Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες συζητήσεις και συναντήσεις

Από τη συνάντηση του Ι. Χανίγια με τον Α. Μούσα

Associated Press

Από τη συνάντηση του Ι. Χανίγια με τον Α. Μούσα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε χτες ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, που μετέβη χτες στο Ισραήλ. Συνεργάτες του Ολμέρτ μιλούσαν για μια «ικανοποιητική» συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σουλεϊμάν, που πριν φύγει από την Αίγυπτο είχε σύντομη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, συζήτησε με τον Ολμέρτ το θέμα της ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά ζητά την απελευθέρωση 1.400 από τους 9.000 κρατουμένους. Ανάλογες συζητήσεις, ανάμεσα σε άλλα, είχε στο Κάιρο και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, που συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε ότι, σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί πιθανότατα στην Ιεριχώ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια, η Ράις θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συναντηθεί και με τον Εχούντ Ολμέρτ.

Τέλος, στο μήνυμά του με αφορμή την «Ημέρα της Παλαιστίνης», ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων «επιθυμούν και θα επιδιώξουν λύση διά μέσου διαλόγου». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Νοτιοαφρικανός αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου θα είναι επικεφαλής επιτροπής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα ερευνήσει τη σφαγή στην Μπέιτ Χανούν από ισραηλινά πυρά, στις αρχές του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ