Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Συγκάλυψη από την κυβερνητική πλειοψηφία

Το οριστικό τέρμα στη διερεύνηση από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης

Eurokinissi

Στον οριστικό ενταφιασμό της υπόθεσης των υποκλοπών και το σταμάτημα της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή οδήγησε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Προκαλώντας την αποχώρηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνοι τους το δικό τους πόρισμα που είχαν δημοσιοποιήσει πριν από μια βδομάδα, στο οποίο ισχυρίζονται ότι η έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών από τη Βουλή έχει ολοκληρωθεί χωρίς να βρεθούν οι δράστες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν οι βουλευτές το θέμα είναι ότι στα συμπεράσματά τους αναφέρουν ότι οι υποκλοπείς για να κάνουν κάτι τέτοιο «είχαν κάποιο σκοπό», σαν να ήταν δυνατόν να το έκαναν για να περνάνε την ώρα τους...

Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το πόρισμα της πλειοψηφίας που παραδέχεται την αδυναμία της Επιτροπής να ερευνήσει το θέμα, τόνισε πριν αποχωρήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ζητώντας να συνεχιστεί η διερεύνηση του ζητήματος. Δεν μπορεί, είπε, η Επιτροπή να μην ερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και τους πολιτικούς σκοπούς που είχαν οι υποκλοπείς που παρακολουθούσαν ακόμα και τον πρωθυπουργό. Εάν δεχτούμε αυτό το πόρισμα, είπε, είναι σαν να λέμε στους υποκλοπείς «μπάτε σκύλοι, αλέστε», την ίδια στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία αρνείται να ερευνήσει την εμπλοκή των ΗΠΑ, όπως προέκυψε από τις τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν στο κέντρο υποκλοπών από το Μέριλαντ, όπου εδρεύει ο παγκόσμιος κατάσκοπος με το όνομα Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Απαιτείται, τόνισε η Λ. Κανέλλη, να εξαντληθεί η έρευνα του θέματος μέχρι να βρεθεί άκρη, να κληθούν στην Επιτροπή και άλλα άτομα και να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση το ΚΚΕ θα εκδώσει ένα πόρισμα με δέκα αράδες στο οποίο θα τονίζεται ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση να ερευνηθεί το θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το πόρισμα μνημείο πολιτικής συγκάλυψης και ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας με μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή. Ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ χαρακτήρισε το πόρισμα «επιεικώς απαράδεκτο», με στόχο να κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών.

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη συγκάλυψη οι βουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι «η αντιπολίτευση δεν ήθελε να βρεθεί άκρη» και ότι με την αποχώρησή της κάνει «μικροκομματικό εμπόριο». Κάλεσαν δε την αντιπολίτευση να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή από την Ολομέλεια της Βουλής, με προφανή στόχο αφού θα απορριφθεί από την πλειοψηφία να κλείσει οριστικά η υπόθεση και με τη «βούλα» της Ολομέλειας. Το πόρισμα που ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ θα διαβιβαστεί στην πρόεδρο της Βουλής στης οποίας τη διακριτική ευχέρεια είναι εάν θα το φέρει ή όχι για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ