτικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει και την εκβιομηχάνιση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τη διάνοιξη αγορών για τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα. Πάντως, η αντιπολίτευση δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια... Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, χθες αργά ανακοίνωσε, μέσω οργανώσεων «πολιτών», απεργία για την Παρασκευή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ