ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Συγκάλυψη από την κυβερνητική πλειοψηφία

Το οριστικό τέρμα στη διερεύνηση από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης

Eurokinissi

Στον οριστικό ενταφιασμό της υπόθεσης των υποκλοπών και το σταμάτημα της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή οδήγησε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προκαλώντας την αποχώρηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνοι τους το δικό τους πόρισμα που είχαν δημοσιοποιήσει πριν από μια βδομάδα, στο οποίο ισχυρίζονται ότι η έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών από τη Βουλή έχει ολοκληρωθεί χωρίς να βρεθούν οι δράστες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν οι βουλευτές το θέμα είναι ότι στα συμπεράσματά τους αναφέρουν ότι οι υποκλοπείς για να κάνουν κάτι τέτοιο «είχαν κάποιο σκοπό», σαν να ήταν δυνατόν να το έκαναν για να περνάνε την ώρα τους...

Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το πόρισμα της πλειοψηφίας που παραδέχεται την αδυναμία της Επιτροπής να ερευνήσει το θέμα, τόνισε πριν αποχωρήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ζητώντας να συνεχιστεί η διερεύνηση του ζητήματος. Δεν μπορεί, είπε, η Επιτροπή να μην ερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και τους πολιτικούς σκοπούς που είχαν οι υποκλοπείς που παρακολουθούσαν ακόμα και τον πρωθυπουργό. Εάν δεχτούμε αυτό το πόρισμα, είπε, είναι σαν να λέμε στους υποκλοπείς «μπάτε σκύλοι, αλέστε», την ίδια στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία αρνείται να ερευνήσει την εμπλοκή των ΗΠΑ, όπως προέκυψε από τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν στο κέντρο υποκλοπών από το Μέριλαντ, όπου εδρεύει ο παγκόσμιος κατάσκοπος με το όνομα Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Απαιτείται, τόνισε η Λ. Κανέλλη, να εξαντληθεί η έρευνα του θέματος μέχρι να βρεθεί άκρη, να κληθούν στην Επιτροπή και άλλα άτομα και να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση το ΚΚΕ θα εκδώσει ένα πόρισμα με δέκα αράδες στο οποίο θα τονίζεται ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση να ερευνηθεί το θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το πόρισμα μνημείο πολιτικής συγκάλυψης και ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας με μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή. Ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ χαρακτήρισε το πόρισμα «επιεικώς απαράδεκτο», με στόχο να κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών.

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη συγκάλυψη οι βουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι «η αντιπολίτευση δεν ήθελε να βρεθεί άκρη» και ότι με την αποχώρησή της κάνει «μικροκομματικό εμπόριο». Κάλεσαν δε την αντιπολίτευση να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή από την Ολομέλεια της Βουλής, με προφανή στόχο αφού θα απορριφθεί από την πλειοψηφία να κλείσει οριστικά η υπόθεση και με τη «βούλα» της Ολομέλειας. Το πόρισμα που ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ θα διαβιβαστεί στην πρόεδρο της Βουλής στης οποίας τη διακριτική ευχέρεια είναι εάν θα το φέρει ή όχι για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στον αέρα η επίσκεψη Γκιούλ στην Αθήνα

Η «ομαλή επιβράδυνση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία προτείνει η Κομισιόν, δημιουργεί ήδη τις πρώτες παλινωδίες στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 7 και 8 Δεκέμβρη επίσκεψης του Τούρκου ομόλογού της στην Αθήνα. Ως αφορμή της αναβολής προβλήθηκε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό που συνέπιπτε με τις ημερομηνίες της επίσκεψης Γκιούλ. Η εν λόγω συνεδρίαση στον ΟΗΕ αναβλήθηκε και χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πρόσκληση στον Αμπτουλάχ Γκιούλ

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα επανέφερε την πρόταση επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 7 και 8 Δεκέμβρη, καθώς ειδοποιήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η έκτακτη συνεδρίασή του μετατίθεται για τις 12 Δεκέμβρη. Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 7 Δεκέμβρη, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την επίσκεψη του κ. Γκιούλ στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες, αλλά μετατέθηκε για τις 12 Δεκέμβρη μετά από αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ετσι η πρόσκληση προς τον κ. Γκιούλ επαναλήφθηκε για τις αρχικές ημερομηνίες, εφόσον εξέλειψαν οι λόγοι μη πραγματοποίησής της. Μέχρι αργά χτες βράδυ, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε φτάσει απάντηση από την Αγκυρα, γεγονός που οδήγησε κάποιους Ελληνες διπλωμάτες στην εκτίμηση ότι ο Γκιούλ θα αποφύγει τελικά την επίσκεψη στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά, θεωρούσαν την επίσκεψη Γκιούλ «άσκοπη και διπλωματικά επικίνδυνη». Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η εμφάνιση του Γκιούλ στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν για την αναστολή της συζήτησης 8 κεφαλαίων διαπραγμάτευσης στον ευρωτουρκικό διάλογο, δε θα εξελισσόταν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εμφανιστεί «οργισμένη» για την απόφαση των Ευρωπαίων και πιθανολογείται ότι αυτή η «οργή» θα αποτυπωθεί σε δηλώσεις και κινήσεις που θα αφορούν τη μειονότητα στη Θράκη.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το πορτρέτο ενός δολοφόνου

Μάταια η κοινωνία προσπαθεί να αναλύσει τη δολοφονία των νέων κυνηγών στο Αγρίνιο. Μάταια, γιατί ερμηνεύει το γεγονός μέσα στα όρια μιας λογικής που εξακολουθεί να δοκιμάζεται χρόνια τώρα έξω από την πόρτα μας.

Αυτός που σκότωσε είναι αποκλεισμένος από την υπόλοιπη κοινωνία, τα φέρνει δύσκολα οικονομικά και πρώτα απ' όλα κατοικεί στη μόνη πατρίδα που τον περιέχει, το λιβάδι του. Πρόκειται για τόπο συνήθως νοικιασμένο που δίνει στον αγρότη - κτηνοτρόφο την ψευδαίσθηση της ιδιοκτησίας. Αρχηγός και αφέντης σ' αυτή την παραδοσιακά πατριαρχική οικογένεια είναι ο πατέρας, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των γειτόνων είναι άνθρωπος σκληρός και δημιουργεί συχνά επεισόδια. Ο γιος ζει στη σκιά του γέρου, υποτελής θαυμαστής, χωρίς να έχει δικαίωμα λόγου. Η μόνη φορά που ο πατέρας τού δίνει το δικαίωμα να μιλήσει είναι στη φάση της εμπλοκής με τους κυνηγούς. Νιώθει, ο γιος, πως έχει χρέος ν' απαντήσει στις ύβρεις και να ξεπλύνει με τον απόλυτο τρόπο της υπεράσπισης της ράτσας του την ταπείνωση που υποτίθεται ότι υφίσταται ο πατέρας. Σ' αυτή την αποκλεισμένη κοινωνία, έχει μάθει να προσλαμβάνει το νόμο μόνο «ως επιβράβευση της πανουργίας», που λέει κι ο σοφός, κι έτσι δίνει τη χαριστική βολή στα θύματά του, πιστεύοντας αφελώς πως θα καλύψει κατ' αυτόν τον τρόπο τα ίχνη του.

Πρόκειται για έγκλημα ατόφιου θυμού, που ωστόσο βαραίνει, εκτός από τους θύτες, και την ίδια την πολιτεία. Την πολιτεία που χρόνια τώρα σκεπάζει με τη λησμονιά τον μη αστικό πληθυσμό, αφήνοντας τις «τοπικές κοινωνίες» στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση και μακριά από την πολιτισμική εξέλιξη.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καλεί σε σύσκεψη - εκδήλωση, την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, Αθήνα), προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα:

  • Της προώθησης ρυθμίσεων περιστολής του δικαιώματος στη διαδήλωση.
  • Της έντασης της κρατικής καταστολής, της συντεταγμένης επιχείρησης τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

«Να απαντήσουμε συντονισμένα στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει το ξήλωμα των δημοκρατικών κατακτήσεων, να κάνει πράξη το "αντιτρομοκρατικό" νομοθετικό οπλοστάσιο που οικοδομήθηκε και διευρύνεται με τις αποφάσεις της ΕΕ. Να απαντήσουμε, προβάλλοντας τα αιτήματα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Παγκρατίου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Παρασκευή, στις 10 το βράδυ, στο κέντρο «Παγκρατιώτισσα» (Ζηνοδότου 2).
  • Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ προς τιμήν των 88 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, το Σάββατο 2 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Καβαλιώτισσα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ