ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αντιδράσεις για τον αντικομμουνιστικό νόμο

Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως η έγκριση του νόμου του «Γκολοντομόρ» (που θεωρεί ότι για το λιμό του 1932-33 ευθύνεται το σοβιετικό καθεστώς) θέτει σε αμφισβήτηση την ευαίσθητη πολιτική «ισορροπία» της λεγόμενης συμμαχίας «για τη διέξοδο από την κρίση», που έχουν συγκροτήσει το τελευταίο διάστημα το «Κόμμα των περιοχών», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΚΚ Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ο αντικομμουνιστικός νόμος εγκρίθηκε χάρη στις επίμονες ενέργειες του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Α. Μορόζ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής.

Ο Α. Γκόλουμπ, βουλευτής του ΚΚ Ουκρανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο νέος νόμος εγκρίθηκε με σοβαρές παρατυπίες, αφού δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθεί, να υποβληθούν ερωτήσεις στους συγγραφείς του, ενώ στην ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν οι κάρτες ψήφου βουλευτών που εκείνη την ώρα δε βρίσκονταν στην αίθουσα της Βουλής. Ο ίδιος σημείωσε ότι στις 9/12, στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της στάσης του Κόμματος, μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, απέναντι στη συμμαχία «για τη διέξοδο από την κρίση».

Από τη μεριά του ο Ανταμ Μαρτινιούκ, βουλευτής του ΚΚΟ και Α' αντιπρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, σημείωσε πως ο συγκεκριμένος νόμος θα οδηγήσει στον ακόμη μεγαλύτερο διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας.


Ι. Π.

ΤΣΕΧΙΑ
Προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Από διαδήλωση συμπαράστασης στην Αθήνα
Από διαδήλωση συμπαράστασης στην Αθήνα
Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την απόφαση της Γερουσίας της Τσεχίας για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η τσεχική κυβέρνηση, μετά και την ποινικοποίηση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή της η Δ. Μανωλάκου, «με απόφαση της Γερουσίας της Τσεχίας, συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση σε βάρος ενός κόμματος που στις εκλογές του Ιούνη έλαβε το 12,81% των ψήφων, εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο και με 6 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο αντικομμουνιστικών επιθέσεων που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην Τσεχία, με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και βίαιες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις ενάντια στους κομμουνιστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ξυλοδαρμό του Γίρζι Ντολέις, αντιπροέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας».

Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο, αν «καταδικάζει τις προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και την απόφαση απαγόρευσης της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας, δημοκρατικών πολιτικών οργανώσεων με σημαντική επιρροή στο λαό της Τσεχίας», αλλά και αν «εκτιμά ότι είναι πράξεις απολύτως αντίθετες με το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών και της ελεύθερης οργάνωσης των πολιτών σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες για σήμερα εργατικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε Μελβούρνη, Σίδνεϋ και άλλες μεγάλες πόλεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, που εδώ και μήνες έχει επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες «γαλέρας». Ο νέος νόμος, γνωστός και σαν «Νόμος Βιομηχανικών Σχέσεων», στερεί εδώ και μήνες από εκατομμύρια εργαζόμενους συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιδόματα και πληρωμή υπερωριών. Επιπλέον, περικόπτει αργίες, άδειες για λόγους υγείας και επιβάλλει πρόστιμα για συμμετοχή σε απεργίες ή συνδικαλιστικές ενώσεις...

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις διοργανώνονται απ' την ομοσπονδιακή συνδικαλιστική ένωση της χώρας (ACTU) και υποστηρίζονται μεταξύ άλλων απ' το ΚΚ Αυστραλίας που συμμετέχει ενεργά και στην ευρύτερη πολιτική και συνδικαλιστική εκστρατεία για ήττα της κυβέρνησης Χάουαρντ και όλων όσοι την υποστηρίζουν στις επόμενες γενικές εκλογές την άνοιξη του 2007. Σχετική ανακοίνωση του ΚΚ Αυστραλίας αναφέρεται στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που έχει προκαλέσει η πολιτική Χάουαρντ και των επιχειρήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εταιρίες αρνούνται να διαπραγματευτούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θέλουν να τις αποκλείσουν από οποιοδήποτε ρόλο στη διαμόρφωση μισθών και εργασιακών συνθηκών και να επιβάλουν την ασύδοτη εξουσία τους όπως τη μαύρη εποχή λειτουργίας των βιομηχανιών στη Βρετανία το 1800... Αυτό το μέλλον δεν πρέπει να το δεχτούν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι». Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΚΚ Αυστραλίας επισημαίνει την ανάγκη οικοδόμησης ενός ισχυρού εργατικού κινήματος στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως «η πραγματική δύναμη» για ανατροπή της κατάστασης που προσπαθεί να επιβάλει το μεγάλο κεφαλαίο στις εργασιακές σχέσεις «βρίσκεται στα χέρια των ενωμένων εργαζομένων».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Σχέδιο για επεμβατική αποστολή στη Σομαλία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ΗΠΑ προώθησαν χτες για συζήτηση σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την έκδοση ψηφίσματος αφ' ενός για την αποστολή ανατολικοαφρικανικών στρατευμάτων επέμβασης στη Σομαλία και στήριξη της «μεταβατικής» κυβέρνησης που εδρεύει στην Μπαϊντόα αφ' ετέρου την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων που ισχύει στη χώρα απ' το 1992. Επιδιώκουν επίσης τη λήψη αντιποίνων εις βάρος των Σομαλών Ισλαμιστών (που ελέγχουν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και το μεγαλύτερο μέρος του σομαλικού νότου) και όποιων άλλων «επιχειρούν να ανατρέψουν ή να εμποδίσουν το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης»...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης φαίνεται να συναντά την αποδοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Κίνας, αλλά να προσκρούει στις επιφυλάξεις των Γάλλων και άλλων ευρωενωσιακών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που φοβούνται τη μετεξέλιξη της κρίσης σε μείζονα περιφερειακή σύγκρουση. Αυτοί αντιπροτείνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης όπως να συμμετέχουν στην ανατολικοαφρικανική δύναμη επέμβασης χώρες που δε γειτονεύουν με τη Σομαλία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι να ζητήσουν «το γρηγορότερο δυνατόν» την ψήφο των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το «επιχείρημα» πως η «απραξία θα επιδεινώσει» την κατάσταση...

ΠΟΔΝ
Κοινή Ημέρα Αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας

Κοινή Ημέρα Αλληλεγγύης με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας έχει ορίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τις 13 Δεκέμβρη του 2006, στα πλαίσια της Διεθνούς Καμπάνιας που διεξάγει για τα Δημοκρατικά και Πολιτικά Δικαιώματα και Ελευθερίες.

Η ΠΟΔΝ καλεί τις οργανώσεις μέλη της να οργανώσουν μια σειρά διαμαρτυρίες και ενέργειες έξω από τις πρεσβείες της Τσεχίας, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα υπουργεία Εξωτερικών, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση και η αγανάκτηση για την απαγόρευση (12/10/2006) από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας επειδή παλεύει για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αλλά και να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους νεολαίους Τσέχους κομμουνιστές σ' αυτές τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Θυμίζουμε ότι στις 21 Νοέμβρη η ΚΕΝ Τσεχίας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απαγόρευσης του υπουργείου Εσωτερικών και έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νέων και για το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ